Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Όταν η Ειρήνη Παπά είχε παίξει στην κωμωδία του Μιχ. Κακογιάννη "Πάνω Κάτω και Πλαγίως" το 1992

Όταν η Ειρήνη Παπά είχε παίξει στην κωμω...
Μαρτάτος Tάκης

Στην ταινία που είχε εμπορική επιτυχία, είχαν συμπρωταγωνιστήσει ο Πάνος Μιχαλόπουλος και ο Στράτος Τζώρτζογλου ενώ ένα χαρακτηριστικό ρόλο είχε κάνει ο Τάκης Ζαχαράτος

Η σπουδαία ηθοποιός μας Ειρήνη Παπά που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, είχε δοκιμαστεί και στην κωμωδία από τον Μιχάλη Καοκογιάννη, ο οποίος την είχε σκηνοθετήσει κατά βάση σε δραματικούς, τραγικούς ρόλους όπως στην εμβληματική «Ηλέκτρα» ή ως Κλυταιμνήστρα στην «Ιφιγένεια» και ως χήρα στον «Αλέξη Ζορμπά» το 1964.

Το 1992 λοιπόν ο Κύπριος δημιουργός με την διεθνή απήχηση γύρισε την κωμωδία «Πάνω Κάτω και Πλαγίως» που διανεμήθηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τον τίτλο «Up Down and Sideways».

Η ταινία που είχε και εμπορική απήχηση ήταν μια παρωδία της ζωής στη μοντέρνα Αθήνα των αρχών του ‘90. Το φιλμ έχει στο επίκεντρο του τη Μαρία, μια πλούσια χήρα (την ερμήνευσε υπέροχα η Ειρήνη Παπά), το γιο της Σταύρο (στο ρόλο ο Στράτος Τζώρτζογλου) και τις τρελές καταστάσεις στις οποίες μπλέκουν. Στην ταινία παρελαύνουν ταξιτζήδες, ναύτες σε άδεια, τραβεστί, τρομοκράτες και τραγουδιστές της όπερας σε μια γρήγορη αλληλουχία κωμικών συμβάντων.

Εκτός της Ειρήνης Παππά, είχαν παίξει ο Στράτος Τζώρτζογλου, ο Πάνος Μιχαλόπουλος που είχε και ερωτική σκηνή στην ταινία με την Ειρήνη Παπά, η Ελένη Γερασιμίδου, ο Τζον Μοδινός, ο Γιώργος Παρτσαλάκης, η Έλντα Πανοπούλου αλλά και ο Πατρινός σώουμαν Τάκης Ζαχαράτος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, οι Γιάννης Μπέζος, Στέλιος Μάινας, Χρήστος Ευθυμίου, η Καλαβρυτινή Μαρία Κανελλοπούλου, ο Αλέκος Ζαρταλούδης, κ.α.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης είχε υπογράψει και το σενάριο.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος.

Τη μουσική είχε γράψει ο Στέφανος Κορκολής και τα σκηνικά – Κοστούμια ήταν του Γιάννη Μετζικώφ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Σεπτέμβριο του 1993, έκοψε πάνω από 90.000 εισιτήρια πανελλαδικά.

Οι φωτ. είναι από τη σελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture