Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυσαρεστημένη η ρωσική ελίτ με τον Πούτιν: «Συζητείται το θέμα του διαδόχου του»

Δυσαρεστημένη η ρωσική ελίτ με τον Πούτι...

Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση απογοήτευσης με τον Πούτιν τόσο από τα μέλη που είναι υπέρ του πολέμου όσο και από τα μέλη που είναι κατά

Σήμερα συμπληρώνονται τρεις μήνες από την έναρξη της ρωσικής ευρείας κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Όπως γράφει ο ιστότοτος Meduza επικαλούμενος πηγές στους κυβερνητικούς κύκλους, στους τρεις αυτούς μήνες που πέρασαν πολλοί εκπρόσωποι των ρωσικών ελίτ έχουν αλλάξει μερικές φορές στάση σε σχέση με τον πόλεμο και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Σύμφωνα με τις πηγές του Meduza, μέσα σε τρεις μήνες ο Πούτιν κατάφερε να στρέψει εναντίον του και το «κόμμα του πολέμου» και εκείνους που θέλουν ειρήνη. Στο Κρεμλίνο ελπίζουν ότι «στο ορατό μέλλον» θα φύγει και επιλέγουν τον διάδοχο.

Στις αρχές Μαρτίου ο ιστότοπος Meduza έγραφε ότι στην πλειοψηφία τους οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και της κυβέρνησης δεν ξέρουν απλά τι να κάνουν και με τρόμο σκέφτονται πως οι κυρώσεις θα επηρεάσουν την ζωή τους και την καριέρα τους. Λίγο αργότερα άρχισε η «πατριωτική έξαρση», ενώ τον Απρίλιο πολλοί στην εξουσία έκαναν εκκλήσεις να συνεχισθεί ο πόλεμος «έως την τελική νίκη». 

Απογοήτευση από τους ολιγάρχες
Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση απογοήτευσης με τον Πούτιν τόσο από τα μέλη που είναι υπέρ του πολέμου όσο και από τα μέλη που είναι κατά. Συγκεκριμένα, φιλοπολεμική παράταξη φέρεται να είναι απογοητευμένη από την έλλειψη προόδου, ενώ η επιχειρηματική ελίτ είναι δυσαρεστημένη με την κλίμακα των οικονομικών κυρώσεων.

Ωστόσο, γενικά, γράφει ο Meduza, όσον αφορά στις εκτιμήσεις της κατάστασης υπερτερεί η απαισιοδοξία. «Δεν θα είναι δυνατόν να ζήσουμε όπως πριν. Δεν μπορούμε να μιλάμε καν για ανάπτυξη. Με κάποιο τρόπο όμως μπορούμε να ζήσουμε, με μέτριες εισαγωγές, κάνοντας εμπόριο με την Κίνα και την Ινδία», λένε κάποιοι όπως δηλώνει στον ιστότοπο πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, όπως ισχυρίζεται ο ιστότοπος, πολλοί εκπρόσωποι των ελίτ, τόσο αυτοί που υποστηρίζουν την συνέχιση του πολέμου όσο και οι θιασώτες της ειρήνης, δεν είναι ικανοποιημένοι προσωπικά με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και σειρά μελών της κυβέρνησης «δεν είναι ικανοποιημένοι, με το ότι ο πρόεδρος άρχισε τον πόλεμο χωρίς να σκεφτεί το μέγεθος των κυρώσεων». Υπάρχουν κι εκείνοι, που δεν είναι ευχαριστημένοι από τους ρυθμούς με τους οποίους διεξάγεται η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», και επιμένουν σε πιο αποφασιστικές ενέργειες στον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει ευρεία επιστράτευση και να συνεχισθεί ο πόλεμος «έως την νίκη».

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος, το Κρεμλίνο δεν είναι έτοιμο για γενική επιστράτευση, επειδή αυτή η ιδέα δεν είναι δημοφιλής στους κόλπους της κοινωνίας. Οι υποστηρικτές της άμεσης σύναψης ειρήνης υποδεικνύουν από την πλευρά τους τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία, τα οποία κατά την άποψή τους με την πάροδο του χρόνου θα επιδεινωθούν.

Συζητήσεις για τον διάδοχό του
Οι πηγές του ρωσικού ιστότοπου ισχυρίζονται, επίσης, ότι στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας όλο και πιο συχνά συζητείται το θέμα του «διαδόχου του Πούτιν». Δεν γίνεται λόγος για συνωμοσία κατά του προέδρου, «αλλά υπάρχει η κατανόηση ή η επιθυμία ο ίδιος να μην διοικεί το κράτος σε ένα αρκετά κοντινό μέλλον».

Μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται, τα οποία κατά την άποψη μερικών εκπροσώπων της εξουσίας θα μπορούν «να συνεννοηθούν με την Δύση», είναι ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρώτος αναπληρωτής της Διοίκησης της προεδρίας Σεργκέι Κιριγιένκο.

Μια πηγή είπε: «Ο πρόεδρος τα μπέρδεψε, αλλά όλα μπορούν κάπως να διορθωθούν – αν υπάρξει συμφωνία με τη Δύση και την Ουκρανία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις