Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Από τη Google ως την Apple- Αυτές είναι οι 10 εταιρείες που άλλαξαν τον κόσμο

Από τη Google ως την Apple- Αυτές είναι ...

Κάποια από τα εμβληματικότερα brands, δεν ξεκίνησαν με το ίδιο business plan που τα έστειλε στην κορυφή...

Αν υπάρχει μια σταθερά στη ζωή, αυτή είναι η αλλαγή. Πράγματα και καταστάσεις μεταβάλλονται καθημερινά, όμως ορισμένες αλλαγές είναι πιο σημαντικές και γίνονται αισθητές σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εταιρείες που κυριαρχούν στον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο ενεργούν ως καταλύτες για ορισμένες από αυτές τις αλλαγές.

Η επιρροή τους μπορεί να φθάσει στην καθημερινότητά μας είτε μέσω των προϊόντων που παράγουν, είτε μέσω των υπηρεσιών που προσφέρουν. Καθώς εμβαθύνουμε στην παρακάτω λίστα, θα δούμε ότι οι περισσότερες εταιρείες που έχουν παρεισφρήσει στη ζωή μας, ξεκίνησαν με διαφορετικό αντικείμενο και στόχους. Ωστόσο, μεταμορφώθηκαν και προσαρμόστηκαν στις αλλαγές που υπαγόρευσαν οι συνθήκες και γι’ αυτό έχουν γίνει οι κολοσσοί που είναι σήμερα.

10. Netflix

Σχεδόν όλος ο κόσμος γνωρίζει το Netflix λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα ενοικίασης DVD μέσω ταχυδρομείου. Βέβαια ούτε και η ίδια η εταιρεία φανταζόταν την εξέλιξή της.

Πολλές άλλες εταιρείες έχουν προσπαθήσει να ξεκινήσουν τις δικές τους αυτοκρατορίες streaming, όμως το Netflix κατάφερε να γίνει συνώνυμο της ψυχαγωγίας μεταμορφώνοντας την κινηματογραφική αρένα. Το Netflix συνεχίζει να αναπτύσσεται και μάλιστα οι δικές του πρωτότυπες ταινίες και σειρές κατακτούν καθημερινά τους θεατές.
 
 
9. Facebook/Meta

Το Facebook άλλαξε βαθιά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η αρχική ιδέα ήταν να βοηθήσει στην αλληλεπίδραση μεταξύ των φοιτητών του Χάρβαρντ, όπου φοιτούσε ο ιδρυτής Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Γρήγορα όμως έγινε εμφανές ότι η ιδέα άξιζε πολύ περισσότερο.

Σήμερα, το Facebook είναι μια τεράστια πλατφόρμα δικτύωσης, ένας διαφημιστικός πράκτορας, μια πηγή ειδήσεων, δηλαδή ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Και μπορεί η εταιρεία να έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο λόγω μηνύσεων που επικεντρώνονται στο απόρρητο των δεδομένων, αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Το Facebook έχει εμπνεύσει πολλές από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίστηκαν έκτοτε και συνεχίζει να αλλάζει τον κόσμο με τρόπους που ούτε καν φανταζόμασταν ότι ήταν δυνατό.
 
 
8. Google

Η Google άλλαξε τον κόσμο καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο, σε σημείο που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς την αγαπημένη μηχανή αναζήτησης.

Σήμερα, η εταιρεία έχει επεκταθεί σε προϊόντα όπως το Google Drive, το Google Meet, αλλά και τους Χάρτες Google, οι οποίοι έχουν γίνει σχεδόν απαραίτητοι. Η Google διαθέτει και άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, όπως το Google Images, το Google Weather, το Google Earth και το Google Lens. Παρά τον θετικό αντίκτυπο στον κόσμο, η εταιρεία αποδείχτηκε επιζήμια για ορισμένες επιχειρήσεις, όπως ο έντυπος τύπος και οι χάρτες.
 
 
7. Apple

Δεν γίνεται σε μια λίστα με εταιρείες που άλλαξαν τον κόσμο να μην συμπεριλάβει κανείς την Apple. Όταν εφευρέθηκαν οι υπολογιστές η Apple επέλεξε, αντί να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό σύστημα των Windows όπως έκαναν οι περισσότεροι, να δημιουργήσει το σύστημά της από την αρχή. Ενώ όταν τα τηλέφωνα βρέθηκαν στο επίκεντρο, η εταιρεία καινοτόμησε και πάλι με το δικό της λειτουργικό σύστημα, βγάζοντας από την αγορά εταιρείες όπως η BlackBerry.

Αναμφίβολα, και άλλες εταιρείες κατασκευάζουν εξίσου αξιόλογα τηλέφωνα και υπολογιστές, όμως η Apple έχει το προβάδισμα της.
 
 
6. YouTube

Από την αρχή της δημιουργίας του, το YouTube ήταν μια εκπληκτική εταιρεία. Αναμόρφωσε εντελώς τον τρόπο έκφρασης των ανθρώπων, από τη μουσική και την ψυχαγωγία μέχρι την εκπαίδευση και την πολιτική. Είναι δύσκολο έστω και να σκεφτεί κανείς κάποια αντίστοιχή πλατφόρμα με την ίδια δημοφιλία.

Το YouTube δίνει βήμα σε πολλούς καλλιτέχνες και δημιουργούς περιεχομένου, ενώ εξακολουθεί να είναι ένας τρόπος έκφρασης για πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο. Η επιρροή του έχει αυξηθεί τόσο πολύ που το να είναι κάποιος YouTuber θεωρείται καριέρα στις μέρες μας.
 
 

5. Amazon

Αρχικά, η Amazon καθιερώθηκε ως ένα βιβλιοπωλείο, μέχρι που ο ιδρυτής της, Jeff Bezos, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Επέκτεινε την επιχείρηση πουλώντας αρχικά CD, λογισμικό υπολογιστών, εργαλεία και βιντεοκασέτες.

Η εταιρεία συνέχισε να επεκτείνει τις επιλογές διαθέσιμων προϊόντων στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα και πρόσφερε δωρεάν αποστολή για παραγγελίες πάνω από συγκεκριμένα ποσά, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε.

Όπως απέδειξε η ιστορία, ο δρόμος που άνοιξε η Amazon αποδείχτηκε καθοριστικός για το μέλλον του λιανεμπορίου.
 
 
4. Ford Motors

Η Ford Motors άλλαξε την κατασκευή αυτοκινήτων, δίνοντας στις εταιρείες τη γνώση να κατασκευάζουν ολόκληρα οχήματα σε χρόνο ρεκόρ.

Πριν από τη Ford Motors, τα αυτοκίνητα κατασκευάζονταν κατά παραγγελία με διαφορετικά εξαρτήματα κατασκευασμένα σε διαφορετικά καταστήματα από διαφορετικούς κατασκευαστές. Ο Χένρι Φορντ αποφάσισε να αναπτύξει ένα εργοστάσιο κατασκευής και συναρμολόγησης ώστε να εξασφαλίσει πως τα οχήματα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με πανομοιότυπα εξαρτήματα και χρώματα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Η εταιρεία κατασκεύασε 1,2 εκατ. Ford Model Ts σε ένα χρόνο. Λόγω του κ. Ford, το αυτοκίνητο έγινε διαθέσιμο στο ευρύ κοινό και ο κόσμος της κατασκευής οχημάτων άλλαξε για πάντα.
 
 
3. Microsoft

Η Microsoft άλλαξε τον τρόπο χρήσης των υπολογιστών και είναι η εταιρεία με το σημαντικότερο μερίδιο αγοράς λογισμικού υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία διαθέτει πλέον προϊόντα γραφείου όπως το Microsoft Word και το Excel που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την εισαγωγή δεδομένων. Προσφέρει ακόμα αποθήκευση cloud, ακόμη και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το LinkedIn. Το Xbox που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, ανήκει επίσης στoν κολοσσό της Microsoft.
 
 
2. Tata Group

Όταν αναφερόμαστε σε εταιρείες που έχουν αλλάξει τον κόσμο, θα ήταν προσβλητικό να αφήσουμε τον Όμιλο Tata εκτός λίστας. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο δυτικό κόσμο, η εταιρεία με έδρα την Ινδία έχει μεγαλύτερο προσωπικό από τις Toyota, Coca-Cola, Facebook και Google μαζί.

Ο Όμιλος Tata έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Ινδίας και δωρίζει έως και το 60% των κερδών σε φιλανθρωπίες. Εκτός από τα οχήματα που παράγει, η εταιρεία έχει πολλές άλλες δραστηριότητες. Κατασκευάζουν ραδιόφωνα, συσκευές δορυφορικής επικοινωνίας, χάλυβα και επίσης κατέχουν το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλωδιακό δίκτυο οπτικών ινών στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου διαδικτύου ταξιδεύει μέσω της υποδομής της Tata.
 
 
1. Tesla

Η Tesla είναι σίγουρα η εταιρεία που “τάραξε τα νερά” της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα αυτοκίνητά της χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν μόνα τους. Ακόμα, η εταιρεία επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν αυτοκίνητα απευθείας από τον κατασκευαστή ή την αρχική εταιρεία αντί να περνούν από μεσίτες, εταιρείες αντιπροσώπων και εκθεσιακούς χώρους.

Επιπροσθέτως, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Tesla βοήθησε στο παγκόσμιο πρόβλημα ρύπανσης που προκαλείται από τις αναθυμιάσεις οχημάτων που χρησιμοποιούν καύσιμα.

ΠΗΓΗ

Eιδήσεις τώρα:

Ζεράρ Πικέ: Μετά από 13 χρόνια έδωσε εξηγήσεις για το «τρυφερό τετ α τετ» με τον Ζλάταν

Αρκούδι: Από που πήρε το όνομά του το παραθαλάσσιο χωριό της Ηλείας

Τα τρόφιμα που αυξάνουν το κολλαγόνο με φυσικό τρόπο

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις