Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O «δεκάλογος» που θα μειώσει τη σπατάλη τροφίμων μέσα στα νοικοκυριά μας

 O «δεκάλογος» που θα μειώσει τη σπατάλη...

Δείτε αναλυτικά

Τον τελευταίο καιρό, πολύς λόγος γίνεται για το μείζον πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων – ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε ανησυχητικά επίπεδα, σε κάθε γωνιά του αναπτυγμένου κόσμου. Συγκεκριμένα, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται, παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Ωστόσο, αν και οι αριθμοί που σχετίζονται με το φαινόμενο είναι τόσο εντυπωσιακοί και μένουν στο μυαλό μας, δεν συζητάμε αρκετά για το πώς μπορούμε να τους μειώσουμε. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, λίγο παραπάνω για τα βήματα που θα οδηγήσουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.


Αρχικά, θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η μείωση της σπατάλης τροφίμων δεν αφορά μόνο στην κατανάλωση αλλά σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της – από την παραγωγή και τη διανομή της μέχρι την πώληση και, τελικά, την κατανάλωση. Τα τρία πρώτα σκέλη αφορούν τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις, το τελευταίο αφορά όλους εμάς, τους καταναλωτές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, το 50% της σπατάλης συμβαίνει μέσα στα νοικοκυριά κάτι που σημαίνει πως, ΝΑΙ, μπορούμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα μέσα από το ίδιο μας το σπίτι.

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, η σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά μπορεί να μειωθεί δραστικά αν κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό, αν αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σωστά κι αν μαγειρεύουμε έξυπνα. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, δημιούργησαν έναν «δεκάλογο» με μικρές καθημερινές συνήθειες που όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε και, έτσι, να συμβάλλουμε στη μείωση σπατάλης τροφίμων.

 #1 Ψωνίζουμε με λίστα.

#2 Τσεκάρουμε την ημερομηνία λήξης και θυμόμαστε πως τα προϊόντα που αναγράφουν «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση» μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και μετά από αυτή.

#3 Επιλέγουμε εποχικά και τοπικά προϊόντα, για παράδειγμα αχλάδια, µήλα, ρόδια, σταφύλια, σύκα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, µελιτζάνες, παντζάρια, πιπεριές, σπανάκι, και τοµάτες, για το φθινόπωρο.

#4 Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται πάνω στα συσκευασμένα τρόφιμα και φυλάμε σε διαφορετικά σημεία τα λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο από εκείνα που είναι ευαίσθητα σε αυτό.

#5 Αποθηκεύουμε το κρέας και τα ψάρια σε δοχεία που κλείνουν καλά.

#6 Βάζουμε στην κατάψυξη φρέσκα τρόφιμα που δεν θα καταναλώσουμε άμεσα αλλά και μερίδες μαγειρεμένου φαγητού που περίσσεψαν.

#7 Μαγειρεύουμε μόνο όσες μερίδες χρειαζόμαστε και ό,τι μείνει μπαίνει στην κατάψυξη! 

#8 Με τα υπολείμματα φαγητού, φτιάχνουμε νόστιμες πίτες ή σούπες ή τα βάζουμε σε σπιτικές πίτσες ή σάλτσες. 

#9 Φτιάχνουμε smoothies με τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι έτοιμα να χαλάσουν!

#10 Αν δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο, το δίνουμε σε κάποιον άλλο. 

Μια απλή κίνηση μετράει. Γιατί «σώζοντας» το φαγητό, μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον. Σε αυτή την προσπάθεια, δεν είμαστε μόνοι. Και η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά 50% τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2025, και, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, ενημερώνει, εκπαιδεύει και κινητοποιεί όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εσύ; Τι φαγητό θα «σώσεις» σήμερα; 

Μάθε περισσότερα στο www.ab.gr/responsible/meiosi-spatalis-trofimon

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις