Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Πόλεμος στην Ουκρανία Ρούλα Πισπιρίγκου Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα η διάλεξη του Γάλλου Νομπελίστα οικονομολόγου Jean Tirole

Απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα ...

Στις 19.00 - Το θέμα της ομιλίας του είναι «Η οικονομική επιστήμη στην υπηρεσία του κοινού καλού»

Για όποιον βρεθεί απόψε Τετάρτη 28/9/2022 στις 19.00 στην Αθήνα και τον ενδιαφέρουν τα οικονομικά σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει τη διάλεξη του Νομπελίστα Καθηγητή Jean Tirole στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Auditorium Theo Angelopoulos, στην οδό Σίνα 31.

Το θέμα της ομιλίας του που δίνεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, είναι «Η οικονομική επιστήμη στην υπηρεσία του κοινού καλού».

Την πρόσκληση να έρθει στην Αθήνα για να κάνει τη διάλεξη του απηύθυναν στον Jean Tirole, Γάλλο οικονομολόγο και Πρόεδρο της Σχολής Οικονομικών της Τουλούζης, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας το 2014, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ο Jean Tirole θα δώσει μια ενδιαφέρουσα όπως αναμένεται, διάλεξη αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης με τίτλο «Η οικονομική επιστήμη στην υπηρεσία του κοινού καλού».

Στην συνέχεια θα συμμετέχει σε μια συζήτηση με θέμα «Κλίμα και ενέργεια: μια δύσκολη εξίσωση», μαζί με τους Νικόλαο Βέττα, Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και Ιωάννη Κατσουλάκο, Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ύστερα από την ηχηρή οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική και περιβαλλοντική αποτυχία των σχεδιασμένων οικονομιών, και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τον οικονομικό μετασχηματισμό της Κίνας, η οικονομία της αγοράς έχει γίνει το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης των κοινωνιών μας.

Aκόμα και στον “ελεύθερο κόσμο”, η πολιτική εξουσία έχει χάσει επιρροή έναντι της αγοράς και νέων φορέων οικονομικής δράσης. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η έμφαση στον ανταγωνισμό και η παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, περιορίζουν το πεδίο της κρατικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο, η οικονομία της αγοράς δεν νίκησε κατά κράτος. Δεν κέρδισε ούτε τον νου ούτε τις καρδιές των ανθρώπων. Η εναντίωση σε αυτήν είναι διάχυτη: πολλοί στηλιτεύουν τον θρίαμβο της οικονομίας σε βάρος των ανθρωπιστικών αξιών, που διαμορφώνει έναν κόσμο δίχως έλεος και συμπόνια, παραδομένο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ένα σύνθημα δημοφιλές παντού υπενθυμίζει ότι “ο κόσμος δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση”».

Ο Jean Tirole (1953) είναι Γάλλος οικονομολόγος, πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών της Τουλούζης, διευθυντής σπουδών της Σχολής Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS), ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Τουλούζης και επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Οικονομίας. Έχει γράψει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και επιστημονικών συγγραμμάτων. Θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους στον κόσμο.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

*Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας ifg.gr/live-streaming.

Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις