Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η "Ισιδώρα Ντάνκαν", η επόμενη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας - Πιθανή απεργία του ΣΕΗ την άλλη εβδομάδα

Η "Ισιδώρα Ντάνκαν", η επόμενη...
Μαρτάτος Tάκης

Σε ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ τονίζεται πως "η κυβέρνηση, ξαφνικά & χωρίς κανέναν διάλογο, με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υποβαθμίζει τις σπουδές, στις Δραματικές Σχολές"

Μία νέα παραγωγή είναι στα σκαριά στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τον ερχόμενο Μάρτιο στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες καθώς και με την αρχική ανακοίνωση του προγράμματος της χειμερινής περιόδου 2022-2023 του θέατρου, θ’ ανέβει μία παράσταση που θα συνδυάζει το χορό με την πρόζα για την περίφημη "ξυπόλητη χορεύτρια", την σπουδαία Ισιδώρα Ντάνκαν. Η Ντάνκαν, ένα όνομα που είναι γνωστό ακόμη και σε όσους ξέρουν ελάχιστα γύρω από τον χορό, υπήρξε χορεύτρια και θεωρείται από πολλούς ως η «μητέρα» του σύγχρονου χορού.

Την φιλόδοξη παράσταση θα σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκάς Θάνος και αναμένεται να είναι ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές της νέας εβδομάδας μετά τις γιορτές επίκειται και συνάντηση – συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενώ έντονο προβληματισμό και στους κόλπους του ΔΗΠΕΘΕ έχει προκαλέσει το προεδρικό διάταγμα 85/2022, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τα πτυχία των δραματικών σχολών της χώρας, αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟ, θεωρώντας τα απλώς ισότιμα με τα απολυτήρια λυκείου. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό το ΣΕΗ – Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προσανατολίζεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις όπως απεργία των ηθοποιών, γεγονός που θα σημάνει ακύρωση και αναβολή παραστάσεων ενδεχομένως και στην Πάτρα.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ, διά του προέδρου του ΔΣ του θεάτρου, Πέτρου Βάη είχε τονιστεί πως «η κυβέρνηση, ξαφνικά και χωρίς κανέναν διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές, συμπεριλαμβανομένων των σπουδών στις Δραματικές Σχολές (Δ.Σ.).

Υποβιβάζει τις σπουδές των Δ.Σ. στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), στο επίπεδο δηλαδή του απλού απόφοιτου Λυκείου, αποκλείει τους απόφοιτους των Δ.Σ. από το διορισμό τους στο δημόσιο, υποβιβάζει μισθολογικά τους απόφοιτους Δ.Σ., που δεν έχουν τίτλους ΑΕΙ, ΤΕΙ, παρακάμπτοντας το Ν.4325/15 που κατέτασσε τους απόφοιτους των Δ.Σ. στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση) και αρνείται το αίτημα για δημόσια-δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».  

Ακόμα στην ανακοίνωση αυτή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που εστάλη από τον κ. Βάη τονίζεται πως:

«Στηρίζουμε τα αιτήματα, κατανοούμε τις ανησυχίες των σπουδαστών της Σχολής μας και διεκδικούμε:

 Άμεση απόσυρση του ΠΔ,

 Δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση, με αναβάθμισή της από τα πρώτα σχολικά χρόνια ως το Πανεπιστήμιο.

 Μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση αποκλειστικά ανώτατου, πανεπιστημιακού επιπέδου. Οι σημερινοί απόφοιτοι δραματικών σχολών να μπορούν να αντιστοιχίσουν τα πτυχία τους με τα πανεπιστημιακά, μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες».

Μάλιστα στην ανακοίνωση διευκρινιζόταν πως η Δημοτική Αρχή Πάτρας και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, με απόφαση από το 2016, διεκδικεί την ένταξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια.

Ισιδώρα Ντάνκαν.

Ισιδώρα Ντάνκαν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture