Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Με επιτυχία έγινε η Ημερίδα για τον αρχειακό πλούτο της Αχάια Κλάους, την Κυριακή 19/3

Με επιτυχία έγινε η Ημερίδα για τον αρχε...

Ο Πατρινός συγγραφέας & πανεπιστημιακός Νίκος Μπακουνάκης έδωσε μέσα από τη βιωματική του εμπειρία μελέτης των αρχείων της Αχάια Κλαους, την πολυδιάστατη σημασία τους

Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής 19ης Μαρτίου 2023 η Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών και η Αχάια Κλάους στο φιλόξενο χώρο του ιστορικού και με υπέροχη θέα, οινόκαστρου, με θέμα: «Ο αρχειακός πλούτος της Αχάια Κλάους. Συμβολή στην ανάδειξή του».

Αφορμή για τη διοργάνωση της Ημερίδας όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου αποτέλεσε η παρουσίαση του ψηφιοποιημένου υλικού (μέρους εκ του μεγάλου και πλούσιου σε περιεχόμενο αρχείου της Αχάια Κλάους) που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία με τη χρηματοδότηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους παριστάμενους το στέλεχος της οινοποιίας Αχάια Κλάους, Σπύρος Ρεπούσης. Ο γνωστός Πατρινός συγγραφέας, δημοσιογράφος και καθηγητής των τεχνικών αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Μπακουνάκης, μελετητής της τοπικής ιστορίας με σημαντικό εκδοτικό έργο, Ο Πατρινός συγγραφέας και πανεπιστημιακός Νίκος Μπακουνάκης έδωσε μέσα από τη βιωματική του εμπειρία μελέτης των αρχείων της Αχάια Κλαους την πολυδιάστατη σημασία  τους.

Ο Σπύρος Αγοργιανίτης, η εταιρεία του οποίου (realescape Typorama) είχε αναλάβει το τεχνικό σκέλος της ψηφιοποίησης, εξήγησε το σκεπτικό το οποίο οδήγησε να επιλεγεί το συγκεκριμένο μέρος του αρχείου που ψηφιοποιήθηκε, τον τεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε με την μεταφορά του επί τόπου χωρίς την ανάγκη μετακίνησής του αρχειακού υλικού.

Επισήμανε όμως και τη μεγάλη αξία του εξ ολοκλήρου σωζόμενου από ιδρύσεως της Οινοποιίας (1861) υλικού από τα σπάνια σωζόμενα βιομηχανικά αρχεία.  Ο Βαγγέλης Κασσαβέτης, σύμβουλος οπτικής επικοινωνίας, ερευνητής και συγγραφέας, έχοντας αναλάβει την τεκμηρίωση του ψηφιοποιημένου οπτικού υλικού, το παρουσίασε  επεξηγώντας τη στρατηγική του σημασία και την αισθητική του αντίληψη που επηρεάζεται από την αισθητική της κάθε εποχής ενίοτε και πρωτοπορώντας.

Ο εκ των ομιλητών της Ημερίδας, Νίκος Σαραφόπουλος συγγραφέας και ερευνητής της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης των Πατρών δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω πρόσφατου θλιβερού οικογενειακού γεγονότος.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture