Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο ποιητής Σπύρος Βρεττός διαβάζει αποσπάσματα από την τελευταία του συλλογή διηγημάτων «Η ψίχα και άλλες ασπρόμαυρες ιστορίες»

Ο ποιητής Σπύρος Βρεττός διαβάζει αποσπά...

Την Πέμπτη 22/12/2022 στις 19.30 στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147

Ο Πατρινός ποιητής με καταγωγή από την Λευκάδα, Σπύρος Βρεττός θα διαβάσει μικρά διηγήματα και αποσπάσματα από την τελευταία του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η ψίχα και άλλες ασπρόμαυρες ιστορίες» και ποιήματα από τη συλλογή «Διαπραγματεύσεις», αυτή την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα σε εκδήλωση που θα γίνει στο Πολύεδρο, στην οδό Κανακάρη 147.

Η γιορτινή βραδιά θα κλείσει με κρασί, τσίπουρο και χριστουγεννιάτικα δώρα από τη μακρινή χώρα των …Αζορών και των Ατζέκων.

Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «η Ψίχα…»

Μακάρι να είχα ένα παιδί και ας το είχα χάσει. Και να το βρω και να μην το αναγνωρίσω. Να μη δείξω πως το βρήκα. Και αυτό να έχει καταλάβει ποια είμαι μα ούτε και αυτό να το δείξει. Χρόνια ο καθένας στο ψάξιμο για τον άλλον και στο τέλος που ο ένας βρίσκει τον άλλον, που η μάνα καταλαβαίνει πως είναι ο γιος της αυτός και ο γιος πως αυτή είναι η μάνα του, να μην το φανερώνουν. Να κοιταζόμαστε και να μη μιλάμε. Σιγά σιγά να δείχνω πως δεν μπορεί παρά να είμαι εγώ η μάνα και αυτός ο γιος μου, και σιγά σιγά και αυτός να δείχνει πως δεν μπορεί παρά να είναι ο γιος μου και εγώ που τον κοιτάζω η μάνα του. Αλλά σκηνή αναγνώρισης να μη συμβεί. Να μη χυθούμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Να μην κλάψουμε στα φανερά.

Ο πόνος να είναι μέσα έτοιμος να εκραγεί, αλλά εμείς εκεί. Να δείχνουμε πως η αποξένωση, η τόσο μεγάλη, δεν μπορεί να καλυφθεί με μία σύντομη αναγνώριση. Πόσο κρατάει άλλωστε μια σκηνή αναγνώρισης; Μερικά λεπτά; Για κάτι τόσο λίγο ζούσαμε;

Ο Σπύρος Λ. Βρεττός έχει γεννηθεί στη Λευκάδα το 1960. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στην Πάτρα. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, μία ανθολογία ποιημάτων του, τρία βιβλία με δοκίμια και μελέτες, και μία συλλογή διηγημάτων. Η ποιητική του συλλογή Ανιστόρητο και η μελέτη του Κώστας Καρυωτάκης, το εγκώμιο της φυγής ήταν υποψήφιες για τα βραβεία ποίησης και δοκιμίου αντίστοιχα, του περιοδικού Διαβάζω, όπως και η ποιητική συλλογή του Διαπραγματεύσεις ήταν υποψήφια για το βραβείο Ποίησης του περιοδικού ο αναγνώστης και βραβεύτηκε με το Βραβείο κριτικής San Domenichino (2022) σε μετάφραση στα ιταλικά της Chiara Catapano.

Στην ενότητα ποιημάτων Μήδεια (από τη συλλογή Συνέβη) βασίστηκε η παράσταση χοροθεάτρου Μήδεια από την αρχή της Μάρως Γαλάνη. Διηγήματα από το βιβλίο του «Ένας αόριστος άνθρωπος» παρουσιάστηκαν στο θέατρο σε σκηνοθεσία Αρτέμιδος Γρύμπλα (Θέατρο Act 2018). Ποιήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture