Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έσβησε στα 90 του χρόνια ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Φίλιπ Μπέικερ Χολ

Έσβησε στα 90 του χρόνια ο γνωστός Αμερι...

Η μακρά πορεία του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ξεκίνησε την δεκαετία του ‘70 ενώ αξιόλογες ήταν οι συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε η δυσάρεστη είδηση ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, ο γεννημένος στο Οχάιο, ηθοποιός Φίλιπ Μπέικερ Χολ - Philip Baker Hall, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους καρατερίστες του Χόλιγουντ που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τον εκλεκτό σκηνοθέτη Πολ Τόμας Αντερσον αλλά και με την τηλεοπτική επιτυχία «Seinfeld».

«Ο γείτονας, φίλος και ένας από τους πιο πολύπειρους, ταλαντούχους και καλούς ανθρώπους που συνάντησα ποτέ, ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ, πέθανε ήρεμα χθες το βράδυ. Είχε γύρω του τους αγαπημένους του. Ο κόσμος έχει μια άδεια θέση», έγραψε στο twitter ο αθλητικογράφος Σαμ Φάρμερ, που ήταν γείτονας και φίλος του ηθοποιού.

Ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ που είχε γεννηθεί στο Τολέντο του Οχάιο στις 10 Σεπτεμβρίου του 1931, έσβησε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022. Είχε ξεκινήσει την υποκριτική καριέρα του σε μικρές θεατρικές σκηνές της Νέας Υόρκης ενώ πιο πριν, είχε διατελέσει μεταφραστής για τον αμερικανικό στρατό στην Γερμανία.

Η μακρά πορεία του, πάντως, στον κινηματογράφο, αλλά και την τηλεόραση, ξεκίνησε την δεκαετία του ‘70. Ήταν τότε που ο Χολ ανέλαβε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στο «Cowards» του Σάιμον Νάκτερν. Η ταινία αυτή, από τις πρώτες που αφορούσαν στον πόλεμο στο Βιετνάμ, είχε προβληθεί στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 1970. Την ίδια δεκαετία έκανε και μικρά περάσματα στην τηλεόραση, σε σειρές όπως το «MAS*H» και το «Good Times». Κάπως έτσι, ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ ξεκίνησε να χτίζει όνομα ως καρατερίστας και μια πλούσια καριέρα 5 δεκαετιών με περισσότερους από 180 ρόλους σε σινεμά και τηλεόραση στο ενεργητικό του, έγραψε το flix.gr.

Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονταν συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Ρόμπερτ Oλτμαν (υποδύθηκε τον Ρίτσαρντ Νίξον στο «Secret Honor» του 1984), αλλά και συμμετοχές σε ταινίες όπως το «Ghostbusters II» του εκλιπόντος Ιβάν Ράιτμαν το 1989, το «Midnight Run – O Διώκτης του μεσονυκτίου» του Μάρτιν Μπρεστ το 1988 πλάι στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, το «Say Anything – Πες το όπως θες» του Κάμερον Κρόου το 1989 με τον Τζον Κιούζακ, η «Μανόλια» του Πολ Τόμας Άντερσον το 2000 αλλά και το «The Truman Show» του Πίτερ Γουίαρ το 1998 με τον Τζιμ Κάρει, στο οποίο είχε αναλάβει τον ρόλο ενός τηλεοπτικού παραγωγού.

Η συνάντηση του Φίλιπ Μπέικερ Χολ στις αρχές τις δεκαετίας του ‘90 με έναν νεαρό τότε φέρελπι σκηνοθέτη που εκτελούσε χρέη βοηθού παραγωγού στο PBS, ονόματι Πολ Τόμας Άντερσον ήταν και αυτή που έδωσε μια δεύτερη πνοή στην πορεία του ηθοποιού. Ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ έπαιξε στο μικρού μήκους «Cigarettes & Coffee», βάση για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, το «Hard Eight - Το παιχνίδι της τύχης».

Η ταινία «Hard Eight» με πρωταγωνιστές τους Philip Baker Hall, John C. Reilly, Gwyneth Paltrow, Samuel L. Jackson, κ.α., είχε κάνει την πρεμιέρα της στις 20 Ιανουαρίου του 1996 στο Sundance Film Festival, στη Γιούτα και στη συνέχεια προβλήθηκε στο τμήμα Un Certain Regard – Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών το 1996. Ο Μπέικερ Χολ συνεργάστηκε με τον Πολ Τόμας Άντερσον και στο «Magnolia» όπως προείπαμε, αλλά και στο «Boogie Nights – Ξέφρενες Νύχτες» το 1997.

Τέλος ο εκλιπών ηθοποιός είχε συνεργαστεί και με τον Γκας Βαν Σαντ στο ριμέικ του «Psyho» το 1998 με τον Βινς Βον, με τον Ντέιβιντ Φίντσερ στο «Zodiac» το 2007 καθώς και με τον Μπεν Άφλεκ στο Οσκαρικό «Argo» το 2012.

Τέλος ένας από τους πιο διάσημους ρόλους του στην τηλεόραση ήταν αυτή του Λοχαγού Τζο Μπούκμαν στο «Seinfeld».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture