Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Σε 1-2 εβδομάδες το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου

Κορωνοϊός: Σε 1-2 εβδομάδες το «αποτύπωμ...

Δείχνει δυναμική η μετάλλαξη «Κένταυρος», επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας

Σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» που άφησαν οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων. Υπάρχει σαφής μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περίπου 30% όπως είπε ο καθηγητής, αλλά και στους θανάτους, περίπου 25%, από την περίοδο αιχμής τους. «Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρωϊνή Ενημέρωση».

Ερωτηθείς σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής

Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό κι έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, είπε ο καθηγητής. Συνέστησε δε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή, να συγχρωτιστούν μαζί τους.

Τέλος, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας. «Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις