Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: "Όχι άλλοι νεκροί και σακατεμένοι εργάτες στους ΟΤΑ" - Απεργία και συγκέντρωση στην Aποκεντρωμένη - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: "Όχι άλλοι νεκροί και σακατε...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Συμμετοχή από όλα τα σωματεία της Π.Ε. Αχαΐας

Απεργιακή - διεκδικητική στάση κόντρα στα εργατικά δυστυχήματο σε δήμους και Περιφέρειες τηρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ η οποίοι την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, με αιτήματα για λήψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία κινητοποιήθηκαν σχετικά. Στην Πάτρα, εργατικά σωματεία των κατα τόπους ΟΤΑ συγκεντρώθηκαν στην Αποκεντρωμένη διοίκηση ώστε να παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον συντονιστή. Την απόφαση της Ομοσπονδίας για την κήρυξη απεργίας προκάλεσε το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα με θύμα την εργαζόμενη στην καθαριότητα στον δήμο Ξυλόκαστρου.

Οπως τονίζει η ΔΑΣ, «από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε ότι η εργαζόμενη δεν είχε σχέση εργασίας με τον δήμο και ότι δούλευε αδήλωτη και ανασφάλιστη, όπως επίσης ο οδηγός του απορριμματοφόρου, εφόσον δεν υπήρχε κάτι σχετικό στη "Διαύγεια" ή στο σύστημα "Εργάνη". Μόλις στις 9 Γενάρη το μεσημέρι, παραμονή της κηδείας της, εμφανίστηκε ως διά μαγείας η αναγγελία της πρόσληψής της, για πέντε μέρες (!), από 5/1/2023 έως 9/1/2023. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία μητέρα δεν θα γυρίσει ποτέ σπίτι της και στα παιδιά της, θύμα αυτού του νομοθετικού πλαισίου και του κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους και στον λαό».

Ο δήμαρχος Πατρέων, αναφερόμενος στις αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων», τονίζει πως «πίσω από κάθε νεκρό, σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη, κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που σύμφωνα και με τον ίδιο κάθε χρόνο χειροτερεύει, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών».

 

Κινητοποίηση στην αποκεντρωμένη διοίκηση στην Πάτρα

ΔΑΣ: «Αρκετά ματώσαμε. Ηρθε η ώρα να διεκδικήσουμε»

Τα αιτήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι:

Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους δικαιούχους.
Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον τεχνικό Ασφαλείας και τον γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους δήμους.
Να αναγνωριστεί το εργατικό «ατύχημα» και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.
Να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών.
Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016 - '17, μόνιμες προσλήψεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις