Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η ταινία "Η Μακρά πορεία", ο μεγάλος νικητής του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Η ταινία "Η Μακρά πορεία", ο μ...

Στην τελετή λήξης παρέστη ο Υφυπουργός πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Έπεσε η αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, σε μια ζεστή και χαρούμενη τελετή λήξης, που τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Τον κ. Γιατρομανωλάκη υποδέχθηκε η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού. 

Η ταινία του Κίρο Ρούσο με τίτλο «Η μακρά πορεία» αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης, αποσπώντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Η ταινία θα προβληθεί ξανά για τους θεατές του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, απόψε Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 9 μ.μ. στον θερινό κινηματογράφο Λαϊς.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία «Ξερή γη που φλέγεται» των Ζοάνα Πιμέντα και Aντίρλεϊ Κιερός, ενώ Ειδική Μνεία κέρδισε η ταινία Πέδρο του Νατές Χεντζέ.

Ο Κίρο Ρούσο παρέλαβε το βραβείο του από την κ. Λίζα Χρυσοχόου, εκπρόσωπο της Authorwave. Η ταινία «Η μακρά πορεία» αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας βολιβιανών ανθρακωρύχων που προσπαθούν να επιβιώσουν αφού έχασαν τη δουλειά τους στη Λα Παζ. H ταινία, που προσφέρει μια οπτικά καθηλωτική εμπειρία, είχε αποσπάσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας.  Η κριτική επιτροπή του 12ου ΦΠΚΑ της απένειμε το μεγάλο βραβείο «για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τους ανθρακωρύχους και επανασυνδέεται με τις παλιές παραδόσεις της χώρας μέσα από ένα οραματικό και ποιητικό ύφος».

*Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε όπως προείπαμε το φιλμ «Ξερή γη που φλέγεται» των Ζοάνα Πιμέντα και Aντίρλεϊ Κιερός για «την πολιτική της οπτική στην πραγματικότητα της Βραζιλίας και τον τρόπο που απεικονίζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες που παρουσιάζει, χωρίς να τις θυματοποιεί ούτε στιγμή -γιατί στην Ξερή γη που φλέγεται, αυτές είναι οι πιθανές πρωταγωνίστριες της αλλαγής: ο αγώνας συνεχίζεται!».  Η υβριδική αυτή ταινία, ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, γουέστερν και queer μανιφέστο,  γυρισμένη από μια μαχητική γυναικεία οπτική, αφηγείται τις παράνομες δραστηριότητες μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας σε μια βραζιλιάνικη φαβέλα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου τον Φλεβάρη και στη συνέχεια κέρδισε το Μεγάλο βραβείο στα φεστιβάλ Indie Lisboa και Cinéma du réel. Το βραβείο παρέλαβε η Ζοάνα Πιμέντα.

Την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού απάρτιζαν οι: Σεσίλια Mπαρριονουέβο (καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mar del Plata, ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής, και επιμελήτρια προγράμματος για το Neighboring Scenes: New Latin American Cinema στο Film at Lincoln Center της Νέας Υόρκης), Πέτρος Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης) και Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (διευθυντής φωτογραφίας και καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και στο ΕΑΠ).

Η βραδιά συνεχίστηκε με την προβολή του αποκατεστημένου αριστουργήματος «Το Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράϊαν Ντε Πάλμα (ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες»).

Τις τελετή λήξης σκηνοθέτησε ο πολυβραβευμένος δημιουργός ταινιών μικρού μήκους Θανάσης Νεοφώτιστος.

*Τέλος να αναφέρουμε πως την Παρασκευή 17/6 στις 21:00 θα προβληθεί η ταινία «Μια θέση στον ήλιο - A Place in The Sun» (120', Τζορτζ Στίβενς, 1951) και το Σάββατο 18/6 στις 21:15  το φιλμ «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (130', Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1998) που είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture