Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εργατική Πρωτομαγιά-Πάτρα: Μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών

Εργατική Πρωτομαγιά-Πάτρα: Μια από τις μ...

Με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Πατρών εορτάζεται σήμερα η Πρωτομαγιά

Με συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, ενώ το εργατικό κέντρο ζητά, μεταξύ άλλων, «επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό».

Επίσης, διεκδικεί «αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα κ.α.»

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, όπου έχει προγραμματιστεί, συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Εργατικό Κέντρο, η Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, κ. Γιώτα Παναγοπούλου αισθάνθηκε αδιαθεσία. Στο σημείο έφτασε σταθμός του ΕΚΑΒ ενώ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ο οποίος την συνόδευσε και στο νοσοκομείο

Μεγάλη πορεία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρο της Πάτρας, με "μπροστάρη" το Εργατικό Κέντρο. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι αρκετά μεγάλη και πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, όπου το κάλεσμα είχε δοθεί για τις 10:00 το πρωί της Κυριακής. Ένα μικρό απρόοπτο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ομιλιών στο Εργατικό Κέντρο, με την κ. Γιώτα Παναγοπούλου να αισθάνεται αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Δημήτρης Μαρμούτας, λέει ότι χρειάζεται μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις, που θα γίνουν στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και σε μία εποχή επίθεσης της κυβέρνησης απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, στο δικαίωμα να οργανώνονται σε Συνδικάτα, να αγωνίζονται, να απεργούν. Στα αιτήματα των εργαζομένων είναι τα ζητήματα καθημερινότητας, όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι πρόσφατες αυξήσεις «ψίχουλα», οι αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης, σε μήνυμά του για την Πρωτομαγιά επισημαίνει: «Είναι ταυτισμένη με τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο εορτασμός της αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα, όταν κοιτάμε τη θέση τους στο σήμερα και στο αύριο. Η συμφιλίωση οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Χαιρετίζουμε την αύξηση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα, από αύριο σήμερα, ενώ το 8ωρο, το 5νθήμερο οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα, δεν είναι, όμως, εξασφαλισμένα σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους. Εχει μεγάλη σημασία η αναβάθμιση των ελέγχων για τήρηση της νομοθεσίας. Προτεραιότητά μας μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων είναι να δημιουργήσουμε πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το Σωματείο Οικοδόμων Πάτρας, αναφέρει ότι η 1η Μάη σηματοδοτεί τον αγώνα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, υπό τη σκιά της απαράδεκτης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πληρώσαμε βαρύ τίμημα, την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, με περικοπές, σκληρή φορολογία και τώρα με μεγάλες ανατιμήσεων σε ρεύμα, καύσιμα και βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Χρειάζεται ο αγώνας να δυναμώσει. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε σωτήρες να μας λύσουν τα προβλήματα», αναφέρει.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ο Αγιος Ανδρέας» γιορτάζει την Πρωτομαγιά, σήμερα που οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα βρίσκονται αντιμέτωποι με πολιτικές που γυρίζουν το ρολόι του χρόνου πολύ πίσω. «Οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι για 15 χρόνια σε επίπεδα που δεν διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή μας. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει αποδιαρθρωθεί και οι συντάξεις είναι πείνας. Ο εορτασμός συμπίπτει με την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών να πολεμούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ωρίς ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της πολιτείας.

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά, «μετατρέποντας το θυμό και την αγανάκτηση σε συλλογική δράση και αγώνα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις