Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας προβάλλει ταινία του Κώστα Γαβρά

Πάτρα: Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας προβάλλει...

Την Κυριακή 13/11/2022 στις 18.30 στο Πολύεδρο για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

Η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 αποτελεί ημέρα αναστοχασμού και μνήμης της διαρκούς μάχης ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, αλλά και των βασανιστηρίων, της τρομοκρατίας και των δολοφονιών αγωνιστών, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας. Το Πολυτεχνείο όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, συμβολίζει για εμάς τον συνεχή αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία, για κοινωνική δικαιοσύνη και χειραφέτηση και υπενθυμίζει ότι τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο, αλλά θα πρέπει διαρκώς να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της δημοκρατίας, ενάντια στον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με αφορμή την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου διοργανώνει προβολή της ταινίας ‘’Κατάσταση Πολιορκίας – Etat de Seige” του καταξιωμένου Ελληνογάλλου κινηματογραφικού δημιουργού Κώστα Γαβρά («Z», «Ο Αγνοούμενος»). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 18.30 το απόγευμα στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147.

Διάρκεια του φιλμ: 130 λεπτά.

Η συγκεκριμένη ταινία είναι Γαλλικής παραγωγής του 1972 σε σκηνοθεσία Κώστα-Γαβρά & με πρωταγωνιστές τους Yves Montand και Renato Salvatori. Είχε προταθεί για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ένα συγκλονιστικό φιλμ όπου τη μουσική είχε γράψει ο αξέχαστος Μίκης Θεοδωράκης.

Το Πολυτεχνείο δείχνει τον δρόμο του αγώνα για το σήμερα, αναφέρει τέλος η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας!

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τα γεγονότα εκείνων των ημερών σε Πάτρα και Αθήνα και για τις διεκδικήσεις του σήμερα.

Όπως διαβάσαμε, στα 1970, κι ενώ ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός διεισδύει επιθετικά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκαλώντας στρατιωτικά πραξικοπήματα και πριμοδοτώντας άγριες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, σε χώρα που δεν κατονομάζεται στην ταινία αλλά εννοείται εύκολα ως η Ουρουγουάη, ένοπλοι αντάρτες (οι Τουπαμάρος) απάγουν ένα Βραζιλιάνο κι έναν αμερικανό διπλωμάτη. Βασικός στόχος η ανταλλαγή τους με 150 πολιτικούς κρατούμενους που ενέχονται για δήθεν τρομοκρατική δράση, στη φυλάκιση και τον βασανισμό των οποίων έχουν αποφασιστικά συμβάλει οι δύο πράκτορες.

Ο σπουδαίος Κώστας Γαβράς διασκευάζει για τον κινηματογράφο την πραγματική ιστορία της απαγωγής από τους Τουπαμάρος του Αμερικανού πράκτορα Νταν Μιτριόνε, ειδικευμένου σε “αποτελεσματικές” τεχνικές ανάκρισης – κυρίως με βασανιστήρια (όπως ηλεκτροσόκ), στη χρήση όπλων κι εκρηκτικών μηχανισμών, και σε κάθε λογής άθλιες μηχανορραφίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture