Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Απόψε στην Παντάνασσα ιερά αγρυπνία για τον Άγιο Χαράλαμπο

Πάτρα: Απόψε στην Παντάνασσα ιερά αγρυπν...

Πανηγυρίζει επίσης ο ιερός ναός εις Κρύα Ιτεών καθώς και ο ναός στα Τσουκαλέικα

Ιερά αγρυπνία θα τελεστεί απόψε Πέμπτη 9/2/2023 από τις 20.30 έως περίπου τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στον ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους που η εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 10 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο.

Ο Άγιος Χαράλαμπος θεωρείται ο προστάτης των λοιμωδών νοσημάτων και στην εποχή μας ήρθαμε αντιμέτωποι με μία νέα πανδημία και μολυσματική ασθένεια όπως ο covid 19.

Στο ναό της Παντάνασσας φυλάσσεται τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Χαράλαμπου, γι’ αυτό και τελείται η ιερά αγρυπνία ενώ και το πρωί της Παρασκευής 10/2 θα ψαλεί η Θεία λειτουργία.

Στην ιερά αγρυπνία θα προεξάρχει και θα ιερουργήσει καθώς και θα κηρύξει το Θείο λόγο ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Ζώης, ο οποίος διατελεί προϊστάμενος του ιερού ναού Αγ. Θεοδώρων Δεμενίκων Πατρών.

*Να προσθέσουμε πως πανηγυρίζει ο ιερός ναός Αγίων Χαραλάμπους και Αντωνίου εις Κρύα Ιτεών όπου το πρωί της Παρασκευής 10/2/2023 θα προεξάρχει στην Θεία λειτουργία ο ηγούμενος της ιεράς μονής Παναγίας Γηροκομήτισσας, αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής που θα κηρύξει και το Θείο λόγο. Επίσης γιορτάζει και ο ιερός ναός του Αγίου Χαράλαμπου στα Τσουκαλέικα όπου επίσης θα πραγματοποιηθεί λαμπρά θρησκευτική πανήγυρη.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές, ο Άγιος Χαράλαμπος ή Χαραλάμπης γεννήθηκε και έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαραλάμπης, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του επάρχου Λουκιανού. Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Όταν ο Χαραλάμπης διακήρυξε με παρρησία την πίστη του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος, το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε κι έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαραλάμπη. Τότε, ο Άγιος προσευχήθηκε και το χέρι του Λουκιανού συγκολλήθηκε στο σώμα του, όπως αναφέρει το www.sansimera.gr.

Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον αληθινό Θεό, ανάμεσά τους οι δήμιοι Βάπτος και Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου. Ταπεινωμένος, ο Λουκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του Χαραλάμπη, αφού πρώτα τον διαπόμπευσε δια μέσου της πόλης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις