Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Φιλολογικό Βραδινό με θέμα «Περικλής Γιαννόπουλος, ο Έλλην»

Πάτρα: Φιλολογικό Βραδινό με θέμα «Περικ...

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στις 19.00, στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» στην οδό Κορίνθου πλησίον της οδού Κολοκοτρώνη

Η Εταιρεία Λογοτεχνών και η Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» προσκαλούν το κοινό στο Φιλολογικό Βραδινό της Δευτέρας 23ης Ιανουαρίου 2023 και ώρα 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» στην οδό Κορίνθου πλησίον της οδού Κολοκοτρώνη, στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση o λογοτέχνης Σωτήρης Νικολακόπουλος θα μιλήσει με θέμα: «Περικλής Γιαννόπουλος, ο Έλλην».

Το Φιλολογικό Βραδινό θα συντονίσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης. Η Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος υφίσταται από το 1979 που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία πνευματικών ανθρώπων της περιοχής όπως οι αείμνηστοι Κώστας Τριανταφύλλου και Μανώλης Πράτσικας.

Ο Περικλής Γιαννόπουλος για τον οποίο θα μιλήσει ο κ. Σωτήρης Νικολακόπουλος είχε γεννηθεί στην Πάτρα το έτος 1869 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 8 Απριλίου 1910. Υπήρξε λογοτέχνης, μεταφραστής και δοκιμιογράφος καθώς και ελληνολάτρης διανοητής. Ήταν γιος του Ιωάννη και της Ευδοκίας Θεοφράστου Χαιρέτη.

Ο Περικλής Γιαννόπουλος όπως διαβάσαμε, έζησε ένα βίο γεμάτο από Ελλάδα.

Μπορεί πολλοί να μην τον θυμούνται ωστόσο οι Ιδέες του ενέπνευσαν και επέζησαν μέσα από τα έργα των φίλων του όπως: του Κωστή Παλαμά, του Ανδρέα Λασκαράτου, της ποιήτριας Μυρτιώτισσα, του Άγγελου Σικελιανού, του Γρηγόρη Ξενόπουλου, του Ίωνα Δραγούμη, του Βλάσση Γαβριηλίδη, του Πικιώνη καί πολλών άλλων. Ιδέες που σημειοθέτησαν, χάραξαν και ευχήθηκαν αυτό που ο ίδιος έλεγε: "Ελληνική Αναγέννηση".

Ο πατέρας του Περικλή Γιαννόπουλου ήταν Γιατρός και καταγόταν από το Μεσολόγγι ενώ η μητέρα του από την αρχοντική Βυζαντινή οικογένεια των Χαιρέτηδων. Μέλη αυτής της οικογενείας, όπως ο παππούς του Θεόφραστος, έδωσαν το όνομά τους στην Κρητική επανάσταση τού 1841 (επανάσταση Χαιρέτη). Όσο για τα παιδικά, νεανικά του χρόνια στην Πάτρα, ήταν χρόνια ευτυχισμένα κι ανέμελα, ενός παιδιού γεμάτου κίνηση & ζωή. Ο ίδιος έζησε και 2 χρόνια ως φοιτητής Ιατρικής, στο πολύβουο και κοσμοπολίτικο Παρίσι της εποχής εκείνης.

*Η είσοδος για το κοινό στο Φιλολογικό Βραδινό της Εταιρείας Νοτιοδυτικής Ελλάδος θα είναι ελεύθερη.

Θα τηρηθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κατά του covid 19.

Πάτρα: Φιλολογικό Βραδινό τη Δευτέρα 19/12 με τον Λάμπρο Βρεττό

Πάτρα: Φιλολογικό βραδινό με τον Σταύρο Ιντζεγιάννη

Πάτρα: Οι ευχαριστίες της Στέγης Γραμμάτων "Κωστής Παλαμάς"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture