Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η ταινία του Μπαζ Λούρμαν για τον Έλβις Πρίσλει ξεκινά το ταξίδι της στις αίθουσες την Πέμπτη 23/6

Η ταινία του Μπαζ Λούρμαν για τον Έλβις ...

Θα προβάλλεται και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare, σε διανομή της εταιρείας Tanweer

Σε διανομή της Tanweer, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στις Ελληνικές αίθουσες (στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare, στην Ακτή Δυμαίων) η πολυαναμενόμενη μουσική ταινία «Elvis» σε σκηνοθεσία του Αυστραλού δημιουργού Μπαζ Λούρμαν, του «Υπέροχου Γκάτσμπι» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και του «Μουλέν Ρουζ» με τη Νικόλ Κίντμαν.

Η ταινία διάρκειας δυόμιση ωρών βγαίνει ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.

Το φιλμ «Elvis» είναι ένα μεγάλο καλλιτεχνικό στοίχημα του Χόλιγουντ ενώ τον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο του βασιλιά του ροκ εντ ρολ, Έλβις Πρίσλει που πέθανε τον Αύγουστο του 1977 αλλά έχει μείνει αθάνατος στις μνήμες του κόσμου, ανέλαβε να υποδυθεί ένας νέος και σχετικά άγνωστος ηθοποιός, ο γοητευτικός Όστιν Μπάτλερ που μάλιστα πολλά Μέσα ενημέρωσης όπως το Ιταλικό GQ και το δικό μας ΒΗΜΑgazino τον έβαλαν εξώφυλλο.

Ο 31χρονος Όστιν Μπάτλερ λέγεται μάλιστα πως κέρδισε το ρόλο αφήνοντας πίσω του πιο γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Μάιλς Τέλερ που τον είδαμε να συμπρωταγωνιστεί στο «Top Gun Maverick», ο Χάρι Στάιλς και ο 28χρονος Άνσελ Έλγκορτ του νέου «West Side story».

Το σενάριο της ταινίας «Elvis» με το πράγματι εντυπωσιακό διαφημιστικό τρέιλερ, είναι των Μπαζ Λούρμαν, Σαμ Μπόμελ, Κρεγκ Πιρς και Τζέρεμι Ντόνερ.

Πρωταγωνιστούν πλάι στον Όστιν Μπάτλερ, ο Τομ Χανκς, αρκετά αγνώριστος από το μακιγιάζ και οι Ολίβια ΝτεΤζόνζι, Έλεν Τόμσον, Ρίτσαρντ Ρόξμπουργκ, Ντέιβιντ Γουένχαμ, Κέλβιν Χάρισον Τζούνιορ, Χαβιέρ Σάμιουελ, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Ντάκρι Μοντγκόμερι, Λίον Φορντ, Κέιτ Μάλβανι, Γκάρεθ Ντέιβις, Τσαρλς Γκράουντς, Τζος ΜακΚόνβιλ, Άνταμ Νταν.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μάντι Γουόκερ

Σχεδιασμός Παραγωγής: Κάθριν Μάρτιν, Κάρεν Μέρφι

Κοστούμια: Κάθριν Μάρτιν

Μοντάζ: Τζόναθαν Ρέντμοντ, Ματ Βίλα

Μουσική: Έλιοτ Γουίλερ

Ημερομηνία εξόδου: 23 Ιουνίου 2022

Διάρκεια: 2 ώρες και 39 λεπτά.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ έγινε στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Ίσως μόνο ο εικαστικός δημιουργός Μπαζ Λούρμαν (Moulin Rouge) θα μπορούσε να αποδώσει την εξωπραγματική, πληθωρική και καταιγιστική διαδρομή του Elvis. Το σίγουρο είναι ότι ξέρει να επιστρατεύει τους κατάλληλους συνεργάτες για το μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο όραμα του και αυτή τη φορά μεταμορφώνει τον Όστιν Μπάτλερ (είχε πάιξει ένα δεύτερο ρόλο στο «Κάποτε στο Χόλυγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο) στην ασύλληπτη μορφή του Elvis Presley.

Δίπλα του, ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Τομ Χανκς (Ένας Υπέροχος Γείτονας, Φόρεστ Γκαμπ, Φιλαδέλφεια) ενσαρκώνει αριστοτεχνικά τον διφορούμενο μάνατζερ του, τον Συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ, ενώ η Ολίβια ΝτεΤζόνζι (Η Επίσκεψη) αναλαμβάνει την εμβληματική αγάπη της ζωή του Elvis, την Priscilla Presley που μάλιστα παρέστη στην πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες.

Πίσω από την κάμερα είναι η τέσσερις φορές βραβευμένη με Όσκαρ Κάθριν Μάρτιν (Moulin Rouge) που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό παραγωγής και τα κοστούμια σε απόλυτο συντονισμό με την εκρηκτική φύση του Μπαζ Λούρμαν και την πυρετώδη πορεία του Elvis.

Ένα πλούσιο μουσικό έπος, μία καθηλωτική αναπαράσταση διαφορετικών εποχών, ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι με ανατριχιαστικά σημαντικούς σταθμούς, ένας εντυπωσιακός φόρος τιμής στον άνθρωπο-ορόσημο που άλλαξε τους όρους του θεάματος στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα, αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Σύνοψη

Η ιστορία του Elvis (Όστιν Μπάτλερ) μέσα από το πρίσμα της πολύπλοκης σχέσης του με τον αινιγματικό μάνατζερ του, «Συνταγματάρχη» Τομ Πάρκερ (Τομ Χανκς). Ειπωμένη από την οπτική του Πάρκερ, η ταινία βυθίζεται στη σύνθετη δυναμική ανάμεσα στους δύο μέσα σε 20 χρόνια με φόντο μια Αμερική που χάνει την αθωότητα της. Κεντρική φιγούρα σε αυτή τη διαδρομή είναι η σύζυγος του Elvis, η Priscilla Presley (Ολίβια ΝτεΤζόνζι).

Ο Elvis και οι άνθρωποι του

Παρόλο που η ταινία φέρει στον τίτλο το όνομα του Elvis, είναι και η ιστορία του «Συνταγματάρχη» Τομ Πάρκερ, τουλάχιστον η οπτική του. «Είναι ο χαρακτήρας που λειτουργεί σαν το όχημα μας, ο αφηγητής μας, αν και όχι φερέγγυος» δηλώνει ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος/παραγωγός Μπαζ Λούρμαν . «Ο Συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ δεν ήταν Συνταγματάρχης, ούτε Τομ, ούτε Πάρκερ, αλλά παραμένει ένας συναρπαστικός χαρακτήρας. Δούλευε σε τσίρκο και έψαχνε να βρει το τέλειο νούμερο. Ο 19χρονος Elvis είχε ζήσει για χρόνια σε ένα από τα λίγα σπίτια λευκών στον Μισισιπή» συνεχίζει ο δημιουργός. «Εκεί, μαζί με κάτι γείτονες, ρούφηξε τη μουσική κουλτούρα της εποχής. Ο Πάρκερ δεν ήξερε από μουσική, αλλά καθηλώθηκε από την επίδραση που είχε ο Elvis στο νεαρό κοινό. Ήταν για τον Πάρκερ το καλύτερο νούμερο τσίρκου που είχε δει ποτέ». 

Για τον ρόλο του Τομ Πάρκερ, ο Λούρμαν απευθύνθηκε στον βραβευμένο με Όσκαρ Τομ Χανκς. «Δεν είχα συνεργαστεί μαζί του, αλλά του είπα την ιστορία και δέχτηκε αμέσως».

Ο Χάνκς ανέφερε για τον Πάρκερ πως «ήταν μία ιδιοφυία και ένας παλιάνθρωπος. Ένας πολύ πειθαρχημένος άνθρωπος, ένας δαιμόνια έξυπνος επιχειρηματίας, ένας απίστευτος τσιγγούνης, αλλά και ένας πρωτοπόρος για τον κόσμο του θεάματος, που άλλαξε μετά την εμφάνιση του Elvis Presley. Ήξερε αυτόματα ότι ο Elvis ήταν ένας μοναδικός καλλιτέχνης, είδε τις δυνατότητες και ήξερε ότι αν δεν κέρδιζε πολλά χρήματα από αυτόν, κάποιος άλλος θα το έκανε». 

Τον ομώνυμο ρόλο ανέλαβε ο Όστιν Μπάτλερ. «Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή την ταινία αν δεν είχα τους κατάλληλους ηθοποιούς και ψάξαμε ενδελεχώς για έναν ηθοποιό που να μπορεί να αναπαραστήσει τις κινήσεις και τη φωνή του σταρ. Μετά από πολλές δοκιμές στον φακό, μετά από πολλά εργαστήρια μουσικής και ερμηνείας, ήξερα ότι είχα βρει αυτόν που έψαχνα, για να ενσαρκώσει μία από τις εμβληματικές μουσικές μορφές» εξηγεί ο Λούρμαν.           

«Αυτό που με συναρπάζει με τα ινδάλματα είναι ότι πάνω από όλα είναι άνθρωποι. Ο  Elvis ήταν ο πρώτος το είδους του, με έναν τρόπο, ένα παιδί που ξεκίνησε από το πουθενά και έγινε ο πιο διάσημος άνθρωπος στον πλανήτη. Είναι το αμερικάνικο όνειρο. Έχει επηρεάσει τόσες γενιές σαν να έζησε 100 χρόνια. Είναι απίστευτο ότι έζησε μόνο 42» λέει ο Μπάτλερ.

Για τον ρόλο μίας από τις πιο καταλυτικές παρουσίες στη ζωή του Elvis οι δημιουργοί επέλεξαν τη Ολίβια ΝτεΤζόνζι. «Με τον Elvis και την Priscilla όλα ξεκίνησαν ρομαντικά. Την εποχή που γνωρίστηκαν ο Elvis δεν πίστευε ότι μπορεί κάποιος να μην έχει απώτερο σκοπό, οπότε με την Priscilla δημιούργησε ένα κουκούλι. Ήταν εκεί σαν φίλη μέχρι το τέλος, σαν πραγματική φίλη. Έψαχνα κάποια πιο ώριμη από την ηλικία της και η Ολίβια είναι ακριβώς αυτό, είναι πολύ έξυπνη και έχει αυτοκυριαρχία», τόνισε ο Λούρμαν.

Φυσικά, καμία ταινία του Μπαζ Λούρμαν δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη μοναδική ακουστική εμπειρία που χαρακτηρίζει το έργο του: μία μείξη από σύγχρονη και παλιά μουσική από διαφορετικούς καλλιτέχνες.

Στην ταινία δεν ακούγεται μόνο η φωνή του Μπάτλερ (που ερμηνεύει τις ζωντανές εμφανίσεις του νεαρού Elvis), τα ίδια τα φωνητικά του Elvis στο δεύτερο μέρος της ταινίας, αλλά και σύγχρονοι επιτυχημένοι καλλιτέχνες όπως οι Yola, Shonka Dukureh και Gary Clark, Jr. που υποδύονται τις θρυλικές μορφές της μουσικής των Sister Rosetta Tharpe, Big Mama Thornton και Arthur Crudup.  Μία σειρά από διάσημους ερμηνευτές όπως οι Doja Cat, Kacey Musgraves, Jazmine Sullivan, Jack White, Måneskin και πολλοί ακόμα ακούγονται στο  soundtrack.

Ο Λούρμαν επισήμανε & μία μεγάλη τεχνική δυσκολία: σχεδόν όλες οι πρώτες ηχογραφήσεις του Elvis είναι μονοφωνικές, δηλαδή δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη φωνή από το συγκρότημα. Επίσης, αυτές οι ηχογραφήσεις δεν αιχμαλωτίζουν τη σοκαριστική και ωμή εμπειρία του Elvis στη σκηνή.

«Τότε, ο, Elvis ήταν σαν ένας punk rocker.  Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε εμείς να δημιουργήσουμε αυτόν τον ήχο. Ο Όστιν μπορούσε να τραγουδήσει σαν τον Elvis εκείνης της εποχής, με έναν τραχύ ήχο rock and roll punk. Ταυτόχρονα, ο Όστιν έπρεπε να αποκαλύψει τον άνθρωπο στην ιδιωτική του ζωή. Δεν μιμήθηκε το ίνδαλμα, ερμήνευσε τον άνθρωπο μέσα από τη μουσική», περιέγραψε ο Λούρμαν.

Η λύση ήταν να συνδυαστεί η φωνή του Μπάτλερ με τις αυθεντικές ηχογραφήσεις. «Η φωνή που ακούγεται στην εποχή πριν από το ’60 είναι η φωνή του Όστιν, ενώ καμιά φορά γίνεται μείξη τον δύο φωνών. Αλλά για τον μεταγενέστερο Elvis με τις θρυλικές εμφανίσεις ακούγεται η δική του φωνή» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ήταν Χριστούγεννα στο Λος Άντζελες όταν ο Όστιν Μπάτλερ βρέθηκε να τραγουδάει το Blue Christmas του Elvis. «Ένας φίλος μου που με άκουγε μού είπε ότι πρέπει να υποδυθώ τον Elvis σε κάποια φάση» θυμάται ο πρωταγωνιστής. Δύο μέρες μετά, ο ατζέντης του Μπάτλερ του είπε ότι ο Μπαζ Λούρμαν θέλει να κάνει μία ταινία για το απόλυτο ίνδαλμα. «Ήταν σημάδι και ένιωσα ότι πρέπει να αφήσω τα πάντα για τον ρόλο αυτό. Έπαθα εμμονή, άρχιζα να διαβάζω τα πάντα για τη ζωή του. Άκουγα μόνο τη δική του μουσική. Πριν την οντισιόν έστειλα στον Μπαζ Λούρμαν ένα βίντεο που έπαιζα πιάνο και τραγουδούσα το Unchained Melody», είπε ο ταλαντούχος και πολύ όμορφος ηθοποιός.

Στην οντισιόν, ο Καλιφορνέζος Austin Butler που στις 17 Αυγούστου που έχει γενέθλια θα γίνει 31 χρονών, είχε προετοιμάσει τρία τραγούδια για να τα ερμηνεύσει μπροστά στον σκηνοθέτη, όμως ο Λούρμαν του ζήτησε να τραγουδήσει άλλα τραγούδια. «Νόμιζα ότι τα πήγα χάλια. Τώρα που τον ξέρω καλύτερα, ίσως ήθελε να με δει υπό πίεση, αλλά τότε νόμιζα ότι απέτυχα στην οντισιόν» λέει ο Μπάτλερ. Όταν τελικά πήρε τον ρόλο, «ένιωσα το βάρος του. Κάθε μέρα είχα αγωνία γιατί ήθελα να δικαιώσω τον ίδιο και την οικογένεια του, τη ζωή του. Ήταν σαν να φορούσα τα ρούχα του πατέρα μου, σαν να φοράς μεγάλα παπούτσια δύσκολα να τα περπατήσεις»

Ο 59χρονος Μπαζ Λούρμαν προσθέτει πως «ο Όστιν έκανε μία απίστευτη διαδρομή για να υποδυθεί τον ρόλο, να ανακαλύψει τον άνθρωπο. Όπως η Marilyn Monroe δεν είναι απλώς μία ακόμα σταρ, γιατί ενσαρκώνει μία εποχή, ένα μέρος, ένα σύμβολο, έτσι και ο Elvis τα κατάφερε όλα αυτά σε μία στιγμή Τη μία ήταν οδηγός φορτηγού, την άλλη έγινε ο πιο διάσημος άντρας στον πλανήτη. Γίνεται διάσημος στον Νότο και σε δύο χρόνια γίνεται ο πιο διάσημος άνθρωπος στον κόσμο. Η διασημότητα του συνέπεσε με την κυριαρχία των εφήβων ως αγοραστική δύναμη και το όχημα του ήταν το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Το επίπεδο της ραγδαίας ανόδου του και του πλούτου του Elvis ήταν πρωτοφανές. Όπως είπε ο ίδιος αργότερα, είναι δύσκολο να στέκεσαι στο ύψος αυτής της εικόνας».

Για να αποδώσει τις κινήσεις του Elvis, ο Μπάτλερ συνεργάστηκε με ειδική εκπαιδεύτρια για να μιμηθεί αλλά και να κατανοήσει γιατί κινούνταν όπως κινούνταν. Η ομιλία και το τραγούδι ήταν καταλυτικά στον ρόλο και ο ηθοποιός δούλεψε με μία ομάδα δασκάλων φωνητικής γιατί η φωνή και η διάλεκτος ήταν πολύ απαιτητικά στοιχεία. Η φωνή του Elvis μάλιστα άλλαξε μέσα στα χρόνια.

Το μπάτζετ της ταινίας άγγιξε σύμφωνα με πληροφορίες τα 85 εκατ. δολάρια. Απομένει να δούμε πως θα τα πάει στο box office και ποιες θα είναι οι εντυπώσεις κριτικών και κοινού.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture