Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

«Ατυχές πήδημα ή Παλαβό Πορνό»

«Ατυχές πήδημα ή Παλαβό Πορνό»
Βασίλης Μάρκου

Του Βασίλη Μάρκου

Πώς μπορεί η Φιλοσοφία του Κουν, η Κοινωνιολογία του Τσοκ και η Θεωρία της απελευθερωτικής εκπαίδευσης να συνομιλήσει με τον φανατισμό και την προκατάληψη με τρόπο εύληπτο και κατανοητό στο ευρύ κοινό; Πώς είναι δυνατόν εν μέσω θέρους και (σχετικής) ξεγνοιασιάς να είναι ελκυστικός ένας τέτοιος διάλογος, όταν ένα φρουτώδες παγωμένο ποτό και ένα φρέσκο βιβλίο προβάλλουν ως εναλλακτική επιλογή; Η νέα ταινία του Ράντου Ζούντε, «Ατυχές πήδημα ή Παλαβό Πορνό», που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στην περσινή Μπερλινάλε μπορεί και το καταφέρνει μεταφέροντας στην οθόνη μας με καθηλωτικό τρόπο ένα γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων για τα δικαιώματα, τον ψηφιακό κόσμο, την ιδιωτικότητα της προσωπικής ζωής, την άγονη προσήλωση σε ξεπερασμένα δόγματα, την σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

 Η Έμι, καθηγήτρια ιστορίας σε σχολείο βρίσκεται ενώπιον ενός λαϊκού δικαστηρίου συγκροτούμενο από γονείς για μια ερασιτεχνική ταινία ερωτικού περιεχομένου, στην οποία πρωταγωνιστεί και διαρρέει στο διαδίκτυο άθελά της. Μέσα από τις ψύχραιμες απαντήσεις της καθηγήτριας στις κραυγές αγωνίας και τις άναρθρες ανησυχίες για την κατάρρευση των ηθών και του καθωσπρεπισμού, ζούμε ξανά την αληθινή απολογία του Σωκράτη με θηλυκό πρόσημο και σύγχρονο περιεχόμενο.

Η Έμι συνιστά την ιδανική συνήγορο όλων εμάς που νιώθουμε απειλή από  ένα γηραιό, λευκό κατεστημένο κολλημένο στο παρελθόν, το οποίο όταν όλα φαίνεται να διαλύονται ή έστω επανακαθορίζονται φοβάται την αλλαγή. Συνιστά την νηφάλια εκπροσώπηση όλων εμάς που πλήττουμε θανάσιμα από τις μονότονες νύχτες της σεμνότυφης μπουρζουαζίας. Όσων καμαρώνουμε την σεξουαλικότητα μας χωρίς άχρηστους κώδικες για το χυδαίο και το άσεμνο. Όσων μυρίζουν στον σκονισμένο αέρα την μισαλλοδοξία απέναντι σε συναινούντες για την σεξουαλική πράξη ενήλικες.

Όσων υποψιαζόμαστε ή γνωρίζουμε καλά ότι το σχολείο εμπεριέχει βία και η ίδια η παιδαγωγική πράξη αποκλείει όσες και όσους δεν αποτελούν μέρος της κυρίαρχης κουλτούρας συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή των σχέσεων εξουσίας. Ναι, τα παιδιά δεν έχουν σεξ στην ζωή τους: Είναι λόγος αυτός να μην επιτρέπουμε να μιλάνε για αυτό; Να κλείνουμε τα μάτια και να βουλώνουμε τα αυτιά; Να επιβάλλουμε μια γενική και συστηματική σιωπή; Η ταινία καταφέρνει με δροσιστικό τρόπο να διαρρήξει το πραγματικό, να θέσει ρηξικέλευθα ερωτήματα και να δώσει μια καλή γροθιά στον σύγχρονο πουριτανισμό που επιβάλλει απαγόρευση και βουβαμάρα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture