Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δικαιοσύνη: Οι παθογένειες που οδηγούν τις υποθέσεις να σέρνονται για χρόνια

Δικαιοσύνη: Οι παθογένειες που οδηγούν τ...

25o Forum Ανάπτυξης

Μπορεί η ελληνική Δικαιοσύνη να γίνει αξιόπιστη, ταχύτερη και αποδοτικότερη; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν εκπρόσωποι δικαστικών και εισαγγελικών αρχών μαζί με μέλη του  Δικηγορικού Συλλόγου  Πατρών στη συνεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου, στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης με θέμα «Αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης: Αξιόπιστη, Ταχύτερη, Αποδοτικότερη», στο ξενοδοχείο «Αστηρ».

        Στον χαιρετισμό του ο  Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, τόνισε ότι: «Η Ανάπτυξη  προϋποθέτει επενδύσεις. Και κάθε επενδυτής θέλει να επενδύσει σε ένα υγιές, ασφαλές και όσο το δυνατόν προβλέψιμο περιβάλλον. Η Δικαιοσύνη μπορεί να συμβάλει σε αυτό , αφού και η ανάπτυξη προϋποθέτει ένα κράτος δικαίου από το οποίο να εξασφαλίζεται η ασφάλεια Δικαίου και  η δίκαιη και ταχεία επίλυση της τυχόν ανακύπτουσας διαφοράς».

        Ο Γεώργιος Μπισμπίκης, Εισαγγελέας Εφετών, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, ανέφερε για την Δικαιοσύνη ότι: «  Η ποιότητα της Δικαιοσύνης ενδιαφέρει τον πολίτη και  οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν δικαιούνται να είναι μέτριοι». Σημείωσε επίσης ότι  η ποιότητα των δικαστών είναι εκείνη που συμβάλλει σημαντικά στην    επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των αναβολών το οποίο λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ολοκλήρωση των υποθέσεων. Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα δικαστήρια, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την δίκη για τις πυρκαγιές στο  Μάτι, όπου δεν υπήρχε αίθουσα για τους συγγενείς και τους μάρτυρες στην υπόθεση.  Έκανε επίσης την πρόταση η κύρια ανάκριση να γίνεται από τους εισαγγελείς, ώστε οι υποθέσεις να μην φθάνουν με καθυστέρηση στο ακροατήριο, μέχρι ο ανακριτής να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και να περάσει σημαντικός χρόνος. Και τέλος σημείωσε την ανάγκη παράτασης του ωραρίου των ακροατηρίων για σοβαρές υποθέσεις, με την προϋπόθεση ότι ο γραμματέας της έδρας θα λαμβάνει κανονικά την υπερωριακή του αποζημίωση.

        Ο Ευάγγελος Κωστακιώτης, Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Πατρών μίλησε για τον ρόλο της Δικαιοσύνης στην κοινωνία.  Τόνισε ότι ψηφίζονται νόμοι προς εντυπωσιασμό και μόνο, χωρίς να επιδιώκεται η επίλυση του προβλήματος, μέχρι που έρχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μας επιβάλλει τα σχετικά πρόστιμα. Για την  Δικαιοσύνη σημείωσε ότι : « Η βάση είναι το «εγώ» και παντού κυριαρχεί το «εγώ».  Ενώ το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι χάνεται η  εμπιστοσύνη. Όλα τα δεινά στη χώρα οφείλονται σε αυτό το αντιθετικό πλέγμα. Ποιος εμπιστεύεται ποιον σε αυτή η χώρα;  Η πλειονότητα των διαδίκων δεν  εμπιστεύεται τον δικηγόρο της, θεωρώντας ότι έχει χρηματιστεί από τον αντίδικο . Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα. Και μάλιστα δεν αλλάζουν γνώμη». Μίλησε επίσης για καθημερινές καταστάσεις μέσα στα δικαστήρια που αντιμετωπίζουν δικαστές και δικηγόροι και παρεμποδίζουν επί της ουσίας την απονομή της Δικαιοσύνης.                                                     

   Τέλος, η Μαριάνθη Νέγκα, Δικηγόρος, μέλος Δ.Σ ΔΣ Πατρών και ο Κωνσταντίνος Κρεμμύδας, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ ΔΣ Πατρών μέσω παρουσιάσεων κατέδειξαν την ποιότητα της Δικαιοσύνης στις μέρες μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος οριστικής επίλυσης μιας διαφοράς ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων είναι 1711 ημέρες ή πιο συγκεκριμένα 4,5 χρόνια! Και η επίδοση αυτή μας κατατάσσει τελευταίους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις