Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Θρήνος για την Κατερίνα Λειβαδά- "Είχε μία παιδική καρδιά, μεγάλο ταλέντο και πάντα έτρεμε λίγο πριν βγει στη σκηνή"

Πάτρα: Θρήνος για την Κατερίνα Λειβαδά- ...
Μαρτάτος Tάκης

Όσοι τη γνώριζαν την παρότρυναν να πάει στην Αθήνα - Λάτρευε την κωμωδία καθώς ήθελε να κάνει τον κόσμο να γελάει, όπως είπε στο thebest.gr ο Γιάννης Γεωργακάκης

Όποιος γνώριζε και έβλεπε κάποια παράσταση όπου έπαιζε η Κατερίνα Λειβαδά, δεν υπήρχε περίπτωση να μην την παρότρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο και να πάει στην Αθήνα. Η Πατρινή αυτή καλλιτέχνιδα που έφυγε από κοντά μας στα 52 της μόλις χρόνια μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ήταν ένα μεγάλο ταλέντο που άνθισε εδώ στην Πάτρα και άφησε την σφραγίδα της κυρίως στις παραστάσεις του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ», απ’ όπου κιόλας ξεκίνησε το ’99 με τους «Τζίτζικες» όπου υποδυόταν την Τρυγωνία που ερχόταν από το εξωτερικό για να στήσει ένα καρναβαλικό μουσείο.

Η παλιά αγαπητή ηθοποιός Μέλπω Ζαρόκωστα που την είχε γνωρίσει τής είχε πει να πάει στην Αθήνα, το ίδιο την είχε συμβουλεύσει και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Γιώργης Χριστοφιλλάκης.

Μιλώντας στο thebest.gr, η «ψυχή» του «Ρεφενέ», Γιάννης Γεωργακάκης μας είπε πως η Κατερίνα Λειβαδά δεν ήθελε να φύγει από την Πάτρα καθώς φρόντιζε και την μητέρα της, Ιουλία με χρόνιο πρόβλημα σακχάρου. Τρία ήταν τα στοιχεία που την χαρακτήριζαν όπως πολύ ωραία μας περιέγραψε ο Γιάννης Γεωργακάκης. Το πρώτο ήταν πως η Κατερίνα Λειβαδά πάντα ήθελε να παίζει κωμωδία καθώς αισθανόταν όπως έλεγε την ανάγκη να χαρίσει γέλιο στον κόσμο μέσα στην δύσκολη και ζοφερή καθημερινότητα που ζούμε. Η ίδια είναι γεγονός πως όποτε τη συναντούσες στο κέντρο της πόλης είτε να οδηγεί το μηχανάκι της είτε πεζή, σου μετέδιδε μία θετική αύρα, ένα αυθεντικό χαμόγελο από καρδιάς και μία αισιοδοξία. Το δεύτερο στοιχείο και διάσταση του χαρακτήρα της Κατερίνας Λειβαδά, όπως μας είπε ο Γιάννης Γεωργακάκης ήταν ακριβώς αυτή η παιδική καρδιά και ζεστή αγκαλιά που διέθετε για καθετί καινούριο κι αυτό το έβλεπαν και το αναγνώρισαν όλα τα νεότερα παιδιά που έρχονταν στο Ρεφενέ και όχι μόνο αλλά και στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος Ο Πατρεύς» που διοργανώνει το Ρεφενέ στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού, όπου πάντα η Κατερίνα Λειβαδά είχε κεντρικό ρόλο και παρουσία ως ομιλήτρια και παρουσιάστρια μαζί και με τον Νίκο Πραγιάννη.

Όσο για το τρίτο στοιχείο του χαρακτήρα και της καλλιτεχνικής της υπόστασης που είναι ίσως και το πιο συγκινητικό, είναι ότι έτρεμε κάθε φορά πριν βγει στη σκηνή, δείγμα του μεγάλου ταλέντου της και μετά το χειροκρότημα χανόταν, κρυβόταν θα λέγαμε στα παρασκήνια καθώς με τα καλά λόγια και τα μπράβο των θεατών η σεμνή και τόσο ταλαντούχα Κατερίνα Λειβάδα «κοκκίνιζε».

Όπως ήδη γράφτηκε, παρά το δύσκολο χειρουργείο που είχε υποβληθεί στις 24 του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Κατερίνα Λειβαδά δεν το έβαζε κάτω και είχε ξεκινήσει τις πρόβες για την καινούρια παραγωγή του «Ρεφενέ», το «Ντεζά Βου», μία μεταφορά στο θέατρο της «Μέρας της μαρμότας» που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 11 έως και τις 20/11 στο Πάνθεον. Ωστόσο μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα η Κατερίνα Λειβαδά αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε. Όπως μας πληροφόρησε ο Γιάννης Γεωργακάκης το ερχόμενο Σάββατο 26/11 στις 20.30 και την Κυριακή 27/11 στις 21.30 θα δοθούν 2 επιπλέον παραστάσεις του «Ντεζά Βου» από το "Ρεφενέ" που θα είναι ακριβώς αφιερωμένες στη μνήμη της Κατερίνας Λειβαδά.

Αξίζει να πούμε πως εκτός από την ομάδα του Ρεφενέ όπου ήταν τακτική συνεργάτιδα όλα αυτά τα χρόνια η αγαπητή Κατερίνα Λειβαδά που στην επαγγελματική της ζωή ασχολιόταν με το να φυλάει μικρά παιδιά, είχε δουλέψει και με άλλες ομάδες. Την είχε σκηνοθετήσει στο θεατράκι Αγορά στο έργο «Φιάκας» η Μάνια Παπαδημητρίου ενώ είχε παίξει και στην σημαντική θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Ο Χορός του θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ πλάι στον αείμνηστο Γιάννη Βόγλη και τους Πατρινούς ηθοποιούς Όλγα Πολίτου και Δημήτρη Γεωργαλά. Είχε συνεργαστεί με τη Βικτωρία Αγγελοπούλου στην παράσταση «Πινόκιο», με τον Χρήστο Μπαιρακτάρη στον «Καλό στρατιώτη Σβέικ», και σε πολλά άλλα. Έως & τον τελάλη του καρναβαλιού είχε κάνει κάτι Τσικνοπέμπτες ξεσηκώνοντας τους Πατρινούς με εκείνη την χαρακτηριστική φωνή και κέφι της.

Στο Ρεφενέ όπως τέλος μας είπε ο Γιάννης Γεωργακάκης, είχε παίξει σχεδόν σε όλες τις παραγωγές τους πλην μόνο του παιδικού «Ο Ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία». Η Κατερίνα Λειβαδά όταν το ’99 ο Γιάννης Γεωργακάκης είχε απευθύνει κάλεσμα σε 80 πληρώματα, προκειμένου να δημιουργηθεί η θεατρική παρέα του Ρεφενέ, ήταν από τους πρώτους που είχαν ανταποκριθεί.

Στην προσωπική της ζωή η Κατερίνα Λειβαδά ήταν παντρεμένη με τον Νίκο Κρίθη.

*Όλες οι φωτ. είναι από τη σελίδα του Ρεφενέ στο facebook.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture