Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός Τουρκία: Πλιάτσικο, κρύο και οσμή θανάτου- ΠΟΥ: «Τα χειρότερα έρχονται»

Σεισμός Τουρκία: Πλιάτσικο, κρύο και οσμ...

Οργή, θλίψη και απόγνωση

Για μία δεύτερη καταστροφή, μετά την αρχική θεομηνία του σεισμού που ισοπέδωσε μεγάλές περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας φόβους οτι πολλοί επιζώντες θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους από το κρύο και την πείνα στη ζώνη της καταστροφής.

Χωρίς στέγη, νερό, καύσιμα ή ηλεκτρισμό, χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι δίνουν μάχη για την επιβίωση, μέσα σε συνθήκες απόλυτης καταστροφής. Ειδικοί του ΟΗΕ λένε οτι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει δευτερεύουσα καταστροφή που μπορεί να πλήξει περισσότερους ανθρώπους από τον αρχικό σεισμό. Οι διασώστες και στις δύο χώρες συνεχίζουν το επίπονο έργο τους, αλλά οι ελπίδες εξασθενούν για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

 

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν την πρόκληση να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που επέζησαν από τον σεισμό «συνεχίζουν να επιβιώνουν», λέει ο ΠΟΥ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Ρόμπερτ Χόλντεν, διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που επιζούν «στην ύπαιθρο σε φρικτές συνθήκες», χωρίς πρόσβαση σε νερό, καύσιμα, ηλεκτρισμό και τηλέφωνο»

«Κινδυνεύουμε να δούμε μια δευτερεύουσα καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση που κάνουμε στην έρευνα και τη διάσωση», είπε. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο... Η κλίμακα της επιχείρησης είναι τεράστια.»

Το πρώτο κονβόι βοήθειας για τη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση έχει πλέον περάσει τα σύνορα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έξι φορτηγά πέρασαν από το πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα της Ιντλίμπ. Οι παραδόσεις βοήθειας στην περιοχή είχαν σταματήσει λόγω ζημιών σε δρόμους και υλικοτεχνικών θεμάτων. Ακόμη και πριν από τον σεισμό, 4,1 εκατομμύρια κάτοικοι -οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά- βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν

Στην Τουρκία, ανθρωποι αναγκάζονται να λεηλατήσουν σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα, ενώ φουντώνει η οργή για την ελλιπή απάντηση της κυβέρνησης Ερντογάν στην πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα.

Το BBC μεταφέρει εικόνες αποκάλυψης. «Γίνονται ακόμα μετασεισμοί και υπάρχει διαρκής κίνδυνος κατάρρευσης περισσότερων κτηρίων. Ο αέρας μυρίζει καπνό καθώς οι άνθρωποι καίνε ξύλα για να ζεσταθούν. Όλα είναι καλυμμένα με τη σκόνη και τη βρωμιά των κτηρίων που κατέρρευσαν και καταρρέουν. Τα ελικόπτερα που πετούν προσθέτουν στην αίσθηση...αποκάλυψης. Όσοι είναι ακόμα παγιδευμένοι κάτω από κτήρια αντέχουν την κόλαση, αλλά αυτοί που γλίτωσαν δεν τα πάνε πολύ καλύτερα»

Η απόγνωση μεγαλώνει στην επαρχία Χατάι, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στη σεισμό της Τουρκίας. Στα προάστια της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) μητέρες αρπάζουν πάνες από τα σούπερ μάρκετ για τα παιδιά τους και μπαμπάδες γεμίζουν καλάθια με φρούτα και είδη προσωπικής υγιεινής. περιποίησης.

Πλήθος σεισμόπληκτων εμφανίστηκαν να τρέχουν μέσα σε σούπερ μάρκετ της περιοχής, γλιστρώντας πάνω σε προϊόντα που είχανχυθεί πάνω στη βιασύνη τους να αρπάξουν όσο περισσότερα προϊόνα μπορούσαν. Ο συναγερμός ακούστηκε να χτυπάει, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονταν μέσα, οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Sky News.

«Πεινάμε», ακούστηκε να λέει ένας άντρας. «Κοιτάξτε τι γίνεται», είπε μια γυναίκα, «η ανθρωπιά μας έχει πεθάνει». Πολλοί παραπονέθηκαν για τη βραδύτητα και την ανεπάρκεια της κυβερνητικής αντίδρασης μετά τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που δοκιμάζει την Τουρκία εδώ και έναν αιώνα.

Ένας άνδρας που έκρυψε το πρόσωπό του με ένα κασκόλ μίλησε με οργή για την έλλειψη βοήθειας από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε χθες (8/2) πολλές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μεταξύ των οποίων και το Χατάι, κατήγγειλε όσους επέκριναν την απάντηση της αρχής ως «προδότες» και προβοκάτορες. «Έχω παιδιά», είπε ένας άντρας θυμωμένος, «το μόνο που παίρνω είναι γιαούρτια για να φάνε. «Θα πλήρωνα για οτιδήποτε, αλλά δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τους».

Η οργή ξεχειλίζει σε όλη τη ζώνη του σεισμού και είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο αγώνας για επιβίωση συνεχίζεται. Μέσα στο χάος της καταστροφής πολλοί παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Εκατοντάδες άνθρωποι στο Χατάι έκαναν ουρά για να προμηθευτούν τα απαραίτητα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μια εκλογική χρονιά, τα τρόφιμα έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν κάλλιστα να κερδίσουν ψήφους. Οι διοργανωτές επιμένουν οτι η βοήθεια δεν έχει να κάνει με τις εκλογές και η ανάγκη μεταξύ των ανθρώπων σημαίνει οτι «δεν είναι θέμα πολιτικής... Πρέπει να ενωθούμε και να βοηθήσουμε».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις