Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πισπιρίγκου: Ο διάλογος με τον Ηλιάδη - Η αγωνία μετά την ανακοπή της Τζωρτζίνας

Πισπιρίγκου: Ο διάλογος με τον Ηλιάδη - ...

Ο εντατικολόγος κατέθεσε στο δικαστήριο όσα του έκαναν εντύπωση στη συμπεριφορά της

Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση της Πάτρας και τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας από τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη.

 Ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης κατέθεσε στο δικαστήριο όσα του έκαναν εντύπωση στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου αλλά και τις κινήσεις του Μάνου Δασκαλάκη που δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Στο Mega παρουσιάστηκε διάλογος του γιατρού με την κατηγορούμενη για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας Ρούλα Πισπιρίγκου, σχετικά με ένα παιδί το οποίο είχε πάθει ανακοπή.

Ηλιάδης: Αυτά Ρούλα είναι παιδάκια που έφυγαν από τη ζωή, ήταν σε εγκεφαλικό θάνατο και δόθηκαν τα όργανά τους για να σωθούν άλλα παιδάκια. Ο Αργύρης, η Κωνσταντίνα. Αυτός είναι ο Σταυράκος που ακούσατε ότι είχε πέσει στη Γαστούνη. Είχε πάει τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνη την ημέρα που ήταν κάποια τελετή απελευθέρωσης της Γαστούνης και έπεσε από τον πρώτο όροφο κι έδωσε τα όργανά του η μαμά.

 Ρούλα: Να ρωτήσω κάτι; Το παιδάκι με την ανακοπή. Είχε κι αυτό εγκεφαλοπάθεια ή όχι;

Γιατρός: Στη φωτογραφία είναι μετά από αποκατάσταση. Δύο χρόνια μετά.

Όπως φαίνεται από τις συνομιλίες, η κατηγορούμενη ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για τον χαμό του παιδιού.

Ρούλα: Γιατρέ, για πείτε μου για το παιδάκι.

Γιατρός: Για τον Άγγελο;

Ρούλα: Ναι.

Γιατρός: Ο Άγγελος, μετά την ιστορία του, βρέθηκε σε ένα νοσοκομείο αποκατάστασης στην Ρώμη, έκατσε δύο χρόνια.

Ρούλα: Με εγκεφαλοπάθεια;

Γιατρός: Έφυγε άσχημα.

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε την Τετάρτη ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ο Ανδρέας Ηλιάδης. Ο εντατικολόγος χαρακτήρισε της ανακοπή της μικρής κάτι «σπάνιο, αιφνίδιο στα παιδιά» περιέγραψε τις κρίσιμες ώρες της διακομιδής του παιδιού.

Εισαγγελέας: Έτσι όπως είδατε τη Τζωρτζινα μπορείτε με ασφάλεια να μας πείτε αν υπήρξε καθυστέρηση στο Καραμανδάνειο;
Μάρτυρας: Μπορώ να σας πω ότι αν ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ εκείνη τη στιγμή, για μένα δείχνει μια χρονοκαθυστέρηση της ενημέρωσης του φροντιστή προς τρίτα άτομα. «Βοήθεια, βοήθεια το παιδί μου πεθαίνει». Πιστεύω ότι ήταν περισσότερα από 4 λεπτά και ίσως κόντεψε τα 10.

Ο γιατρός δέχτηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο της έδρας, με την πρώτη εξ αυτών να επικεντρώνεται στην εικόνα των γονιών μόλις τους πρωτοαντίκρυσε μετά την ανακοπή στο Καραμανδάνειο.

Πρόεδρος: Οι γονείς στην πρώτη επικοινωνία μαζί τους μετά το Καραμανδάνειο τι σας είπαν;
Μάρτυρας: Ο πατέρας έκανε πιο πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει, αν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Όχι κάτι από τη μητέρα. Θα έλεγα ότι πιο πολύ με άκουγε με χαμηλά το κεφάλι. Δεν είχε εκείνη την αγωνία που συνήθως βλέπω στους γονείς. Του θρήνου… ο κάθε γονιός αντιδρά διαφορετικά. Αν πρέπει να πω τι μου έκανε εντύπωση, θα πω ότι ήταν μια αντίδραση της μητέρας που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας. Η ενημέρωση ήταν τις 48 πρώτες ώρες αν θα ζήσει το παιδί ή θα πεθάνει.

«Οι νοσηλεύτριες είναι εξειδικευμένες και έχουν δύσκολο έργο. Είναι παρούσες όταν μπαίνουν και βγαίνουν οι γονείς. Υπήρξαν αναφορές ότι υπάρχει ένα συναίσθημα που δεν δικαιολογούσε την εικόνα που βλέπαμε. Όταν έχεις ένα παιδί στη ΜΕΘ περιμένεις πιο έντονες αντιδράσεις» είπε ο κ. Ηλιάδης.

Πρόεδρος: Υπάρχουν γονείς που αντιδρούν αλλιώς;
Μάρτυρας: Ο κανόνας είναι πως πάντα το βλέπουμε. Για παράδειγμα όμως έχουν πιο ψυχρή αντιμετώπιση οι γονείς παιδιών από το εξωτερικό. Η μητέρα μου είπε "παγοκολώνα θα με βλέπετε, γιατί έχω περάσει πολλά". Το κρατώ αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες.
Πρόεδρος: Υπάρχουν γονείς που εκδηλώνουν την έντονη αγωνία τους με άλλες ενέργειες;
Μάρτυρας: Υπήρχε διάχυτο στη μονάδα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν η αναμενόμενη για την εικόνα που είχε η μικρή.
Πρόεδρος: Είπατε ότι σας έκανε εντύπωση ότι ο πατέρας ρωτούσε αν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω ενώ η μητέρα όχι;
Μάρτυρας: Με ρωτούσε για τις φωτογραφίες παιδιών που έχω στο γραφείο μου κι έχουν περάσει δύσκολα. Υπήρξε μια διαφοροποίηση με τη μητέρα. Ενώ περιμένεις να σου πουν "τι θα γίνει με το μωρό μου" εδώ δεν έγινε. Η μητέρα δεν είχε αυτή την επικοινωνία που ένιωσα από τον πατέρα. Σε ανύποπτο χρόνο ζήτησε να μάθει για ένα Ιταλάκι που έκανε καιρό να μιλήσει και να περπατήσει.
Πρόεδρος: Πώς ήταν η ανταπόκριση των γονιών για λογοθεραπεία και φυσικοθεραπεία;
Μάρτυρας: Εκεί υπήρχε ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να πω. Ακολουθούσε το πρόγραμμα και με ενημέρωνε γι’ αυτό.
Πρόεδρος: Για τη γαστροστομία ποιος εκπαιδεύτηκε;
Μάρτυρας: Η μητέρα είχε εκπαιδευτεί.

Απαντώντας σχετικά με την επικοινωνία που είχε με τη Ρούλα Πισπιρίγκου μέσω Viber ο κ. Ηλιαδης εξήγησε ότι αφορούσε μόνο ιατρικά θέματα του παιδιού.
«Ερχόταν η πληροφορία γραμμένη σωστά με ιατρικούς όρους, που δεν το περίμενε κανείς. Μου έλεγε "έκανε έμετο, θα αυξήσουμε το φάρμακο;" με ρωτούσε. Ήθελα να διατηρήσω στενή σχέση με τη μητέρα» είπε ο γιατρός.

Για τα επεισόδια που φέρεται να εκδήλωσε η Τζωρτζίνα το διάστημα (από 19/1/22 έως τις 26/1/22) που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου, ο κ. Ηλιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν διαπιστώθηκαν ποτέ αυτά. «Κάθισα και μελέτησα πολλές ώρες τα βίντεο της μητέρας. Με κανένα τρόπο δεν παρουσιάζουν επεισόδιο σπασμών. Είναι ένα παιδί που κλαίει. Η εικόνα του είναι αναμενόμενη. Εγώ ζητούσα βίντεο του παιδιού κι υπάρχει εικόνα από το μόνιτορ. Έδειχνε ταχυκαρδίες. Υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Ένα από τα επεισόδια είχε αυξημένη τροπονίνη. Η τιμή ήταν 498 και μου έκανε εντύπωση. Αυτή η τροπονηνεμία είχε μια πτωτική τάση και μηδένισε και μπήκε στα φυσιολογικά όρια. Κατέληξα ότι φαίνεται να είναι μια δυσπραγία της καρδιάς σε κάτι. Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλεί ταχυκαρδία. Ένα υποξικό συμβάν φέρνει ταχυκαρδία και μετά βραδυκαρδία. Εγώ αυτό το αποδίδω στην έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά με τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Παράλληλα μια γιατρός είδε διαστολή στην κόρη του ματιού. Αν κάποιος πάρει φάρμακα, υπάρχουν ουσίες που διαστέλλουν την κόρη. Υπάρχουν πάρα πολλά κατασταλτικά φάρμακα που έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Υπάρχει η κεταμίνη που χαρακτηριστικά κάνει διαστολή της κόρης και ταχυκαρδία και έπειτα βραδυκαρδία. Γιατί μετά το παιδί επανερχόταν».

Οι «κόκκινες» σημαίες
Ο εντατικολόγος υπογράμμισε ότι η μόνη διαφορά μεταξύ κλινικής που εκδήλωνε επεισόδια και εντατικής που δεν εκδήλωνε, ήταν «μόνο η αλλαγή του χώρου».

Πρόεδρος: Πώς γίνεται το παιδί στην κλινική να έχει σχέση με επεισόδια, σύμφωνα με τη μητέρα, και να έρχεται στην εντατική και να μην έχει;
Μάρτυρας: Σας είπα…είχε red flags. Μια από αυτές ήταν και αυτό. Όταν το παιδί είναι καλά μακριά από το φροντιστή είναι κόκκινη σημαία. Είχα μεγάλη αγωνία κι έχω καταγράψει όλη την πορεία του παιδιού στην εντατική. Ένα βράδυ κάλεσα με βιντεοκλήση και τραγουδούσαμε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιαδη, για το ζήτημα του ψυχιάτρου αντέδρασε ο πατέρας, ενώ ο ψυχίατρος του ανέφερε πως η μητέρα δεν έχει κάποιο οξύ ψυχωσικό σύνδρομο.

Πρόεδρος: Την ώρα της ανακοπής σας πήρε τηλέφωνο η μητέρα;
Μάρτυρας: Ναι. Δεν θυμάμαι έντονη συναισθηματική φόρτιση.

«Η κεταμίνη κάνει σιελόρροια»
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις εφαρμογές της κεταμίνης, την οποία χαρακτήρισε «όπλο» της μονάδας. «Είναι ναρκωτικό. Είναι κλειδωμένο. Γίνεται πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης. Χρησιμοποιείται στην επείγουσα διασωλήνωση παιδιών, γίνεται χρήση για την εισαγωγή στην αναισθησία, στην διατήρηση της καταστολής», είπε ο κ. Ηλιάδης.

«Είχαμε δώσει στη Τζωρτζίνα κατά την εισαγωγή της. Δεν φοβόμαστε την κεταμίνη στα χέρια τα δικά μας. Είναι ένα φάρμακο που κάνει σιελόρροια, πρέπει να το πω. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ατροπίνη και μετά κεταμίνη για να έχει τα αποτελέσματα που θέλει. Έχει ένα εύρος αρκετά ασφαλές η κεταμίνη. Επίσης μεταβολίζεται γρήγορα και δεν μένει στο σώμα του μικρού παιδιού», ανέφερε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να αγοραστεί σε φαρμακεία.

Πρόεδρος: Αν δοθεί σε άλλη δοσολογία η κεταμίνη;
Μάρτυρας: Μου έχει τύχει να δώσω σε κανονική δοσολογία και δημιούργησε αναπνευστικό, αλλά αέρισα με ΑΜΠΟΥ και προχώρησαμε.
Εισαγγελέας: Αν δοθεί σε λιγότερη δόση; Τι συμπτώματα έχει; Μπορεί να προκαλέσει έμετο;
Μάρτυρας: Ναι.
Εισαγγελέας: Πτώση οξυγόνου; Ταχυκαρδία;
Μάρτυρας: Ναι. Μπορεί να προκαλέσει έμετο, πτώση οξυγόνου στο αίμα, αύξηση αναπνοών και ταχυκαρδία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις