Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το σουηδικό κοινοβούλιο στηρίζει την αίτηση του κυβερνώντος κόμματος για το ΝΑΤΟ

Το σουηδικό κοινοβούλιο στηρίζει την αίτ...

Εγκαταλείπει την ουδετερότητα

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Άντερσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση της αποφάσισε επισήμως να προχωρήσει σε αίτηση προς το ΝΑΤΟ ώστε να γίνει η χώρα πλήρες μέλος της συμμαχίας.

Η ίδια τόνισε ότι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα, το σουηδικό κοινοβούλιο στηρίζει την αίτηση του κυβερνώντος κόμματος για το ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία.

Πούτιν για Φινλανδία – Σουηδία: Θα απαντήσουμε στην επέκταση του ΝΑΤΟ
Προηγουμένως, η ρωσική ηγεσία φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως η Δύση δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι η Μόσχα απλώς θα κάτσει και θα ανεχθεί τη επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι αυτή η νατοϊκή επέκταση είναι μια λάθος κίνηση που πρόκειται να προκαλέσει στρατιωτική ένταση.

Μιλώντας από το βήμα της Συνόδου του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε το μήνυμα ότι η επέκταση των νατοϊκών στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα απαιτούσε απάντηση από τη Μόσχα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν έχει άλλα προβλήματα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, πλην όμως αναγνώρισε ως πρόβλημα την επέκταση του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως απέναντι σε αυτήν την επέκταση θα υπάρξουν ρωσικές αντιδράσεις.

«Δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχτούμε – και το ίδιο ισχύει για τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και άλλες πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα, από την πλευρά του, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ αποκήρυξε ως λάθος τις αποφάσεις του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης να ενταχθούν στη συμμαχία.

«Το γενικό επίπεδο στρατιωτικής έντασης θα ενταθεί, η προβλεψιμότητα σε αυτό τον τομέα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται σε κάποια φανταστική πρόβλεψη σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση» είπε ο Ριαμπκόφ.

πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις