Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Σήμερα στις 20:30 η παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Χουζούρη

Σήμερα στις 20:30 η παρουσίαση του βιβλί...

«Στη Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού, μια παλιά ιστορία»

«Η λογοτεχνία είναι η απόδειξη πως η ζωή δεν είναι αρκετή» είχε εύστοχα παρατηρήσει ο μεγάλος Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας Φερνάντο Πεσόα, περιγράφοντας την ανάγκη του ανθρώπου να ταξιδέψει σε μια άλλη διάσταση, παράλληλη της καθημερινής, μέσα από τη γλώσσα και τις εικόνες που αυτή δημιουργεί. Ένα παράλληλο σύμπαν, χωρίς μεταφυσικές τελεολογίες, ονειρικό και ταυτόχρονα «απτό», αφού οι εμπνεύσεις και οι διηγήσεις αφορμώνται από ανθρώπινες καταστάσεις. Μια φαντασιακή ταυτοτική αναμέτρηση, όπου η γλώσσα στη λογοτεχνική της μορφή μας ταξιδεύει σε όλα όσα θα θέλαμε να ζήσουμε ή ακόμη και σε όλα θα θέλαμε να μην έχουμε ζήσει. Ένα ταξίδι με το καράβι της γλώσσας στη θάλασσα των λέξεων, των σκέψεων και των παθών μας.

Η αγάπη για την ανάγνωση λογοτεχνίας, αυτό το πολιτισμικό αγαθό που συνδυάζει τη σωστή χρήση και γνώση της γλώσσας, την ανάγκη για διανοητικές περιπλανήσεις και  την έκφραση των εσωτερικών μας κόσμων, είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να καλλιεργηθεί από την παιδική μας ηλικία αλλά και να ζυμωθούμε με αυτό στην ενήλικη ζωή μας. Ωστόσο, σε μια περίοδο εκπτώσεων για τα αγαθά του πολιτισμού, η επιμονή στην ανάδειξή τους αποτελεί καθήκον όλων όσοι υπερασπίζονται ή προβάλλουν την ενασχόλησή τους με τον πολιτισμό. Και δεν αναφερόμαστε, φυσικά, στα προϊόντα της αποκαλούμενης «νόθης ψυχαγωγίας», αλλά σε εκείνα, όπως λόγου χάρη ένα καλό βιβλίο, που προάγουν τη σκέψη και είναι προσιτά στο ευρύ κοινό.

Με όλα αυτά κατά νου, το Κέντρο Γλώσσας και Λογοτεχνίας Φροντιστηρίων ΟΡΑΜΑ εγκαινιάζει, με τη συμμετοχή του, για την τρέχουσα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά μια σειρά εκδηλώσεων για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία. Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, στις 20:30, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη, το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός και τα βιβλιοπωλεία Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 21 – χώρος της εκδήλωσης), θα παρουσιαστεί στο πατρινό κοινό το βιβλίο της ποιήτριας, συγγραφέα και δημοσιογράφου Έλενας Χουζούρη «Στη Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού, μια παλιά ιστορία». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για το βιβλίο ο ποιητής Γιάννης Χρυσανθόπουλος, ο διευθυντής Κέντρου Γλώσσας και Λογοτεχνίας των Φροντιστηρίων ΟΡΑΜΑ Δημήτρης Στεμπίλης και η συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει, ο φιλόλογος, ποιητής, μεταφραστής Γιάννης Η. Παππάς.

Ο Δημήτρης Στεμπίλης φωτίζοντας πτυχές του βιβλίου επισημαίνει: «Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που θα μας ταξιδέψει σε όχι και τόσο παλιές εποχές, οι οποίες όμως έχουν προ πολλού παρέλθει. Αυτό, ωστόσο, που πραγματεύεται αριστοτεχνικά η Έλενα Χουζούρη και παραμένει διαχρονικά παρόν, είναι η στάση μας, και η σύγχρονη ή μεταγενέστερη θεώρηση της, απέναντι στην ίδια τη ζωή και τις επιλογές μας στα διάφορα πεδία και επίπεδά της. Το δημοσιογραφικό υπόβαθρο που μετατρέπεται σε ‘‘φωνή’’ του ενός ήρωα, η εναλλαγή της έκφρασης ανάλογα με το ποιος μιλά και η μυθιστοριογραφική υπόσταση, έχουν ως αποτέλεσμα μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή, που μέσα από την προσεγμένη γραφή αναδεικνύει και τα διασταλτικά όρια της γλώσσας, ενταγμένα όμως στο προσήκοντα σεβασμό της».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture