Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο Ηπειρώτης συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος στο thebest.gr: "Στην ζωή μου γενικά έχω ένα μότο και αυτό είναι ‘’Η Αλήθεια σώζει‘’

Ο Ηπειρώτης συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος στ...

Ο κ. Δεύτος θα είναι την Πέμπτη 7/7/2022 στο Πολύεδρο, στην Πάτρα με αφορμή το καινούριο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ασπασία, το μυστικό της καπετάνισσας»

Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 στις 8.30 το βράδυ στον δροσερό κήπο του Πολύεδρου, στην οδό Κανακάρη 147 θα έρθει για την παρουσίαση του καινούριου του βιβλίου με τίτλο «Ασπασία, το μυστικό της καπετάνισσας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χάρτινη πόλη, ο Ηπειρώτης στην καταγωγή συγγραφέας και καθηγητής μαθηματικός με πολύχρονη παρουσία στη μέση εκπαίδευση έως το 2015 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, Θοδωρής Δεύτος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η φιλόλογος Ήρα Κουρή που είναι και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Καρναβάλι Πάτρας.

Ο κ. Δεύτος με τον οποίο επικοινώνησε και συνομίλησε το thebest.gr, μας θύμισε πως είχε ξαναέρθει στην πόλη μας, μετά από πρόσκληση του Πανηπειρωτικού συλλόγου όπου και είχε παρουσιαστεί το εξαιρετικό βιβλίο του που αγαπήθηκε πολύ και από τον κόσμο, «Ο Ηπειρώτικος Γάμος» (πρωτοκυκλοφόρησε το 2004) αλλά και πριν από μερικά χρόνια καλεσμένος του βιβλιοπωλείου «Η Γωνιά του βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου όπου είχε παρουσιαστεί το μυθιστόρημα του, «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ».

Αυτή τη φορά ο κ. Δεύτος καταφθάνει στην Πάτρας καλεσμένος του Πολύεδρου και όπως μας είπε, «πάντα στην Πάτρα έρχομαι με πολλή χαρά, γιατί οι συμπατριώτες μου εκεί έχουν πάντα μια ζεστή αγκαλιά για τους Ηπειρώτες δημιουργούς».

Ο Θοδωρής Δεύτος έχει γεννηθεί στα Ιωάννινα το 1957 και σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται και με τα κοινά καθώς εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ιλίου στην Αθήνα από το 2006. Έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 καθώς και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010-2014.

Στο χώρο των γραμμάτων πρωτοεμφανίστηκε το 2004 και έκτοτε έχει μία συνεπή, σταθερή και ιδιαίτερα γόνιμη παρουσία με βιβλία που ξεχώρισαν και έγιναν μπεστ σέλερ όπως το ‘’Σμύρνη συγγνώμη‘’ (εκδόσεις Καστανιώτη) το 2008 και το ‘’Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής’’ το 2015 (εκδόσεις Ωκεανός).

Στο νέο του μυθιστόρημα ‘’Ασπασία, το μυστικό της Καπετάνισσας’’ αφηγείται συναρπαστικά μία πραγματική ιστορία με κοινωνικό χαρακτήρα που όπως μας αποκάλυψε, του την διηγήθηκε ο παιδίατρος της κόρης του δακρυσμένος.

Η συνέντευξη με τον κ. Θοδωρή Δεύτο έχει ως εξής:

-Κύριε Δεύτο μετά από επτά ιστορικά μυθιστορήματα και ένα λαογραφικό για τον Ηπειρώτικο Γάμο, κυκλοφορήσατε εδώ και ένα μήνα ένα νέο βιβλίο με σύγχρονο θέμα και αληθινή ιστορία με κοινωνικό πρόσημο που αντλήσατε από τον παιδίατρο της κόρης σας. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Απ: «Το νέο μου βιβλίο με τίτλο ‘’Ασπασία, το μυστικό της Καπετάνισσας’’ από την Χάρτινη Πόλη, είναι όντως ένα βιβλίο με κοινωνικό πρόσημο, όπως καλά το χαρακτηρίσατε και βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία που μου διηγήθηκε ο παιδίατρος της κόρης μου πριν από 27 χρόνια, που ήταν και ο παθών.

Είχα πάει να κάνω ένα εμβόλιο στο παιδί  και εκείνος ήταν σε άθλια κατάσταση. Τον ρώτησα τι του συμβαίνει, με κοίταξε, κάθισε στην καρέκλα του και με δάκρυα στα μάτια μου διηγήθηκε μια συγκλονιστική ιστορία».

-Η πλοκή εκτυλίσσεται τόσο στην όμορφη Κύθνο των αρχών του ’50 όσο και στο σήμερα με επίκεντρο την αποκάλυψη ενός μεγάλου μυστικού που έχει να κάνει με την πατρότητα  ενός ώριμου άνδρα.

Απ: «Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από μια περιπέτεια στη Μακρόνησο, μια εκτός γάμου εγκυμοσύνη στην Κύθνο του 1950 και μια τρομερή αποκάλυψη 50 χρόνια μετά, η οποία τα κάνει όλα ρημαδιό, σμπαράλια!»

-Πόσο πιστεύετε πως έχουν αλλάξει τα κοινωνικά δεδομένα από το ’50 στις μέρες μας. Είναι πολλές οι «απαγορευμένες» ιστορίες και μυστικά από τότε προκειμένου να μην στιγματιστεί κάποιος κοινωνικά.

Απ: «Αναμφίβολα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ μέσα σε αυτά τα 70 χρόνια και καλώς έχουν αλλάξει κατά την γνώμη μου. Εκείνο το ‘’ Τι θα πει ο κόσμος ‘’, έχει καταστρέψει πολλές ζωές αθώων ανθρώπων.

Ασφαλώς μια εκτός γάμου εγκυμοσύνη στις μέρες μας δεν προκαλεί πολλές φορές κανένα πρόβλημα, για να μην πω πως σε μερικές περιπτώσεις είναι και καλοδεχούμενη. Ναι, είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις, ειδικά στις μέρες μας, όπου τα ήθη γενικά έχουν χαλαρώσει».

-Τι συναισθήματα και σκέψεις πιστεύετε ότι δημιουργεί στον αναγνώστη η συναρπαστική ιστορία που αφηγείστε. Τι σας έχουν πει στις έως τώρα παρουσιάσεις του βιβλίου που έχουν γίνει.

Απ: «Επειδή η ιστορία έχει βασιστεί σε μια πραγματική ιστορία, με την απαραίτητη φυσικά μυθοπλασία, το βιβλίο προκαλεί πλούσια συναισθήματα κι εκείνο που μου υπογραμμίζουν συχνά οι αναγνώστες του, είναι ότι φτιάχνω ωραίες εικόνες, κινηματογραφικές εικόνες και ότι η ανάγνωση ρέει και δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Μια κυρία προχθές στα Τρίκαλα, μου είπε ότι το ξεκίνησε στις επτά το απόγευμα και το πρωί που σηκώθηκε ο άντρας της να πάει για δουλειά την βρήκε να διαβάζει δακρυσμένη».

-Πως προέκυψε η συγγραφική δραστηριότητα, γράφατε από μικρός; Πρωτοεμφανιστήκατε στα ελληνικά γράμματα πριν από 18 χρόνια και έχετε μέχρι σήμερα μία συνεπή και γόνιμη παρουσία και διαδρομή.

Απ: «Άργησα να ξεκινήσω και μάλλον από τύχη συνέβη ότι συνέβη. Εγώ είχα μια λατρεία προς την λαογραφία του τόπου μου, δηλ. της Ηπείρου. Συγκέντρωνα λοιπόν υλικό επί δεκαπέντε χρόνια από όλη την Ήπειρο.

Κάποια στιγμή αυτό το υλικό το έκανα βιβλίο, το οποίο περιείχε και ένα καταπληκτικό cd με 33 τραγούδια του παραδοσιακού Ηπειρώτικου γάμου με τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά. Το βιβλίο έκανε μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία, κι έτσι αποφάσισα να γράψω ένα μυθιστόρημα για τον εμφύλιο, το οποίο πήρε πολύ καλές κριτικές. Κι έτσι το ένα έφερε το άλλο. Ακολούθησε το ‘’Σμύρνη συγγνώμη‘’ που έγινε πολύ γρήγορα Best Seller, το ‘’Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής’’ από το οποίο μπήκε θέμα στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2016 και όλα τα υπόλοιπα».

-Στην Πάτρα έχετε ξαναέρθει με το βιβλίο σας «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ». Στην πόλη υπάρχει και έντονη παροικία Ηπειρωτών. Ξανάρχεστε να υποθέσω, με ξεχωριστή χαρά και ενδιαφέρον και δη αυτή τη φορά στο Πολύεδρο του Κωστή Καπέλα και της Όλγας Νικολοπούλου που γιόρτασε και τα 40 του χρόνια πολιτιστικής παρουσίας.

Απ: «Πάντα στην Πάτρα έρχομαι με πολλή χαρά, γιατί οι συμπατριώτες μου εκεί έχουν πάντα μια ζεστή αγκαλιά για τους Ηπειρώτες δημιουργούς. Έχω παρουσιάσει παλαιότερα και τον Ηπειρώτικο γάμο στα γραφεία του συλλόγου. Αυτή την φορά θα το παρουσιάσω στο Πολύεδρο, που είναι ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο της πόλης, όπως με διαβεβαιώνουν οι γνωρίζοντες».

-Θεωρείτε ότι τα μεγάλα μυστικά όπως αυτό της ιστορίας σας πρέπει να αποκαλύπτονται όσο και αν πληγώνουν ή καλό είναι να μένουν «θαμμένα» και κρυμμένα για πάντα. Επιφέρουν άραγε τη λύτρωση;

Απ: «Εγώ έχω στην ζωή μου γενικά ένα ΜΟΤΟ και αυτό είναι ‘’Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΩΖΕΙ‘’. Αν αυτό το μυστικό είχε φανερωθεί στον σωστό χρόνο, δεν θα προκαλούσε τα δεινά που προκάλεσε εν τέλει».

-Ετοιμάζετε και κάποια καινούρια ιστορία, ένα νέο βιβλίο για το μέλλον;

Απ: «Πρέπει να ξέρετε ότι μόλις ένας συγγραφέας τελειώνει ένα βιβλίο, αμέσως το μυαλό του αρχίζει να επεξεργάζεται το επόμενο. Κι εγώ δεν ξεφεύγω από τον κανόνα, ήδη στο μυαλό μου επεξεργάζομαι μια φρικτή ιστορία που έζησα ως νεοδιόριστος καθηγητής στη Μάνη».

Κείμενο - συνέντευξη: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture