Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

"Ο Σταθμάρχης", μία συγκλονιστική αληθινή ιστορία της Κατοχής στην Αιγείρα που έγραψε η Αχαιή συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου

"Ο Σταθμάρχης", μία συγκλονιστ...

Μάλιστα το βιβλίο της παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα, 8 μόλις ημέρες πριν συμβεί το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Πριν λίγο καιρό, στο Φιλολογικό Βραδινό της Δευτέρας 20ης  Φεβρουαρίου 2023 στις 19.00 που είχε διοργανώσει η Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, στην φιλόξενη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», στην οδό Κορίνθου, είχε παρουσιαστεί το βιβλίο της Αχαιής εκπαιδευτικού και συγγραφέως από την Ακράτα, Αναστασίας Ευσταθίου με τίτλο «Ο Σταθμάρχης» που κυκλοφορεί από τος 2021 από τις εκδόσεις Ηδύφωνο.

Την εκδήλωση είχε συντονίσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών, συγγραφέας και νομικός Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης.

Στο βιβλίο αυτό που λόγω τίτλου και θέματος, έχει σχέση με τα τρένα και τους ανθρώπους τους και μία «συνάφεια» με την επικαιρότητα & τα τραγικά συμβάντα στα Τέμπη, η συγγραφέας που έχει γράψει & παιδικές ιστορίες, απευθύνεται στο ενήλικο αναγνωστικό κοινό, αυτή τη φορά, με τον «Σταθμάρχη», μια αληθινή ιστορία με πραγματικά πρόσωπα που εκτυλίσσεται στον Αχαϊκό τόπο και την οποία πρωτάκουσε το 1985. Ο χωροχρόνος του 20ου αιώνα, ο πόλεμος, η Κατοχή, ο εμφύλιος, αποτελούν ψηφίδες του ιστορικού πλαισίου που διαμορφώνουν τους ανθρώπους και τις ενέργειές τους.

Στο βιβλίο αυτό που λόγω τίτλου και θέματος, έχει σχέση με τα τρένα και τους ανθρώπους τους και μία «συνάφεια» με την επικαιρότητα & τα τραγικά συμβάντα στα Τέμπη, η συγγραφέας που έχει γράψει & παιδικές ιστορίες, απευθύνεται στο ενήλικο αναγνωστικό κοινό, αυτή τη φορά, με τον «Σταθμάρχη», μια αληθινή ιστορία με πραγματικά πρόσωπα που εκτυλίσσεται στον Αχαϊκό τόπο, και την οποία πρωτάκουσε το 1985. Ο χωροχρόνος του 20ου αιώνα, ο πόλεμος, η Κατοχή, ο εμφύλιος, αποτελούν ψηφίδες του ιστορικού πλαισίου που διαμορφώνουν τους ανθρώπους και τις ενέργειές τους.

Το όνομα του Σταθμάρχη όπως η συγγραφέας είχε αναφέρει μιλώντας στην Αλεξάνδρα Παναγοπούλου στο pelop.gr, ήταν Ανδρέας Ανδριανόπουλος – Παμπούκης, και ήταν ο παππούς του συζύγου της, Ανδρέα Διαμαντόπουλου. Ο Σταθμάρχης μαζί με την μητέρα του, την σύζυγό του και τις δύο κόρες του, 11 και 13 χρόνων, ζούσε στο δωμάτιο που υπήρχε στον σταθμό του τρένου και προβλεπόταν για την διαμονή των σταθμαρχών.

Ο Σταθμάρχης της ιστορίας του βιβλίου όπως η συγγραφέας είχε περιγράψει στην Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, «ήταν οργανωμένος στην Αντίσταση και μια νύχτα του Νοεμβρίου του 1943, ήρθε μια αμαξοστοιχία, που δεν ήταν ούτε εμπορική, ούτε επιβατική, ούτε είχε τα συνήθη φορτία. Ήταν μια αμαξοστοιχία που ήρθε στη 1 τη νύχτα, συντάραξε όλη την πόλη, γιατί κατέβηκαν οι Γερμανοί και μαζί τους ήταν και οι “διευκολυντές” όπως τους λέω, με τα πέτσινα, με τις κουκούλες, και αυτοί υπέδειξαν κάποιους ανθρώπους από την Αιγείρα.

Μπήκαν στο δωμάτιο του Σταθμάρχη, τον πήραν, ψάχνοντας να βρουν το κρυμμένο του όπλο. Φυσικά η οικογένεια δεν γνώριζε κάτι. Ο ίδιος φόρεσε το πηλίκιο του και όδευσε προς το βαγόνι που τον οδήγησαν οι Γερμανοί και μαζί με αυτόν άλλοι 11 από τα χωριά της Αιγείρας. Ανέβηκαν στο τρένο, το οποίο δεν είχε επιστροφή. Έκανε μία στάση στο Αίγιο, στις φυλακές, και μετά όλους όσους έπιασαν, τους αντιστασιακούς καθ’ υπόδειξη των δοσίλογων, τους πήγαν στην Πάτρα και τους φυλάκισαν στα κρατητήρια - φυλακές Λυμπερόπουλου (κάτω από το Γηροκομειό, απέναντι από το πρώην 409 Νοσοκομείο). Μετά από 9 μέρες, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς».

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία.

Η συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου έχει γεννηθεί στην Αχαΐα και όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, οι μοίρες τής είπαν ότι για να αντιμετωπίσει τη ζωή πρέπει να χαμογελά. Από τότε, ψάχνει το «αντιβιοτικό» ενάντια στην άχαρη πραγματικότητα γράφοντας για παιδιά, οργανώνοντας πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις στη Χώρα της Βιβλιοπαμφαγονίας, υπηρετώντας το δημόσιο σχολείο ως δασκάλα στην Ακράτα.

Το πρώτο της βιβλίο το εξέδωσε το 1999 & έκτοτε «ξύνει» ανελέητα τα μολύβια της για να συναντήσει τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς αναγνώστες της. Ξεπροβοδίζει τα γραπτά της στον τύπο, σε συνέδρια, πολιτιστικές δράσεις, ιστορικά δρώμενα, ψηφιακές πλατφόρμες και δικτυακούς τόπους.

Το πιο τελευταίο της βιβλίο είναι το «Οκτώ Ήχοι για τη Μαργαρίτα».

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture