Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σαν σήμερα: Όταν 6,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Δυτική Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟ

Σαν σήμερα: Όταν 6,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν...

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές

Σαν σήμερα 14 χρόνια πριν. Ώρα 15.25 η γη αρχίζει να σείεται. Ο εγκέλαδος 6.5 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ανδραβίδα αναστατώνει όλη τη Δυτική Ελλάδα και αφήνει πίσω του δυο θανάτους, περισσότερους από 220 τραυματισμούς και  τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους άστεγους στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Τουλάχιστον 1.156 κτίρια καταστράφηκαν στις πόλεις της Αχαΐας και της Ηλείας. Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές σε κατασκευές σε έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα χωριά Σανταμέρι και Πόρτες είχαν κηρυχθεί επικίνδυνες περιοχές. Εκκενώθηκαν λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στο βουνό Σκολλις. Έντονα παραμένουν τα σημάδια του εγκέλαδου στην Κάτω Αχαΐα, ακόμα και σήμερα.  Η ισχυρή δόνηση των 6,5 ρίχτερ άφησε και στην Πάτρα ανυπολόγιστες οι ζημιές σε ιδιωτικά, δημόσια κτήρια και ναούς.

Οι δύο νεκροί και οι δεκάδες τραυματίες

Δύο ήταν οι νεκροί από την σεισμική δόνηση. Ο 55χρονος Ανδρέας Μπακούλιας, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από τα ερείπια κατοικίας στην Κάτω Αχαΐα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από βαρύ αντικείμενο και η 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία τραυματίστηκε και κατέληξε στο νοσοκομείο από ανακοπή καρδιάς, κατά την μεταφορά της.

Σώο απεγκλωβίστηκε ένα κοριτσάκι στη Φώσταινα Δυτικής Αχαΐας, το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του που κατέρρευσε. Το κοριτσάκι νοσηλεύτηκε στο Καραμανδάνειο. Σώοι και δύο ακόμη εγκλωβισμένοι, ένα κοριτσάκι και ένας ηλικιωμένος, που απεγκλωβίστηκαν στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας. Επίσης, μία τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από σπίτι στο οποίο είχε καταρρεύσει η σκάλα στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Οι  πληγείσες περιοχές

Οι περοχές  που κυρίως επλήγησαν στην Αχαΐα ήταν της Δύμης , της Μόβρης, της Ωλενίας, του Λαρισσού, των Φαρρών, της Τριταίας, τα Βραχνέικα, η Παραλία Πατρών και ένα μέρος της Μεσσάτιδος, καθώς είχα καταρρεύσει δεκάδες σπίτια και πολλά άλλα είχαν υποστεί ζημιές. Επίσης, είχε εκκενωθεί μια κλινική στον Αλισσό και οι νοσηλευόμενοι είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο. Δύο λιθόκτιστες κατοικίες είχαν καταρρεύσει στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Ρωγμές είχαν σημειωθεί επίσης σε κτίρια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Στην Κάτω Αχαΐα, το Βαρθολομιό και στα Φώσταινα περίπου είκοσι οικήματα είχαν  καταρρεύσει, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπου 25.000 πελάτες της ΔΕΗ. Στον Πύργο είχε καταρρεύσει το ανατολικό τμήμα της στέγης του Αγίου Νικολάου, ενώ ρωγμές και πτώση σοβάδων είχαν παρατηρηθεί σε κτίρια στα στρατιωτικά αεροδρόμια Ανδραβίδας και Αράξου. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας ενεργοποιήθηκε ο εφεδρικός πύργος ελέγχου, ενώ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αράξου εκκενώθηκε ένα υπόστεγο υποστήριξης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις