Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Χάρισον Φορντ έγινε αισίως 80 ετών και αναμένουμε τη νέα του περιπέτεια ως Ιντιάνα Τζόουνς

Ο Χάρισον Φορντ έγινε αισίως 80 ετών και...

Ο κινηματογραφικός σταρ που είναι και καλός ξυλουργός, καθιερώθηκε τη δεκαετία του '80 και παραμένει από τα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ

Τα γενέθλια του είχε την Τετάρτη 13 Ιουλίου ο Αμερικανός σταρ του κινηματογράφου, ο αγαπημένος Ιντιάνα Τζόουνς και Χαν Σόλο της μεγάλης οθόνης, ο Χάρισον Φορντ. Ο διάσημος ηθοποιός που έχει γεννηθεί στο Σικάγο το 1942 και είναι στο χώρο του κινηματογράφου από τα τέλη του ’60 καταφέρνοντας να γίνει από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ τη δεκαετία του ’80, κατά την οποία όπως και στα 90ς ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός, συμπλήρωσε αισίως τα 80 του χρόνια και το εκπληκτικό είναι ότι παραμένει ενεργός καλλιτεχνικά και φυσικά σε πολύ καλή φόρμα.

Σε άρθρο της εφημερίδας The Guardian γίνεται λόγος για την περίεργη περίπτωση αυτών των γενεθλίων. Η ηλικία 80 κακά τα ψέματα αποτελεί ένα ορόσημο & ένα όριο όχι μόνο στο Χόλιγουντ, ωστόσο ο Χάρισον Φορντ παραμένει ίσως ο μόνος απόλυτα ενεργός ηθοποιός της γενιάς του (ο Κλιντ Ίστγουντ που είναι έτσι κι αλλιώς μία μεγάλη εξαίρεση ανήκει σε παλιότερη γενιά από αυτή του Χάρισον Φορντ). Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει και με την εμφάνιση του. Ο Χάρισον Φορντ φαίνεται να πέρασε στην μέση ηλικία και από εκεί στην τρίτη χωρίς πολύ μεγάλες αλλαγές που να τον «αλλοιώσουν» και όπως με χιούμορ γράφει ο The Guardian, ο Χάρισον Φορντ «αγκάλιασε» το ρόλο του γκριζομάλλη με ιδιαίτερη άνεση και με τρόπο που σχεδόν κανείς άλλος δεν κατάφερε.

O Harrison Ford συγκαταλέγεται στους σημαντικούς ηθοποιούς του Αμερικανικού κινηματογράφου κι όμως έχει προταθεί για το βραβείο Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, μόλις 1 φορά για την πολύ καλή κοινωνική ταινία «Witness – Μάρτυρας Εγκλήματος» του Πίτερ Γουίαρ το 1985 όπου είχε συμπρωταγωνιστήσει με την Κέλι ΜακΓκίλις.

Είχαν προηγηθεί ο ρόλος του στο εμβληματικό πλέον «Blade Runner» του Ρίντλει Σκοτ (έπαιξε και στο “Blade Runner 2049” του Ντενίς Βιλνέβ το 2017 μαζί με τον Ράιαν Γκόσλινγκ), ο ρόλος του Χαν Σόλο στον «Πόλεμο των άστρων» του Τζορτζ Λούκας, το «American Graffiti» το 1973 επίσης του Τζορτζ Λούκας, και φυσικά το 1981 ο ρόλος του Ιντιάνα Τζόουνς στους «Κυνηγούς της χαμένης κιβωτού» του Στίβεν Σπίλμπεργκ που τον καθιέρωσε σε μεγάλο σταρ.

Ο Φορντ ξεχώρισε και στην «Ακτή του Κουνουπιού» του Πίτερ Γουίαρ το 1986 αλλά και στο «Εργαζόμενο Κορίτσι» του Μάικ Νίκολς το 1988 όπου συμπρωταγωνίστησε με τις Σιγκούρνι Γουίβερ και Μέλανι Γκρίφιθ. Την ίδια χρονιά έπαιξε και στο «Frantic» του Ρομάν Πολάνσκι και ακολούθησε το δικαστικό θρίλερ «Presumed Innocent – Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον» το 1990 όπου τον σκηνοθέτησε ο Άλαν Τζέι Πάκουλα του «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου». Με τον Πάκουλα ο Χάρισον Φορντ ξανασυνεργάστηκε το 1997 στο «The Devil’s Own – Ο Τρομοκράτης» όπου είχε για συμπρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ, με τον οποίο λέγεται πως δεν τα είχε πάει καλά στα γυρίσματα.

Ο Χάρισον Φορντ που ήταν εξαιρετικός και στον Οσκαρικό «Φυγά – The Fugitive» του Άντριου Ντέιβις το 1993 (ο συμπρωταγωνιστής του Τόμι Λι Τζόουνς κέρδισε το Όσκαρ β’ ανδρικού τότε) όπως προείπαμε, παραμένει στις καλλιτεχνικές επάλξεις προς μεγάλη χαρά των φαν του και του χρόνου, στις 30 Ιουνίου 2023 αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες η νέα ταινία (5η στη σειρά) του Ιντιάνα Τζόουνς, τον ρόλο που έχει συνδεθεί άρρηκτα μαζί του, με τον Τζέιμς Μάνγκολντ να υπογράφει τη σκηνοθεσία και τον Σπίλμπεργκ να είναι στο τιμόνι του παραγωγού. Μαζί με τον Χάρισον Φορντ παίζουν και οι Phoebe Waller-Bridge και Mads Mikkelsen.

Ακόμα ο σταρ του «Air Force One» του 1997 όπου είχε υποδυθεί τον γενναίο Αμερικανό Πρόεδρο, όπως ανακοινώθηκε ξανασμίγει με την Helen Mirren, με την οποία είχε συνεργαστεί στην «Ακτή του Κουνουπιού», αυτή τη φορά για τη σειρά «Yellowstone» της πλατφόρμας Paramount+.

Να θυμίσουμε πως ο Χάρισον Φορντ έκανε και 2 ταινίες στα 90ς με τον σπουδαίο Αμερικανό σκηνοθέτη Σίντνει Πόλακ, το ριμέικ της "Σαμπρίνα" το 1995 και το "Random Hearts" το 1999 με την Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Αγαπητέ μας Ιντιάνα Τζόουνς - Χάρισον Φορντ να είσαι πάντα καλά.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight