Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: 1ο Φεστιβάλ για την Έμφυλη Βία από την «ΕΡΙΦΥΛΗ»

Πάτρα: 1ο Φεστιβάλ για την Έμφυλη Βία απ...

Στον Έσπερο από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 02 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Διακρίσεων «ΕΡΙΦΥΛΗ» διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ για την Έμφυλη Βία στο κέντρο της Πάτρας με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη συμμετοχή πολλών άλλων φορέων και πρωτοβουλιών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό γεγονός που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται και σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και έχουν κεντρικό άξονα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών για τα ζητήματα έμφυλων ανισοτήτων με στόχο την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Το Φεστιβάλ θα έχει τίτλο «Σχέδιο Απόδρασης» και θα λάβει χώρα στο δημοτικό αίθριο του «Έσπερου» δίπλα στην πλατεία Γεωργίου από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 02 Οκτωβρίου. Τις τρείς μέρες που θα διαρκέσει τα σώματα και τα συναισθήματα βγαίνουν πλέον ρητά στο κέντρο της Πάτρας, κοινωνικοποιούνται και εντάσσονται στην σφαίρα του δημόσιου χώρου, φεύγουν δηλαδή από τον ιδιωτικό. Τρεις μέρες γεμάτες δρώμενα, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις, που επιδιώκουν την ενεργή συμμετοχή του κόσμου, παράγουν μια ορατή ποιητική που αναζητάει νέα αιτήματα.

Το τριήμερο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιωματικά εργαστήρια για παιδιά με στόχο τα στερεότυπα που διαμορφώνονται από την μικρή ηλικία, την παρουσίαση ενός σεμιναρίου αυτοάμυνας με θέμα την αποφυγή του κινδύνου («Stay Away»). Επιπλέον, θα συμμετέχει η οργάνωση από την Αθήνα «G-All, Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων» σε μια βιωματική παρουσίαση της ψυχολογικής διάστασης της κακοποιητικής συμπεριφοράς. Θα υπάρχουν δράσεις από καταξιωμένες/ους ειδικές/ειδικούς στο αντικείμενό τους, που εξετάζουν τα όρια των εαυτών μας και παρεμβαίνουν στις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις μας, ομιλίες, μουσική, ενημερωτικό υλικό και τη συμμετοχή συγγενών με την «ΕΡΙΦΥΛΗ» φορέων της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας.     

Από το Μεξικό στην Ισπανία και μετά στην Χιλή, από την Πολωνία ως την Κύπρο και από εκεί στις μαζικές διαμαρτυρίες κατά του σεξισμού και της κουλτούρας του βιασμού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το σύνθημα κατά της έμφυλης βίας ταξιδεύει για να ακουστεί δυνατά και στην Πάτρα. Το μιλάμε, το γράφουμε, το κρατάμε στο χέρι, το ψιθυρίζουμε, το φωνάζουμε, το υποσχόμαστε, το κλαίμε, το σηκώνουμε, το αγκαλιάζουμε, το ζωγραφίζουμε, το τραγουδάμε, το μεταφράζουμε, το αγαπάμε, το υπερασπιζόμαστε και το ακούμε. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, προσφέρονται νέοι τρόποι να αναμορφώσουμε το δημόσιο χώρο, τη δημόσια σφαίρα, μέσα από τη συνάρθρωση διαφορετικών θέσεων και ταυτοτήτων, που επιτρέπουν τη δόμηση πολλών διαφορετικών «εμείς» με στόχο την προώθηση της δημοκρατίας. Η απαίτηση για δημόσια καταγγελία των φαινομένων έμφυλης βίας σημαίνει συγχρόνως και απαίτηση για δημόσια παρουσία στον δημόσιο χώρο. Μαζί με τα αιτήματα για καθολική πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση, τα αιτήματα για πρόσβαση στη δημόσια σφαίρα αναδεικνύουν αυτό ακριβώς που απουσιάζει, αυτό που βίαια συγκαλύπτεται και αποσιωπάται.

Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί με μια ευρεία συλλογική συζήτηση ξεχωριστών στο αντικείμενό τους ομιλητών, που θα έχει ως στόχο την παραγωγή συμπερασμάτων σε ζητήματα δεοντολογίας πάνω στο πώς διαχειριζόμαστε στο πεδίο της/του η καθεμία/ο καθένας τις κακοποιητικές συμπεριφορές, ώστε ο αντίκτυπος του Φεστιβάλ να εκταθεί ακόμα περισσότερο και στο μέλλον. Η «ΕΡΙΦΥΛΗ» ένα χρόνο μετά από την ίδρυσή της, συνεχίζει την εξωστρεφή της δραστηριότητα με μια σειρά νέων παρεμβάσεων, όπως στο 2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας το ερχόμενο Σάββατο και στο TEDx Patras στα μέσα Οκτωβρίου, με βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους.

 

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις