Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γρίπη των σκύλων: Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι και κατά πόσο είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο

Γρίπη των σκύλων: Οι ειδικοί εξηγούν τι ...

Aπό τον ιό H5N1 εκατοντάδες πτηνά θανατώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο

Στους σκύλους πέρασε η γρίπη των πτηνών (H5N1) το 2006 και, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, πλέον, ο ιός έχει μεταλλαχθεί τόσο που μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον ιό H5N1 εκατοντάδες πτηνά θανατώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιστημονική επιθεώρηση ELife, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορεί να αποτελέσουν τους ξενιστές για την προσαρμογή της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους». Τα πειράματα στα εργαστήρια διαπιστώνουν ότι, ο ιός της «γρίπης των σκύλων» είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίζει καλύτερα τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων, απ’ όσο ήταν πριν από μία δεκαετία. Σύμφωνα με τα δεδομένα που βρίσκονται στα χέρια των επιστημόνων, ακόμα η γρίπη των πτηνών δεν μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι αυτό, κάποια μέρα, μπορεί να αλλάξει.

Τι είναι η γρίπη των σκύλων
 Πρόκειται για τον ιό της γρίπης των πτηνών ο οποίος έχει «προσαρμοστεί» στον οργανισμό των σκύλων. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός μεταξύ των σκύλων και μπορεί να εξαπλώνεται γρήγορα σε περιβάλλοντα που τα ζώα βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, όπως πάρκα σκύλων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εγκαταστάσεις περιποίησης, καταφύγια και κτηνιατρεία ή κλινικές.

Αρκετά κέντρα φροντίδας σκύλων στις ΗΠΑ χρειάστηκε, λόγω έξαρσης του ιού, να κλείσουν πριν από μερικούς μήνες. Όπως ανέφερε εργαζόμενη σε ένα από αυτά τα κέντρα, «αρχικά θεωρούσαμε ότι θα κλείναμε για 2 μέρες αλλά τελικά θα κλείσουμε για μια εβδομάδα. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό και μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα σε κάτι άλλο».

Τα συμπτώματα

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Ανορεξία
  • Φτέρνισμα

 Όπως τονίζει κτηνίατρος, «η καταρροή και ο βήχας είναι τα πιο σημαντικά συμπτώματα που βλέπουμε, όμως μπορεί να εξελιχθεί και να αισθάνονται αδιαθεσία». Τα σκυλιά που νοσούν μπορεί να κολλήσουν και γάτες, πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναρρώνουν μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις