Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Δόθηκε το πράσινο φως από το Υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα

Δόθηκε το πράσινο φως από το Υπουργείο Π...

Από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - Η σχολή θα διασυνδέεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας & θα λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

Το πράσινο φως έδωσε το Υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η σχολή (προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών) που θα διασυνδέεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αναμένεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως, όμως θα γίνονται και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, μια πολύχρονη προσπάθεια έχει ευνοϊκή κατάληξη. Οι επαφές στην Αθήνα του Δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργου Δεμερτζή και του κυβερνητικού βουλευτή Δράμας Κωνσταντίνου Μπλούχου καθώς και ο σωστός προγραμματισμός και οι συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκομένους στο σχέδιο, έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.

Ήταν ένα όραμα ετών του Φεστιβάλ της Δράμας, και η εκπλήρωσή του γεμίζει χαρά τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Γιώργο Δεμερτζή, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Γιάννη Σακαρίδη, που συμμετείχε στην επιτροπή των εισηγητών του Προγράμματος Σπουδών, και βέβαια τον πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα.

Δυστυχώς ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος, ο οποίος καταγόταν από την Πάτρα, δεν πρόλαβε να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα καθώς έφυγε από τη ζωή.

Η λειτουργία του προγράμματος, σε συνδυασμό με την δυναμική (και την υποδομή) του Φεστιβάλ Δράμας που κάθε χρόνο υποδέχεται το «νέο αίμα» της ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής, αναμένεται να ενδυναμώσει τον παιδευτικό ρόλο του Φεστιβάλ και βέβαια να αναδείξει την πόλη της Δράμας σε ένα από τα κατ’ εξοχήν κινηματογραφικά κέντρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης: μια πόλη ταυτισμένη με την εκπαίδευση αλλά και την προβολή των κινηματογραφιστών του αύριο.

Το πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα έχει δύο κατευθύνσεις: η μία θεωρητική και η δεύτερη δημιουργική, ανάλογα με το είδος των θεματικών ενοτήτων που θα επιλέξουν οι φοιτητές/ριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ο τίτλος που θα απονέμεται σε κάθε περίπτωση θα είναι ίδιος με τον τίτλο του προγράμματος, με υπότιτλο την επιλεγείσα κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής & Έρευνας» στοχεύει στο να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών παραγωγών, δίνοντάς τους τα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια σε ένα εκτεταμένο εύρος γνωστικών πεδίων.

Ταυτόχρονα πρωτοτυπεί, παρέχοντας ποιοτική τριτοβάθμια εξ αποστάσεως εκπαίδευση πέρα από τα «συμβατικά» γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Θα εμβαθύνει σε θέματα κινηματογραφικής γραφής και αφήγησης, θα παρέχει γνώση στο πεδίο της κινούμενης εικόνας (animation) και θα δίνει τη δυνατότητα διδακτικής επάρκειας μέσω καινοτόμων μαθημάτων που συνδέουν την οπτικοακουστική παραγωγή με την εκπαίδευση.

Η εισαγωγή φοιτητών/ριών θα γίνεται σε κάθε εξάμηνο.

Πιο συγκεκριμένα:

Με την υπ’ αριθ. 39888/Ζ1/07.04.2022 Υ.Α. (ΦΕΚ 1908/18.04.2022, τ. Β΄) εγκρίθηκε το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) με τίτλο: «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» που θα λειτουργήσει στη Δράμα.

Σκοπός του Προγράμματος είναι:

α. να εφοδιάσει τους/ τις φοιτητές/φοιτήτριες με τις απαραίτητες γνώσεις σε διάφορους τομείς οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών παραγωγών, δίνοντάς τους τα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια σε ένα εκτεταμένο εύρος γνωστικών πεδίων,

β. να παρέχει ποιοτική τριτοβάθμια εξ αποστάσεως εκπαίδευση όχι μόνο στα «συμβατικά» γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, αλλά εμβαθύνοντας σε θέματα κινηματογραφικής γραφής και αφήγησης και

γ. να παρέχει γνώση στο πεδίο της κινούμενης εικόνας (animation).

Η φοίτηση στο Πρόγραμμα είναι τετραετής, δηλαδή οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα μπορεί να έχει και στα 4 έτη 800-1000 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να εργαστούν σε οποιονδήποτε δημιουργικό τομέα οπτικοακουστικών παραγωγών (Σκηνοθέτες, Παραγωγοί, Σεναριογράφοι, Ενδυματολόγοι, Σκηνογράφοι, Διευθυντές Φωτογραφίας, Ηχολήπτες, Κριτικοί Κινηματογράφου, Μοντέρ).

Για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση Θεματικών Ενοτήτων/Εργαστηριακών Θεματικών Ενοτήτων (30 ECTS ανά εξάμηνο), οι οποίες αντιστοιχούν σε 240 ECTS.

Ταξινόμηση του Προγράμματος σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2011 της UNESCO

−             Με βάση το επίπεδο σπουδών: 6

Ταξινόμηση του Προγράμματος σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2013 της UNESCO

−             Mε βάση τον τομέα εκπαίδευσης: 0211

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα:

Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού. Η γνώση μίας ξένης γλώσσας καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου θα βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος.

Το εν λόγω Πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

*Τέλος η σχολή θα λειτουργεί εξ αποστάσεως (σ.σ το ΕΑΠ λειτουργεί  εξ αποστάσεως), όμως «λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου χρειάζονται και δια ζώσης μαθήματα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture