Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το "Φυσικό φως" στην Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας

Το "Φυσικό φως" στην Κινηματογ...

Στις 11 Απριλίου πέφτει η αυλαία

 Την τελευταία ταινία της τρλεχουσας κινηματογραφικής περιόδου προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας τη Δευτέρα 11 Απριλίου στην Odeon Veso Mare.  Η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ελένη Δάσιου επισημαίνει:

"Υπάρχουμε και στα δύσκολα! Φτάσαμε στο τέλος της τρέχουσας κινηματογραφικής περιόδου της λέσχης και σας καλούμε να παρακολουθήσετε την τελευταία ταινία της "Φυσικό φως", μια ταινία που όταν την επιλέγαμε δεν φανταζόμαστε ότι θα ήταν τόσο επίκαιρη! Την επιλέξαμε όμως σαν μια εξαιρετική ταινία που είναι.Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους γιατί βοηθήσατε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να μείνουμε δραστήριοι, αυτό ήταν για εμάς το ζητούμενο, να υπάρχουμε και στα δύσκολα.
Περιμένουμε καλύτερες μέρες".

 

ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ – TERMESZETS FENY

·         Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ντένες Νάζι

·         Ηθοποιοί: Rerenc Szabo, Tamas Garbacz, Laszlo Bajko, Gyula Franczia, Emo Stuhl, Gyula Szilagyi, Mareks Lapeskis, Krisztian Kozo, Jozsef Barta.

·         Φωτογραφία: Tamas Dobos

·         Μοντάζ: Nicolas Rumpl

·         Μουσική: Santa Ratniece

·         Koστούμια:  Marton Agh

·         Xώρα:  Ουγγαρία, Γαλλία, Λετονία, Γερμανία (Έγχρωμη)

·         Διάρκεια: 103΄   

              Πρώτη προβολή:    7.00 μ.μ

              Δεύτερη προβολή:  9.30 μ.μ.

 

Διακρίσεις:  3 Βραβεία και 9 Υποψηφιότητες
Berlin International Film Festival 2021 Αργυρή Άρκτος, Βραβείο Σκηνοθεσίας
European Film Awards 2021, Βραβείο σε Σχεδιασμό Ευρωπαϊκής παραγωγής  
Fajr Film Festival 2021 Βραβείο Καλύτερης ταινίας
Φεστιβάλ Λονδίνου
Istanbul Film Festival
Gent Film Festival

Αργυρή Άρκτος σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου για ένα υποβλητικό πολεμικό δράμα, το οποίο αντιπαραθέτει τη σιωπηλή φυσική ομορφιά στα ταραγμένα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.

 

Ένα πορτρέτο του πολέμου, το οποίο μας θυμίζει την ανάγκη της επιλογής ανάμεσα στην παθητικότητα και στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης.

 

«Ένα κομμάτι αγνού, θαρραλέου, καλλιτεχνικού σινεμά»

«Μια καθηλωτική, πανέμορφα φτιαγμένη προσθήκη στο νέο κύμα ουγγρικού σινεμά μετά τον Laszlo Nemes (Ο Γιος του Σαούλ) που προσφέρει τροφή για σκέψη και συζήτηση». Screen

«Η ταινία Natural Light είναι ένα απροσδόκητα σίγουρο ντεμπούτο από τον Dénes Nagy, για μια ομάδα στρατιωτών από την Ουγγαρία (που ήταν με το μέρος της Γερμανίας) που ψάχνει για αντάρτες σε χωριά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μας μιλάει για το τι σημαίνει να βρίσκεσαι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα μια λεπτομερή απεικόνιση της λάσπης, των κορμών των δέντρων, των ρυτιδιασμένων προσώπων και της φρίκης (που λαμβάνει χώρα εκτός οθόνης). Υπέροχα κινηματογραφημένη με μία γήινη παλέτα, είναι μία από τις ταινίες που θέλω περισσότερο από όλες να δω στη μεγάλη οθόνη». Jonathan Romney, The Observer/Guardian

Η δήλωση της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Βερολίνου: «Συγκλονιστική και πανέμορφα γυρισμένη, μαγευτικές εικόνες,σπουδαία σκηνοθεσία και αριστοτεχνικός έλεγχος κάθε πλευράς της κινηματογραφικής τέχνης, με μια αφήγηση που ξεπερνά το ιστορικό της πλαίσιο. Ένα πορτρέτο του πολέμου, μέσα στο οποίο το παρατηρητικό βλέμμα του σκηνοθέτη μας θυμίζει την ανάγκη της επιλογής ανάμεσα στην παθητικότητα και στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης».
«Μια ευαίσθητη πρώτη ταινία» «Υπάρχει μια δυσοίωνη ομορφιά, την οποία υπογραμμίζει το ανήσυχο soundtrack, σε αυτά τα χιονισμένα χωράφια και τους παγωμένους ποταμούς που διασχίζουν αυτοί οι στωικοί στρατιώτες». Hollywood Reporter

 

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση. Ο Ίστβαν Σεμέτκα είναι ένας απλός Ούγγρος αγρότης ο οποίος υπηρετεί ως δεκανέας σε μια ειδική μονάδα που αναζητά άτομα για αντιστασιακές ομάδες. Στο δρόμο τους προς ένα απομονωμένο χωριό, η ομάδα του δέχεται πυρά από τον εχθρό. Όταν δολοφονείται ο ταγματάρχης, ο Σεμέτκα καλείται να ξεπεράσει τους φόβους του και να αναλάβει τη διοίκηση της μονάδας καθώς παρασύρεται σε ένα χάος που δεν μπορεί να ελέγξει.

 

Dénes Nagy (II)
Γεννήθηκε το 1980 στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Είναι Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Ηθοποιός.   Φιλμογραφία:  2006 Együtt (μμ), 2009 Cinetrain: Where Does Europe End? (ντοκ), 2010 Report (μμ), 2013 Soft Rain (μμ), 2015 Harm (ντοκ), 2021 Natural Light.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture