Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νότιο Πάρκο Πάτρας: Ξεχωριστές δράσεις γεμάτες χρώματα για την ειρήνη στην Ουκρανία - ΦΩΤΟ

Νότιο Πάρκο Πάτρας: Ξεχωριστές δράσεις γ...

θετική διάθεση και χαμόγελα από την Palyanytsya και την Co2gether!

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Νότιο Πάρκο η 26η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, όπου όσοι βρέθηκαν εκεί γνώρισαν τους ουκρανούς πρόσφυγες, έφτιαξαν βραχιολάκια, ζωγράφισαν και μετέφεραν τα δικά τους μηνύματα ειρήνης σ’ όλο τον κόσμο!

Η Πάτρα αγκάλιασε τις οικογένειες ομογενών Ελλήνων από την Ουκρανία καθώς και Ουκρανών προσφύγων και έδωσε το παρόν στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, o σύλλογος Palyanytsya και η Co2gether.

«Είναι άκρως συγκινητική πρωτοβουλία» ανέφερε μία Ουκρανή μητέρα που έφθασε πριν λίγες ημέρες στην πόλη μας με τα δύο ανήλικα παιδιά της. «Δεν περιμέναμε τόση αγάπη. Γεμίσαμε ελπίδα και ζεστάθηκε λίγο η καρδιά μας». Ήταν το βάπτισμα του πυρός για τον νεοσύστατο σύλλογο ελληνοουκρανικής φιλίας και τα κατάφερε άψογα. Στήθηκαν και διακοσμήθηκαν οι πάγκοι με χειροτεχνίες, με μπισκοτάκια και γλειφιτζούρια για τα παιδιά, με καπελάκια και τσάντες σε χρώματα της Ουκρανίας. Επίσης, με περίσσια τέχνη και για πολλές ώρες προσφέρθηκε ζεστό παραδοσιακό ψωμί –το λεγόμενο «palyanytsya»- σε δεκάδες επισκέπτες που ήρθαν να συνομιλήσουν και να στηρίξουν τους πρόσφυγες.

 

Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν σε ένα πελώριο καμβά 2μ Χ 4μ την Ευρώπη, να αφήσουν το αποτύπωμα των χεριών τους και να κολλήσουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια που οι ίδιοι έφεραν από το σπίτι τους χαράζοντας από την μία πλευρά τον δρόμο της προσφυγιάς από την Ουκρανία προς την Ελλλάδα και από την άλλη πλευρά τον δρόμο της αλληλεγγύης από την Πάτρα προς την Ουκρανία.  «Είναι συμβολική αυτή η ζωγραφιά» αναφώνισε με ενθουσιασμό ένα παιδάκι, ενώ το αδερφάκι του άφηνε το απωτύπωμα του χεριού του στον συλλογικό καμβά.

 

Το απόγευμα οικογένειες ουκρανών και ελλήνων συναντήθηκαν δίπλα από την θάλασσα για να σχηματίσουν, κρατώντας λουλούδια, την λέξη «ΜΙR» δηλαδή «ΕΙΡΗΝΗ». Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και διάχυτη γιατί ενώνοντας τα χέρια ενήλικες και παιδιά, ανεξαρτήτου εθνικότητας, ενώθηκαν και οι ψυχές ελπίζοντας για το τέλος του πολέμου.

 

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της σοπράνου Ε.Σούρμελη και της ουκρανής πιανίστριας Ε. Φέντκο, οι οποιές «πάντρεψαν» ελληνικές και ουκρανικές μελωδίες και άσματα.

 

«Είμαστε αλληλέγγυοι» ανέφερε ο κ.Μπονάνος, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαϊας «και σήμερα η τοπική κοινωνία και οι χιλιάδες επισκέπτες που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις το απέδειξαν. Η κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Θα σταθούμε στο πλευρό των εκτοπισθέντων ατόμων με κάθε τρόπο».

 

Ο σύλλογος Palyanytsya και η Co2gether είναι έτοιμες για το επόμενο βήμα και ήδη σκέφτονται τις επόμενες δράσεις που θα διοργανώσουν. Άλλωστε η πόλη της Πάτρας χτίζει κουλτούρα σιγά-σιγά. Αυτή της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ελπίδας για ειρήνη.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις