Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Κατώτατος μισθός: Πώς μπορεί να φτάσει στα 730 ευρώ

Κατώτατος μισθός: Πώς μπορεί να φτάσει σ...

Όλα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας

Η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση ξεκινά σήμερα, από την ώρα που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, θα παραλάβει την τελική πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σύμφωνα με την οποία το εύρος των αυξήσεων κινείται μεταξύ του 4% και 6%, όπως αποκαλύπτει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας.

«Θεωρώ ότι η αύξηση δεν μπορεί να είναι κάτω του 6%, και θα πρέπει να συνδυαστεί και με την ολοκλήρωση της υπολειπόμενης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας, στον Ελεύθερο Τύπο.

Στο Υπουργικό

Η πρόταση θα αποτελέσει τη βάση για την εισήγηση που θα ετοιμάσει και θα υποβάλει ο κ. Χατζηδάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότατα, στις 29 Απριλίου.

 
Το τελικό ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου θα αποφασιστεί σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προδιέγραψε από τη Βουλή ότι η αύξηση που έρχεται θα είναι γενναία.

Είναι πολύ πιθανό η εισήγηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη να κινείται πιο πάνω από το 6% του ΚΕΠΕ, γεγονός που, αν συνδυαστεί με μείωση εισφορών, θα δώσει και το περιθώριο η τελική αύξηση που θα αποφασιστεί να είναι πέριξ του 9%, με τον μισθό να προσεγγίζει τα 730 ευρώ.

 Τα εναλλακτικά σενάρια πάντως που βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» στο τραπέζι της κυβέρνησης σταθμίζουν την αύξηση του μισθού με κάποιας μορφής πρόσθετη στήριξη στις επιχειρήσεις όπως μια νέα μείωση εισφορών, ή άλλο μέτρο με ισοδύναμο οικονομικό όφελος για να εφαρμοστεί και να πληρώνεται στην πράξη ο νέος αυξημένος πάνω από τα 700 ευρώ βασικός μισθός.

Τα οφέλη
Με την αύξηση 6% που προτείνει το ΚΕΠΕ ο κατώτατος μισθός για τον άγαμο χωρίς προϋπηρεσία θα διαμορφωνόταν στα 703 ευρώ, από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα. Με ένα σενάριο αύξησης 8% θα φτάσει στα 716 ευρώ και αν συνδυαστεί με μείωση εισφορών, τότε το κέρδος θα είναι κοντά στο 10% και θα διαμορφωθεί στα 729-730 ευρώ. Για τους έγγαμους, οι οποίοι δικαιούνται επίδομα γάμου 10% εφόσον καλύπτονται από την Σύμβαση ΓΣΕΕ-εργοδοτών, ο μισθός μπορεί να διαμορφωθεί από τα 729 ευρώ σήμερα, στα 773 ευρώ με αύξηση 6%, στα 788 ευρώ με αύξηση 8% και στα 795 ευρώ με αύξηση 9% ή 10% σε συνδυασμό με μείωση εισφορών.


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις