Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συγκέντρωση και πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Πάτρα: Συγκέντρωση και πορεία για την Ερ...

Σήμερα στις 10.30 το πρωί

Τιμάται σήμερα στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά. Στις 10.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας ενώ θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Το Εργατικό Κέντρο, Σύλλογοι, φορείς και σωματεία απευθύνουν πρόσκληση συμμετοχής.

"Η 1 η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα τιμής των ηρώων εργατών
του Σικάγου, των 200 της Καισαριανής αλλά και των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Η 1 η Μάη είναι μέρα που οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους. Την 1 η Μάη οι εργάτες της Πάτρας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία μας, ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης της περιοχής και τιμούμε την παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο κάλεσμά της προς τους πολίτες, για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

(ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο Εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας, Αγίου Ανδρέου 73, στις 10:00 πμ) 

(ΑΙΓΙΟ, ΤΡΙΓΩΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ στις 10:30 πμ)

137 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο τον Μάη του 1886, τιμούμε τους    ηρωικούς αγώνες και τις  θυσίες των εργαζομένων στον τόπο μας και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τους κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη και την καρδιά μας, είναι πάντα επίκαιροι και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι μήνυμα αλληλεγγύης και  αγώνα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων υποβαθμίζοντας τη ζωή των πολλών. Του αγώνα για  εργασία με δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, για βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.  

Στη χώρα μας, ο αγώνας αυτός παίρνει τη μορφή του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις πολιτικές της, που έχουν διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα και καλλιεργούν την  εργοδοτική ασυδοσία. Ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν σκόπιμα το Κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες, με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο από το δυστύχημα στα Τέμπη. Στις πολιτικές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών, όπως το ρεύμα και το νερό και αφήνουν  πλήρως απροστάτευτους από τα funds εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Στις πολιτικές που στηρίζουν και επιχορηγούν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά και οδηγούν στην δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης και σε απόγνωση μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί

·   Το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πολιτικών που τέσσερα χρόνια τώρα διαλύουν τις ζωές μας για να υπηρετήσουν τα συμφέρονται μιας μικρής μειοψηφίας  επιχειρηματικών συμφερόντων και τον πλουτισμό των “ημέτερων”.

·  Το τέλος της  κυβέρνησης που πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από την κοινωνική πλειοψηφία σε μια ελάχιστη  μειοψηφία. Που καθημερινά αυξάνει τις ανισότητες και οδηγεί σε φτωχοποίηση και εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

"Ξεσηκωνόμαστε  διεκδικώντας να εξασφαλιστεί καθολικά η σταθερή εργασία με σταθερό ωράριο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα από Συλλογικές Συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς  και δικαιώματα, με προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας  με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ελεύθερο χρόνο για όλες τις εργαζόμενες.

Απαιτούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στην θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας, χωρίς καμία πληρωμή για γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα,  για τον τοκετό, την ΙΥΑ, τον προγεννητικό έλεγχο. Δημόσιες δωρεάν δομές και υπηρεσίες προστασίας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, της οικογένειάς και των παιδιών χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας.

Το ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας αναφέρει: 

"Η Εργατική Πρωτομαγιά διαχρονικά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για τους εργαζόμενους. Είναι μέρα απολογισμού των αγώνων, αλληλεγγύης αλλά και αγωνιστική αφετηρία για το ξεδίπλωμα της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα, τα αιτήματα και τις εργατικές διεκδικήσεις!

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο να προχωρούν σε μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες. Από την Γαλλία μέχρι τη Λατινική Αμερική και την Ασία οι λαοί ξεσηκώνονται ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα, την επίθεση στην ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα, τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών κοινωνικών αγαθών και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και της φύσης. Όλα αυτά συνοδεύονται από σκληρή καταστολή και πολέμους. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων εντείνουν την εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης και θέλουν να φορτώσουν την κρίση του συστήματος στις πλάτες των λαών. 

Και στη χώρα μας μετράμε τα θύματα της βάρβαρης πολιτικής τους.  Σε συνθήκες πολέμου – πανδημίας – οικονομικής κρίσης και πρωτοφανούς έξαρσης της ακρίβειας αλλά και μιας βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι εργαζόμενοι για ακόμα μία φορά είναι τα θύματα και αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας και των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών που οδηγούν στην καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών – συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει τη χώρα να μετράει χιλιάδες νεκρών-στα σύνορα, στα νοσοκομεία, στις ράγες ενώ έχει φροντίσει να εμπλακούμε ολοένα και περισσότερο στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε.  Ταυτόχρονα, σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, μοιράζει ψίχουλα νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, τα διάφορα pass, τα καλάθια της ντροπής.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση, θέλοντας να προλάβει την έκρηξη της εργατικής και λαϊκής οργής εφαρμόζει το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, βάζοντας στο γύψο κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα".

Κάλεσμα απευθύνει και η ΑΔΕΔΥ Αχαΐας αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τουλάχιστον ίσες με την     αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης
Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.
Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
 

 Η Εκτελεστική ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΑΧΑΪΑΣ καλεί ΟΛΑ τα ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ του νομού μας ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της 1ης του ΜΑΗ, ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΟΛΑ τα ΜΕΛΗ τους να ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ στις σχετικές ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ τη Δευτέρα, 1η του Μάη 2023, στις  10:30πμ, στην σχετική ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, μπροστά από το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ".

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Στην ανακοίνωση- κάλεσμά της αναφέρει: Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τους αγώνες του λαού ώστε να φύγει η χειρότερη και πιο ανάλγητη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Οφείλει να αποτελέσει την έκφραση των αιτημάτων του λαού για μισθούς αξιοπρέπειας και δουλειές με δικαιώματα. Για μια κοινωνία χειραφετημένη, δίκαιη και ελεύθερη απ’ τα δεσμά του εργασιακού μεσαίωνα που μας έχει επιβληθεί.
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και φέτος θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής και δικαιοσύνης ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.
Καλούμε τους εργαζόμενους και εργαζόμενες, κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε νέο και νέα τη Δευτέρα 1 Μαΐου στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Να βάλουμε τέρμα στις αντεργατικές πολιτικές! Αγώνας για την πολιτική αλλαγή!

Επίσης σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής αναφερεται πως ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, θα συμμετέχουν στην συγκέντρωση και την πορεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, τη Δευτέρα 1η Μάη, στις 10.30 το πρωί, έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΠ

 

|Το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάτρας, καλεί όλους τους εργαζόμενους, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Δευτέρα 1η Μαΐου και στα συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του.

Συμμετέχουμε όλοι μαζί στην παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη. Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας και του κλάδου μας  αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας" αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του με την οποία καλεί στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις