Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γαλλία: Θέλει να εντάξει στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση

Γαλλία: Θέλει να εντάξει στο Σύνταγμα το...

Η κίνηση, η οποία έχει και τη στήριξη βουλευτών από το κόμμα του Μακρόν, έχει αφορμή τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς σε ΗΠΑ και Πολωνία

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος ώστε να περιλαμβάνει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, μια κίνηση με αφορμή τις απαγορεύσεις που τίθενται σε ισχύ σε άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ.

Η διάταξη εγγυάται την «ίση πρόσβαση στο δικαίωμα εκούσιου τερματισμού της εγκυμοσύνης». Ωστόσο απορρίφθηκε μια αλλαγή που αφορούσε το δικαίωμα στην αντισύλληψη.

Όπως επιχειρηματολόγησε η αριστερή βουλευτής Ματίλντ Πανό, η διάταξη αποσκοπεί στην προστασία έναντι «της οπισθοδρόμησης» που βλέπουμε σε ΗΠΑ και Πολωνία. Το περασμένο καλοκαίρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε επιτρέψει στις πολιτείες ακόμη και να απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Επιπλέον η Πολωνία είχε ψηφίσει υπέρ μιας σχεδόν πλήρους απαγόρευσης.

Πάντως η έγκριση της διάταξης θα είναι δύσκολη, σημειώνει το BBC.


Υπέρ της διάταξης τάσσονται βουλευτές από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, όπως και αριστερά κόμματα, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντυπόν-Μορετί.

Τον Οκτώβριο η Γερουσία είχε απορρίψει παρόμοια διάταξη και μάλλον θα απορρίψει και αυτή. Τα δεξιά κόμματα, που κυριαρχούν στο σώμα, θεωρούν ότι οι αμβλώσεις δεν κινδυνεύουν στη Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση, η συνταγματική αλλαγή πρέπει να εγκριθεί και με δημοψήφισμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ωστόσο, ότι το 80% είναι σύμφωνο με την αλλαγή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις