Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πανελλαδικές 2022: Στα «απόνερα» του κορωνοϊού

Πανελλαδικές 2022: Στα «απόνερα» του κορωνοϊού

Του Κυριάκου Σκιαθᾶ εκπαιδευτικού αναλυτή – συγγραφέα

Αρχές Ιουνίου ξεκινούν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου πρώτη φορά φέτος να παίρνουν μέρος σε γραπτές εξετάσεις επιπέδου προαγωγικών και Πανελλαδικών, ύστερα από δύο χρόνια καραντίνας. Σε μια κρίσιμη εκπαιδευτική χρονιά, που επιχειρείται νέα αρχιτεκτονική του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εφαρμογή: της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), της καθιέρωσης συντελεστών βαρύτητας από τα πανεπιστημιακά τμήματα, (διαφορετικοί για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων), του νέου τρόπου υπολογισμού των μορίων και της ονομαστικής μείωσης 9.021 εισακτέων στα Πανεπιστήμια της χώρας (2240 λιγότεροι εισακτέοι στα κεντρικά και 6.781 στα περιφερειακά ΑΕΙ). Μάλιστα, η μείωση του αριθμού εισακτέων σε κάποιες σχολές αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις εισαγωγής τους.

Εκτός όλων των παραπάνω το υπουργείο Παιδείας φέτος δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το δρόμο των υποψηφίων προς τα ΑΕΙ. Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου ύστερα από δυο χρόνια εξεταστικής απραξίας (Α΄ και Β΄ Λυκείου) έπρεπε εκτός των Πανελλαδικών να συμμετέχουν σε «αχρείαστες» (τουλάχιστον για φέτος) προαγωγικές εξετάσεις, μετατρέποντας το τέλος της σχολικής χρονιάς σε πολυήμερο εξεταστικό μαραθώνιο. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι αυτές οι εξετάσεις αντιμετωπίζονται με «χαλαρότητητα» από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, το απολυτήριο των οποίων μπορούσε να προκύψει μόνο από το μέσο όρο των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων.

Επιπλέον, η έναρξη νωρίτερα φέτος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση της εξεταστέας ύλης στα περισσότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δημιουργεί μαθησιακά εμπόδια στην τελική επαναληπτική προετοιμασία των υποψηφίων, γεγονός που θα επηρεάσει ενδεχομένως τις βαθμολογικές τους επιδόσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. 

Τα δύο χρόνια της τηλεκπαίδευσης επί ημερών έξαρσης του κορωνοϊού, άφησαν το αποτύπωμά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και αυτό αναμένεται να εμφανιστεί στα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και στις βάσεις εισαγωγής. 

Επί του προκειμένου, αυτές καθορίζονται από τον αριθμό των εισακτέων, τον δείκτη δυσκολίας των θεμάτων, τις προτιμήσεις των υποψηφίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο και τους νέους συντελεστές βαρύτητας. Μπορεί με τους τελευταίους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να καθορίζουν τα ίδια την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία των τμημάτων τους, παραμένουν όμως αυτοί οι άγνωστοι Χ παράγοντες στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου αναμένονται να γίνουν γνωστές νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στο πρώτο μισό του Αυγούστου. 

Ο ισχυρότερος παράγοντας φέτος για τη διαμόρφωσή τους ακούει στο όνομα δείκτης δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλέξει να εφαρμόσει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Η όποια διαφορετική θεματοδοσία σε επίπεδο δυσκολίας, σε σχέση με την περσινή χρονιά, θα επιφέρει μέτριες επιδόσεις και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση αυτό που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια: η αύξηση των μέτριων επιδόσεων και η μείωση των αριστούχων. Η δυσκολία των θεμάτων θα χαμηλώσει ακόμη περισσότερο τον μέσο όρο, μέχρι και τρεις μονάδες κάτω από τη βάση εισαγωγής και θα επηρεάσει τις βάσεις των περιζήτητων σχολών. 

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι μέχρι το τέλος των εξετάσεων πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα και ισόρροπα την προετοιμασία τους στο σύνολο των εξεταζόμενων μαθημάτων, ανεξαρτήτως των νέων συντελεστών βαρύτητας, στρέφοντας κυρίως την προσοχή τους στη διατήρηση της καλής εξεταστικής τους ψυχολογίας. 

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι «μαραθώνιος», που οι πτυχές τους αναπτύσσονται σε διάστημα πολλών ημερών και κορυφώνονται με το Μηχανογραφικό Δελτίο, το οποίο και φέτος (ευτυχώς) συμπληρώνεται χωρίς περιορισμό στον αριθμό των τμημάτων που μπορούν να δηλωθούν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις