Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιάννης Κυριόπουλος: Ο Πατρινός καθηγητής που πήγε νυχτερινό σχολείο και θεμελίωσε το δημόσιο σύστημα υγείας

Γιάννης Κυριόπουλος: Ο Πατρινός καθηγητή...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στο Ά νεκροταφείο Αθηνών, την Μεγάλη Δευτέρα, στις 15:00.

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Γιάννη Κυριόπουλου στη γενέτειρά του, την Πάτρα. Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), νοσηλευόταν στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” διασωληνωμένος από το πρωί της Δευτέρας. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στο Ά νεκροταφείο Αθηνών, την Μεγάλη Δευτέρα, στις 15:00.

Γεννήθηκε το 1945, στην οδό Ιωνίας στην Πάτρα. Φοίτησε στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων στην πλατεία Βουδ ενώ τα δύο τελευταία χρόνια πήγε νυχτερινό σχολείο για οικονομικούς λόγους. Πέρασε στην ιατρική Αθηνών και χάραξε μία λαμπρή πορεία.

«Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος για την Πάτρα, εξαιρετικός σύζυγος και πατέρας δύο υπέροχων αγοριών» λέει στο thebest.gr ο ανιψιός του ορθοδοντικός Ηλίας Κυριόπουλος.

Όπως αναφέρει, «ξεκίνησε από μία φτωχή οικογένεια, φοίτησε σε νυχτερινό σχολείο, σπούδασε Ιατρική, είχε ειδικότητα πνευμονολόγου. Ερχόταν συχνά στην Πάτρα, αγαπούσε την πόλη, του άρεσε να πηγαίνει στο Ρίο, να πίνει εκεί τον καφέ του και να διαβάζει την εφημερίδα του, στα παραθαλάσσια μαγαζιά, όχι μόνο το καλοκαίρι. Στο Ρίο διατηρούσε και την εξοχική του κατοικία

Ήταν ένας μορφωμένος άνθρωπος, καλλιεργημένος. Μετέφραζε και έγραφε ποιήματα.  Μου έλεγε να ακολουθήσω αυτό που αγαπώ και να παλέψω και να προσπαθήσω  όσο περισσότερο μπορώ γι΄αυτό».

Η άνιση μάχη με τον κορωνοϊό

Ο Γιάννης Κυριόπουλος είχε ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν κατάφερε όμως να νικήσει τον κορωνοϊό. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr πρόσεχε ιδιαίτερα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ωστόσο ως πλήρως εμβολιασμένος ταξίδεψε ως το  Βόλο για να μιλήσει σε κάποιο συνέδριο.

Παρά τον πλήρη εμβολιασμό του, η κατάσταση της υγείας του οδήγησε τάχιστα σε πολύ σοβαρή λοίμωξη. Ο καθηγητής ο οποίος είχε μολυνθεί με κορωνοϊό και νοσούσε τα τελευταία δύο 24ωρα, διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο όπου διαγνώστηκε η σοβαρή λοίμωξη και κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του. Από το Ιπποκράτειο διακομίστηκε στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό όπου υπήρχε διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ covid.

  • Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

«Ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος ήταν ένας σπουδαίος, πολυδιάστατος (a man of many parts) και σπάνιος άνθρωπος. Ήταν ο θεμελιωτής της πολιτικής και των οικονομικών της υγείας στη χώρα μας. Η συμβολή του στο στήσιμο, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν καθοριστική.

Ήταν πρότυπο ακαδημαϊκού δασκάλου και υπόδειγμα δημοσίου διανοούμενου. Άφησε φεύγοντας ένα υπόδειγμα σοφίας για όσους/ες ήμασταν μαθητές του, για τους νέους φοιτητές, για ολόκληρη την κοινωνία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εύη, στον Ηλία και στον Διονύση» έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος.

 

  • Η ανάρτηση του Χαράλαμπου Μπονάνου

«Έφυγε ένας άξιος συμπολίτης μας , ο καθηγητής της Δημόσιας υγείας Γιάννης Κυριόπουλος , που η πνευματική του παρακαταθήκη και οι εργασίες του ήταν μοναδικές πάνω στο αντικείμενο του

Για χρόνια ήταν ο μέντορας κυβερνήσεων πάνω σε θέματα δημόσιας υγείας, καταθέτοντας την επιστημονική του άποψη και συμβουλεύοντας κάθε πολιτικό που περνούσε από το υπουργείο υγείας. Ευτύχησα να τον έχω καθηγητή μου και αναζητούσα την συμβουλή του σε κάθε θέμα δημόσιας υγείας ιδιαίτερα τα δυο τελευταία χρόνια.

Η τραγική ειρωνεία πριν πέντε μέρες μου ζήτησε να ενδιαφερθώ για ασθενή με κορωνοϊό, ένα ακόμη δείγμα της ανθρωπιάς του. Τι κρίμα, και συζητούσαμε για την παρουσίαση του βιβλίου του, στην περιοχή μας δεν προλάβαμε !

Από τους λίγους πολίτες της περιφερειακής ενότητας της Αχαΐας που κατάφερε με το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την αρθρογραφία του να γίνει μοναδικός στο είδος του και να ξεχωρίσει για την ευφυΐα του και τις καινοτόμες προτάσεις του στα θέματα πολιτικής της υγείας

Αλλά και στην προσφορά του στην εκπαιδευτική κοινότητα ήταν ο άνθρωπος που μετέδιδε τις γνώσεις του και βοηθούσε τους φοιτητές του να προχωρήσουν την σταδιοδρομία τους ανοίγοντας τους ορίζοντες τους

Έφυγε με την πλήρη αποσκευή των αξιών της ζωής αφήνοντας μια υπέροχη οικογένεια με αντάξιους επιστήμονες τον Ηλία που ξεκίνησε στα βήματα του πατέρα του , συνεχίζοντας την παράδοση την ακαδημαϊκή και τον Διονύση που διαπρέπει στο εξωτερικό , στην επιστήμη του

Η πατρίδα μας έχασε έναν επιστήμονα που το κύρος του ξεπέρασε τα στενά μας όρια, η Εύη έχει σίγουρα τις αναμνήσεις μιας αξίας ζωής και δυο υπέροχους συνεχιστές της πνευματικής παράδοσης» έγραψε ο Χαράλαμπος Μπονάνος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις