Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τσίπουρο: Επανέρχεται ο χρόνος της «καζανιάς»

Τσίπουρο: Επανέρχεται ο χρόνος της «καζανιάς»

Την αύξηση του χρόνου αποστάξεων στις 3,5 ώρες ζήτησαν οι αμβυκούχοι

Σε μια σημαντική συμφωνία για το Τυρναβίτικο τσίπουρο κατέληξε η συνάντηση της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολο Βεζυρόπουλο και του δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και αφορά τον χρόνο απόσταξης του τσίπουρου. Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος απόσταξης για τη νέα περίοδο καθώς και το πώς θα λειτουργήσουν τα παραδοσιακά καζάνια, ο χρόνος απόσταξης μειώθηκε στις 3 ώρες από τις 3,5 ώρες που ίσχυε.

Όπως επισημαίνουν οι αμβυκούχοι η μείωση του χρόνου απόσταξης (καζανιάς) στις 3 ώρες, αντί των 3,5 ωρών που ίσχυε, τους στερεί χρόνο από τη διαδικασία απόσταξης και συνεπώς αδυνατούν να παράξουν τις μέγιστες νόμιμες ποσότητες -500 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης κατ’ έτος ανά παραγωγό.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η μείωση του χρόνου της «καζανιάς», λαμβάνοντας υπόψη και τις αποδόσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, περιορίζει τον χρόνο απόσταξης ολόκληρων οινοποιήσιμων σταφυλιών στα 3 διήμερα και 6 ώρες -έχουν δηλαδή απώλεια 42 ωρών.

Γι’ αυτό ζήτησαν την επαναφορά του χρόνου της «καζανιάς» στις 3,5 ώρες για την περιοχή του Τυρνάβου, ώστε να μην αναγκαστούν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των αποσταγμάτων τους.

Από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος διαβεβαίωσε πως με απόφαση του ο χρόνος απόσταξης (καζανιά) θα αυξηθεί από τις 3 στις 3.30 ώρες

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις