Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πλήθος κόσμου στο STUDIO art cinema στην πρεμιέρα της ταινίας «Στο Σύρμα» του Λεωνίδα Παπαδόπουλου

Πλήθος κόσμου στο STUDIO art cinema στην...

Παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας - Η ταινία που αναφέρεται στη Μακρόνησο, θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 17/11/2022

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την Δευτέρα 14/11/2022 στις 8 το βράδυ στο κινηματογράφο STUDIO art cinema στην Αθήνα την ταινία «Στο Σύρμα» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου που έχει βασιστεί στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά και καταπιάνεται με μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου: την Μακρόνησο.

Στη πρεμιέρα της ταινίας παρευρέθησαν προσωπικότητες από την πολιτική και καλλιτεχνική σκηνή, ανάμεσα τους ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ και αειθαλής αγωνιστής επιζών της Μακρονήσου Λάζαρος Κυρίτσης, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ Σπύρος Χαλβατζής με πολυμελή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, o Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και αρκετοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες καθώς και η ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου.

Πριν την προβολή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του STUDIO art cinema Βελισσάριος Κοσσυβάκης συντόνισε την συζήτηση με άξονα την ταινία και την σκοτεινή περίοδο της ιστορίας στην οποία αναφέρεται.

Θύμισε επίσης ότι 55 χρόνια πριν, στις 30 Οκτωβρίου του 1967, σε μία εποχή που η σκιά της Χούντας σκέπαζε την χώρα, ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καψάσκης είχε το θάρρος να ανοίξει το STUDIO  μία κινηματογραφική αίθουσα που έγινε καταφύγιο για όσους αμφισβητούσαν το πολιτικό και καλλιτεχνικό κατεστημένο.

«Η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και η τρίχρονη δράση του Δημοκρατικού Στρατού ενέπνευσαν σημαντικούς δημουργούς» είπε ξεκινώντας την εισήγηση του ο Σπύρος Χαλβατζής. «Όλοι δημιούργησαν σημαντικά καλλιτεχνικά έργα. Η περίοδος των διώξεων των αγωνιστών απέδειξε την βαρβαρότητα της αστικής πολιτικής. Μέχρι την τέταρτη γενιά κυνηγούσαν και βασάνιζαν τους αγωνιστές το κράτος και οι παρακρατικοί μηχανισμοί του. Από την άλλη ο ηρωισμός των κρατουμένων σε φυλακές και εξορία έφτασε στα ύψη. Η αντίσταση των αγωνιστών που βρέθηκαν στο σύρμα ξεπέρασε τα όρια που είχαν θέσει οι κρατούμενοι και οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους. Η επόμενη γενιά που γνώρισε φυλακές και εξορίες αυτούς είχαμε για παράδειγμα, στα δικά τους χνάρια βαδίσαμε. Η αγωνιστική σκυτάλη μεταλαμπαδεύτηκε για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

«Η τέχνη μεταφέρει τα μηνύματα ώστε οι νεότεροι να μαθαίνουν για την Μακρόνησο» σημείωσε η ιστορικός Ελένη Μπιμπίρη, μέλος του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ. «Πάνω στον κόκκινο βράχο συγκρούστηκαν δύο κόσμοι, ο κόσμος του αγώνα με τον κόσμο του αστικού κράτους. Η ταξική συνείδηση ατσαλώθηκε στο καμίνι του αγώνα». Αφού έκανε αναφορά στην ιστορία της Μακρονήσου ως τόπο βασανιστηρίων κατέληξε πως οι κρατούμενοι «έδειξαν μοναδικό θάρρος και αλληλεγγύη και απέδειξαν ότι δεν υπάρχουν κάστρα άπαρτα για τους κομμουνιστές»

Παράλληλα η κ. Μπιμπίρη κατήγγειλε την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού για την Μακρόνησο καθώς ενώ έχει χαρακτηριστεί μνημείο ιστορικής κληρονομιάς το Υπουργείο δεν κάνει τίποτε από τα όσα υποσχέθηκε.

Ο λογοτέχνης Αλέξανδρος Βαλσάμης υπογράμμισε ότι και μόνο με την παραγωγή της η ταινία έχει καταφέρει να φέρει και πάλι στο φως μια περίοδο της ιστορίας που η άρχουσα τάξη προσπαθεί να αποσιωπήσει. Την ιστορική μνήμη δεν μπορούν να τη σβήσουν όσο κι αν προσπαθούν, τόνισε και μίλησε για το θεατρικό κείμενο του Αντώνη Κατσά, την έρευνα που καλείται να κάνει ο συγγραφέας για να βρει το κύριο στοιχείο της περιόδου που αναφέρεται, να επιλέξει τους χαρακτήρες του. Το σενάριο της ταινίας  απομακρύνεται από συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα, οι χαρακτήρες του είναι μυθοπλαστικά πρόσωπα, αλλά θέτει το πολιτικό διακύβευμα της περιόδου, την πίεση για να υπογράψουν δήλωση οι αγωνιστές, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ.

«Τα γεγονότα δεν είναι πραγματικά με την έννοια ότι έχουν συμβεί, αλλά είναι αληθινά με την έννοια ότι αποτυπώνουν την αλήθεια του νησιού, τη συνθετότητα των χαρακτήρων, την ηθική υπεροχή των κομμουνιστών, του μεγαλείου του ψυχικού τους κόσμου».

Εξαιρετικά λακωνικός ο σκηνοθέτης της ταινίας Λεωνίδας Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της ταινίας και τον Αντώνη Κατσά για το σενάριο που του έδωσε την ώθηση για να σκηνοθετήσει την ταινία του. Μίλησε για τις δυσκολίες της σκηνοθεσίας μία ταινία ουσιαστικά χωρίς χρήματα, για τα γυρίσματα κράτησαν δύο χρόνια και κατέληξε λέγοντας πως ελπίζει η ταινία να κάνει γνωστή μία μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας.

Με τη σειρά του ο σεναριογράφος Αντώνης Κατσάς μίλησε με συγκίνηση, για την παρουσία όλου αυτού του κόσμου στην πρεμιέρα και ιδιαίτερα για την παρουσία του Λάζαρου Κυρίτση, που ήταν παρών στη συγκλονιστική ιστορία της σφαγής του 1948 στη Μακρόνησο. Για την οποία όπως σημείωσε κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις και ουσιαστικά είναι μία πτυχή της ιστορίας που θάφτηκε.

Μίλησε ακόμα για την θερμή αποδοχή που συνάντησε το έργο (βιβλίο και θεατρικό έργο αρχικά) επισημαίνοντας ότι αυτό δείχνει την ανάγκη να γίνουν γνωστά τα γεγονότα, για να βγουν συμπεράσματα και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Διηγήθηκε επίσης ιστορίες των διώξεων του πατέρα του και γεγονότα που τον σημάδεψαν και στοιχεία από αυτά έβαλε μέσα στο βιβλίο και στην ταινία, ενώ αφιέρωσε την προβολή «στα παιδιά του Πολυτεχνείου που τέτοιες μέρες σκαρφάλωσαν στα κάγκελα για να κάνουν τη δική τους έφοδο στον ουρανό».

Η ταινία «Στο Σύρμα» ξεκινά να προβάλλεται από 17 Νοεμβρίου 2022 αποκλειστικά στο STUDIO new star cinema κοντά στην πλ. Αμερικής στην Αθήνα.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σενάριο: Αντώνης Κατσάς

Πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Χρανιώτης, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Εύη Γιαννακοπούλου, Περικλής Αλμπάνης, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας, Κώστας Μιχαλόπουλος, Βάσω Φιλιππίδου, Γιώργος Ιατρόπουλος, Στράτης Καΐκης, Ολυμπία Βενιζελέα, Ανδρέας Μανιάτης.

Φωτογραφία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Κοστούμια: Τζένη Μανιατάκη

Ηχολήπτης: Πάνος Κουραμπάς

Διάρκεια: 100 λεπτά.

Γλώσσα: Ελληνικά

Υπόθεση:

1948. Ο Δημήτρης ανάμεσα σε άλλους αγωνιστές, εξορίζεται στην Μακρόνησο. Εκεί, ο σκληρός βασανιστής Κοθράς προσπαθεί μάταια να τον σπάσει ώστε να υπογράψει δήλωση. Μετά από 10 χρόνια κι ενώ καθένας τους νομίζει τον άλλο νεκρό, συναντιούνται τυχαία στο παγκάκι ενός πάρκου. Πέρα από την αμφότερη έκπληξη και την απορρέουσα συζήτηση, σιγά σιγά θα ανακαλύψουν ότι η ζωή τους έχει παίξει κι ένα απρόσμενο παιχνίδι.

Η φωτ. έχει credit ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture