Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η διακεκριμένη υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη στο thebest.gr για τη μεγάλη συναυλία του Inner Wheel στην Achaia Clauss

Η διακεκριμένη υψίφωνος Βασιλική Καραγιά...

Η κα Καραγιάννη μας μίλησε για τη φιλανθρωπική συναυλία στις 21/9 στην Achaia Clauss όπου θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς, για την αγαπημένη της Πάτρα και για την Λυρική Σκηνή, το καλλιτεχνικό της σπίτι

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ο Όμιλος Inner Wheel Πάτρας διοργανώνει μία μεγάλη συναυλία με την καταξιωμένη Πατρινής καταγωγής υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη στον υπέροχο χώρο της Achaia Clauss για καλό σκοπό. Η συναυλία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την αφιλοκερδή προσφορά της σοπράνο Βασιλικής Καραγιάννη, την παραχώρηση της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου της Πάτρας και την στήριξη της Achaia Clauss. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν στην "Φλόγα" Πάτρας, τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, που συμπλήρωσε τα 40 χρόνια του.

Το thebest.gr με την όμορφη αυτή αφορμή του ερχομού στην γενέτειρά της, την Πάτρα, της Βασιλικής Καραγιάννη, της εκλεκτής λυρικής ερμηνεύτριας που έχει πρωταγωνιστήσει επανειλημμένα σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα, Φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών διεθνώς, όπως στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), στη Σκάλα του Μιλάνου, και αλλού, επικοινώνησε μαζί της ρωτώντας την για όλα. Για τη συμμετοχή της στη συναυλία που πραγματοποιεί ο Όμιλος Inner Wheel, για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο φιλόμουσο κοινό που θα παραστεί στη βραδιά στην Αχάια Κλάους, για το τι είναι πλέον η Εθνική Λυρική Σκηνή για την ίδια (είναι το καλλιτεχνικό της σπίτι, όπως χαρακτηριστικά μας είπε), αλλά και για το τι καινούριο ετοιμάζει για τη νέα χειμερινή περίοδο.

Μάλιστα όπως μας αποκάλυψε ετοιμάζεται να ερμηνεύσει για πρώτη φορά στην καριέρα της, τον ρόλο της Γλαύκης, στην όπερα «Μήδεια» του Κερουμπίνι, σε μία συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την φημισμένη Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

Ευγενική, χαμογελαστή και μία ιδιαίτερα ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, η Βασιλική Καραγιάννη δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την αγαπημένη της Πάτρα, λέγοντας πως έχει ένα μεγάλο και σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό και μπορεί με συνεργασίες και συμπράξεις να κάνει άνετα και δική της Όπερα στο μέλλον.

Ακολουθεί η συνέντευξη με την κ. Βασιλική Καραγιάννη:

    -Κυρία Καραγιάννη πώς έγινε το κάλεσμα για την ξεχωριστή αυτή, όπως προμηνύεται μουσική βραδιά στην Αχάια Κλάους που θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, τη στήριξη του έργου της «Φλόγας»;

«Δέχτηκα τηλεφώνημα προ μηνών από φίλη από την Πάτρα της οποίας η μητέρα είναι μέλος του Ομίλου Inner Wheel Πάτρας, και μου εξέφρασε την πρόθεση και επιθυμία του Ομίλου για αυτήν την φιλανθρωπική κίνηση. Δίσταζαν να μου τηλεφωνήσουν απευθείας για την πρόταση. Έτσι ήρθα σε επαφή με την κα Μαρία Ασημακοπούλου.

Δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Τέτοιες πρωτοβουλίες θεωρώ είναι αξιέπαινες και αυτονόητο ότι πρέπει να εμπνέουν. Τι πιο όμορφο από το να μπορεί κανείς να βάζει ένα μικρό λιθαράκι που για κάποιους άλλους να εκλαμβάνεται και να είναι κάτι σημαντικό. Η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Πόσο μάλλον όταν απευθύνονται σε παιδιά, με τα οποία προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Κι εδώ έχω να πω, πόσο έχω εντυπωσιαστεί από την μεγάλη οργάνωση του Ομίλου! Οι κυρίες με πρώτες την κ. Ασημακοπούλου και την κ. Έλσα Παξινού, με τεράστια αγάπη και διάθεση λύνουν ένα ένα τα θέματα της οργάνωσης!

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που με αφορμή αυτή την ευγενική πρωτοβουλία γνωρίζομαι μαζί τους!».

    -Είστε μία καλλιτέχνιδα που έχει δείξει και στο παρελθόν τα φιλάνθρωπα αισθήματα της και την ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά της όπως τον Δεκέμβριο 2021 που συμμετείχατε στη συναυλία υπό της αιγίδα της Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για τα παιδιά του Νοσοκομείου Πεντέλης. Κυρία Καραγιάννη τι θα παρουσιάσετε στο ρεσιτάλ στην Αχάια Κλάους και μπορείτε να μας αποκαλύψετε. Απ’ όσο γνωρίζουμε, θα σας συνοδέψει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, η αποκαλούμενη ορχήστρα με τα μαντολίνα.

«Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 21ης Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει 2 μέρη.

Το πρώτο θα είναι οπερατικό.

Άριες από όπερες τις οποίες θα ερμηνεύσω σε σύμπραξη με τον υπέροχο πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.

Η επιλογή είναι μέσα από αγαπημένες μου ηρωίδες αλλά δεν σας κρύβω ότι ήδη έχω εκμαιεύσει και κάποιες επιθυμίες του κοινού!

Στο 2ο μέρος θα έχω την 1η μου συνεργασία με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πάτρας με ιδιαίτερη χαρά.

Η επιλογή αφορά τραγούδια κυρίως Ελλήνων συνθετών, αγαπημένα σε όλους μας αλλά και ορχηστρικά που θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα.

Μαέστρος θα είναι ο Αναστάσιος Συμεωνίδης».

    -Τι άλλο κάνετε αυτό το διάστημα. Μας είπατε πως έχετε προγραμματισμένες δύο συναυλίες ενώ τον περασμένο Ιούλιο τραγουδήσατε στο «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

«Το καλοκαίρι ναι είχα εμφανίσεις με την ΚΟΘ σε ένα υπέροχο έργο του Γ. Λαζαρίδη για την Σμύρνη. Εμφανίσεις στο Χόρτο Πηλίου, στην Κέρκυρα, στο Ναύπλιο.

Την Κυριακή 4/9 συμμετείχα μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους, σε συναυλία αφιέρωμα σε Έλληνες πρωταγωνιστές της Όπερας, οι οποίοι "έφυγαν" πρόσφατα από κοντά μας, με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και τον Βύρωνα Φιδετζή στο πόντιουμ.

Την αμέσως επομένη μέρα 5/9 είχα την χαρά να τραγουδήσω στο Ηρώδειο στο μεγάλο αφιέρωμα για τα 50 χρόνια στην μουσική του σπουδαίου Γιώργου Χατζηνάσιου.

Μεταξύ εκλεκτών λυρικών και όχι μόνο, συναδέλφων.

Με την Ορχήστρα και χορωδία του Δήμου Αθηναίων και τον Γιάννη Πρωτόππαπα μαέστρο.

Και φυσικά τον Γιώργο Χατζηνάσιο στο πιάνο.

Το πρόγραμμα μου είναι πλούσιο και στη συνέχεια».

  -Τι σημαίνει για εσάς η Εθνική Λυρική Σκηνή; H συνεργασία σας με τη Λυρική καλά κρατεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

«Για μένα η Λυρική Σκηνή είναι κάτι σαν καλλιτεχνικό μου σπίτι.

Με εμπιστεύτηκε αμέσως στα πρώτα μου βήματα αν και πολύ νεαρή σε ηλικία, με το να μου αναθέσει αμέσως πρώτους ρόλους! Έχω ντεμπουτάρει πολλούς και μεγάλους ρόλους σ’ αυτήν και πολλούς από αυτούς τους κάνω μετά στο εξωτερικό ήδη έχοντας την πρώτη εμπειρία. Μου δίνει την ευκαιρία για μοναδικές συμπαραγωγές με τεράστια Λυρικά θέατρα του εξωτερικού.

Πχ Λουτσία ντι Λαμερμούρ με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Υπνοβάτιδα με την Όπερα της Βιέννης, Μαγικό Αυλό με την Κωμική Όπερα Βερολίνου, κ.α.

Αλλά και μοναδικές παραγωγές δικές της.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή μου έδωσε την ευκαιρία & για συνεργασίες με σπουδαίους συναδέλφους Έλληνες και ξένους, σκηνοθέτες και μαέστρους.

Της είμαι ευγνώμων, χαίρομαι που έχει αλλάξει "σπίτι" παίρνοντας μαζί και όλη την σημαντικότατη ιστορία της.

Χαίρομαι που την βλέπω να εξελίσσεται και να μεταμορφώνεται σε ένα από τα σπουδαία λυρικά θέατρα διεθνώς».

  -Την νέα χειμερινή περίοδο σε ποιες παραστάσεις του λυρικού ρεπερτορίου προγραμματίζετε να είστε; Υπάρχει κάτι και για το εξωτερικό. Κατά το παρελθόν έχετε πραγματοποιήσει λαμπρές εμφανίσεις στην Σκάλα του Μιλάνου, στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στο Κάρνεγκι Χολ στη Ν. Υόρκη, στη Βασιλική Όπερα της Δανίας και αλλού.

«Η σαιζόν που μόλις ξεκίνησε περιλαμβάνει για μένα ιδιαίτερες προκλήσεις και στην Λυρική Σκηνή και εκτός.

Μια από αυτές είναι ότι θα πρωταγωνιστώ στην όπερα “Παραμύθια του Χόφμαν” του Ζακ Όφενμπαχ, όχι όπως μέχρι τώρα.

Έως τώρα τραγουδούσα τον ρόλο της Ολυμπία, ρόλο με τον οποίο έχω πάει σε σπουδαιότατα θέατρα όπως η Σκάλα, το Κόβεντ Γκάρντεν.

Τώρα θα ερμηνεύσω εκτός από την Ολυμπία, και τον ρόλο της Αντωνία και την Τζουλιέττα. Ναι είναι 3 πρωταγωνίστριες στο ίδιο έργο όπερας μέσα σε 3 αυτοτελείς σχεδόν ιστορίες.

Η δυσκολία είναι ότι κάθε ρόλος απαιτεί διαφορετικό είδος υψίφωνου.

Και φωνητικά και ερμηνευτικά.

Μια άλλη σπουδαία πρόκληση είναι ο ρόλος της Γλαύκης που θα κάνω 1η φορά, στην όπερα Μήδεια του Κερουμπίνι όπου η παραγωγή είναι σπουδαία για 2 επιπλέον λόγους.

Ο ένας ότι το έργο ανεβαίνει στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η οποία έχει σημαδεύσει το έργο με τις ερμηνείες της.

Ο άλλος λόγος είναι πως είναι συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.

Θα έχω εμφανίσεις μέσα στην σαιζόν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επίσης και με ρόλους που ήδη έχω ερμηνεύσει.

Αναφέρομαι όμως με λεπτομέρειες μόνο σε όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί από τους φορείς τους».

  -Μιλήστε μας τέλος και για την Πάτρα, την πόλη σας και το Ρίο. Ήρθατε απ’ όσο είδαμε στη γενέτειρα το καλοκαίρι και μιλήσατε και για το Δημοτικό θέατρο εκφράζοντας τον προβληματισμό σας για την εικόνα και κατάσταση του.

«Η Πάτρα είναι η πόλη που γεννήθηκα, το Ρίο που μεγάλωσα, τα μέρη που πήρα τα πρώτα μου μουσικά ερεθίσματα, τις πρώτες μουσικές σπουδές.

Έχει μεγάλη ιστορία η πόλη μας στην όπερα.

Ένα καταπληκτικό θέατρο, το “Aπόλλων” που πρέπει να γίνει πιο γνωστό. Και για την αρχιτεκτονική του αλλά και για την ιστορία που κουβαλά επί χρόνια.

Ελάχιστοι ξέρουν ότι έχει και η Πάτρα, Θέατρο κόσμημα, Απόλλων και οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο το αντίστοιχο της Σύρου.

Με στενοχωρεί αυτό όποτε τύχει να το συζητήσω.

Πολλοί δεν ξέρουν ότι στην Πάτρα όπως και στα Επτάνησα δοκιμάζονταν, τεστάρονταν τεράστιοι σήμερα τίτλοι όπερας προτού παιχτούν μετά στην Ιταλία. Έχει "ακούσει" αυτό το θέατρο πριν από τους Ιταλούς, έργα των Πουτσίνι, Βέρντι, Λεονκαβάλο.

Ελάχιστοι τα γνωρίζουν αυτά.

Με λυπεί να βλέπω το θέατρο αυτό, ένα κόσμημα να ρημάζει και δεν μπορώ να βρω δικαιολογία γι’ αυτό.

Ευχή μου σύντομα, άμεσα να αποκατασταθεί και η εμφάνιση, και η φήμη αλλά και να επιστρέψει στην παλιά του αίγλη και δραστηριότητα!

Η Πάτρα έχει μεγάλο και σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό.

Μπορεί με συνεργασίες και συμπράξεις να κάνει άνετα και δική της Όπερα!».

-Μία τελευταία ερώτηση, συνεχίζετε να διδάσκετε το μάθημα της μονωδίας στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών;

«Όχι δεν συνεχίζω να διδάσκω στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας.

Έχω σταματήσει εδώ και καιρό.

Ο χρόνος μου και η απόσταση δεν μου επέτρεπαν  να συνεχίσω παρόλο που το ήθελα».

-Κυρία Καραγιάννη σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία και καλή νέα περίοδο.

«Ευχαριστώ πολύ».

Συνέντευξη στον Τάκη Γ. Μαρτάτο

*Η βασική φωτ. έχει credit: @Ilias Georgouleas

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture