Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον Ρόμπερτ Μπλέικ, τον τηλεοπτικό "Baretta" των 70ς και αλλοτινό παιδί θαύμα του σινεμά

Αντίο στον Ρόμπερτ Μπλέικ, τον τηλεοπτικ...
Μαρτάτος Tάκης

Είχε τη φήμη στο Χόλιγουντ του "κακού παιδιού" - Είχε παίξει σε ταινία με τον Χάμφρει Μπόγκαρτ, τον Έλιοτ Γκουλντ και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ - Συνεργάστηκε και με τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς

O γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Robert Blake, ο οποίος έπαιξε ρόλους όπως τον ντετέκτιβ Tony Baretta στην τηλεόραση ενώ το 2001 κατηγορήθηκε για το φόνο της συζύγου του, πέθανε την περασμένη Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στο σπίτι του στο Los Angeles στα 89 του χρόνια.

Η αιτία του θανάτου του ήταν χρόνιο καρδιακό πρόβλημα σύμφωνα με την ανιψιά του, Noreen Austin.

Το αξιοσημείωτο με τον Robert Blake ήταν πως πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία μόλις 2 χρονών όταν ο πατέρας του τον έβαζε μαζί με τα άλλα δύο αδελφάκια του να χορεύουν  και να κάνουν νούμερα στα πάρκα του για να βγάζουν χρήματα. Σε ηλικία 5 ετών ο ταλαντούχος όπως αποδείχτηκε, Ρόμπερτ Μπλέικ συμμετείχε στην σειρά κωμικών ταινιών “Our Gang”.

Ακολούθησε μία πλούσια καριέρα η οποία ωστόσο επισκιάστηκε από συχνά ανορθόδοξες απόψεις που ο ίδιος εξέφραζε δημοσίως σε εκπομπές και αλλού καθώς και από την δικαστική του περιπέτεια για το φόνο της συζύγου του όπου εν τέλει κρίθηκε αθώος. Για το θέμα ο Μπλέικ μίλησε εκτενώς στο memoir βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2012.

Όπως έγραψε η εφημερίδα The New York Times σε εκτενές άρθρο της, ο Ρόμπερτ Μπλέικ από κάποια στιγμή και μετά είχε τη φήμη στο Χόλιγουντ, του δύσκολου και του μάλλον «κακού παιδιού - enfant terrible». Λέγεται πως ενίοτε πρόσβαλλε τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόταν και είχε αντιπαλότητες με συναδέλφους του ενώ δεν έλειψαν και περίοδοι που αντιμετώπισε πρόβλημα με το αλκοόλ, κ.α.

Το 1967 είχε μία μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, υποδυόμενος τον δολοφόνο Perry Smith στο νουάρ φιλμ “In Cold Blood” που ήταν μία επιτυχημένη μεταφορά στο σινεμά του αστυνομικού μυθιστορήματος, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, του Truman Capote. Την ταινία όπου έπαιζε και ο Σκοτ Γουίλσον, είχε σκηνοθετήσει ο Richard Brooks.

Δύο χρόνια μετά το 1969, ο Μπλέικ ήταν αρκετά καλός στο ιδιαίτερο γουέστερν με πολλές κοινωνικές & πολιτικές προεκτάσεις «Ο Δραπέτης – Τell Them Willie Boy is Here» του σκηνοθέτη Άμπραχαμ Πολόνσκι όπου ενσάρκωσε έναν αυτόχθονα Αμερικανό που θα κατηγορηθεί για το φόνο ενός άλλου άνδρα στη φυλή του. Τον σερίφη στην ταινία είχε παίξει ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ενώ ακόμα είχαν συμπρωταγωνιστήσει η Κάθριν Ρος και η Σούζαν Κλαρκ.

Ο Μπλέικ τη δεκαετία του 1970 στράφηκε περισσότερο στην τηλεόραση όπου και είχε την επιτυχία του ρόλου του Baretta, ενός ντετέκτιβ, άσου στις μεταμφιέσεις.

Το πλήρες όνομα του ήταν Michael James Vijencio Gubitosi & γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1933. Τα παιδικά του χρόνια όπως διαβάσαμε στους New York Times, θύμιζαν λίγο τα βιβλία του Καρόλου Ντίκενς. Ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνεντεύξεις του πως ο πατέρας του που δούλευε σε κονσερβοποιία ήταν αλκοολικός και συχνά τον τιμωρούσε να τρώει στο πάτωμα ή τον κλείδωνε σε ντουλάπια ενώ ακόμα τον είχε κακοποιήσει.

Έχοντας ως έμπνευση παιδιά – σταρ του σινεμά όπως την Shirley Temple, ο πατέρας του Ρόμπερτ Μπλέικ το 1938 έφερε την οικογένεια του στο Hollywood. Με το όνομα Mickey Gubitosi ο Μπλέικ έπαιξε στα περισσότερα μικρού μήκους φιλμ “Our Gang” και ως Bobby Blake στα πιο τελευταία ενώ με το όνομα Robert Blake εμφανίστηκε στο καλλιτεχνικό προσκήνιο ενήλικος πλέον το 1956.

Αξίζει ακόμα να ειπωθεί πως είχε εμφανιστεί στο ρόλο ενός αγοριού από το Μεξικό πλάι στον θρύλο του Χόλιγουντ, Χάμφρει Μπόγκαρτ στην ταινία του 1948, “The Treasure of the Sierra Madre”.

Μετά τη θητεία του στο στρατό, έκανε αίτηση στο φημισμένο Actors Studio στη Nέα Υόρκη όπου δίδασκε ο «γκουρού» της υποκριτικής, Lee Strasberg, ο οποίος και παρακίνησε τον Μπλέικ να ξαναρχίσει την καριέρα του ως ηθοποιός.

Έτσι επιστρέφοντας στο Χόλιγουντ, ο Robert Blake βρήκε δουλειά ως στάντμαν, έπαιξε κατόπιν σε ταινίες όπως το “PT 109” (1962), που είχε να κάνει με τον John F. Kennedy ενώ το 1974 έπαιξε στο αστυνομικό δράμα “Busting” σε σκηνοθεσία Peter Hyams μαζί με τον Elliott Gould και τον Άλεν Γκάρφιλντ. Ακολούθησε μία συνέντευξη του στο περιοδικό Playboy, ενώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε εισαχθεί και για ψυχιατρική θεραπεία.

Τον Ιανουάριο του 1975 στα 42 του χρόνια ανέλαβε το ρόλο του “Baretta” στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC που μάλιστα έμελλε να του χαρίσει ένα τηλεοπτικό βραβείο Emmy και μία Χρυσή Σφαίρα το 1976. Το σήριαλ “Baretta” ήταν ένα Top 10 τηλεοπτικό hit, ωστόσο σταμάτησε το 1978.

Μία νέα του επιστροφή στα καλλιτεχνικά πράγματα έλαβε χώρα το 1993 στην τηλεοπτική παραγωγή “Judgment Day: The John List Story” που περιέγραφε μία αληθινή ιστορία ενός λογιστή του Νιου Τζέρσει που σκότωσε τη γυναίκα του, τη μητέρα του και τα τρία του παιδιά.

Η τελευταία του δουλειά στο σινεμά που ήταν και αξιοσημείωτη, ήταν το 1997 στο ψυχολογικό θρίλερ του Ντέιβιντ Λιντς “Lost Highway – Χαμένη Λεωφόρος”.

Ο εκλιπών ηθοποιός είχε 2 παιδιά από τον πρώτο του γάμο, τους Noah και Delinah Blake, καθώς μία κόρη, την Rose Blake, καρπό του γάμου του με την Bonny Lee Bakley (η σύζυγος του για την οποία κατηγορήθηκε πως σκότωσε). Είχε κάνει και έναν τρίτο γάμο με την Pamela Hudak το 2017, που έληξε το 2019.

Από αριστερά εικονίζονται ο πιτσιρικάς R...

Από αριστερά εικονίζονται ο πιτσιρικάς Robert Blake, ο Billie Thomas και ο Carl Switzer στο ”Bubbling Troubles” της σειράς φιλμ “Our Gang” το 1940. Credit - MGM.

Ο Robert Blake και ο Scott Wilson σε σκη...

Ο Robert Blake και ο Scott Wilson σε σκηνή του φιλμ “In Cold Blood” το 1967. Credit - Columbia Pictures Corporation.

Ως ντετέκτιβ Baretta.

Ως ντετέκτιβ Baretta.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture