Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το περιοδικό της "Καθημερινής" επιφύλαξε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη νέα εναλλακτική Πάτρα

Το περιοδικό της "Καθημερινής"...

Το 12σέλιδο αφιέρωμα μας γνωρίζει πρόσωπα και χώρους ενός όντως καινούριου προσώπου της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας

Δωδεκασέλιδο αφιέρωμα στη νέα, εναλλακτική Πάτρα είχε το «Κ», το περιοδικό της εφημερίδας «Η Καθημερινή» που κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή 27 Μαρτίου 2022. Το αφιέρωμα με φωτογραφίες του Άγγελου Γιωτόπουλου και κείμενα του Βύρωνα Κριτζά κάνει λόγο για φωτεινά πρόσωπα, μοντέρνες ιδέες, ψαγμένα spots που γεμίζουν το instagram με καρδούλες. Το περιοδικό της «Καθημερινής» επισκέφτηκε τους ανθρώπους και τα στέκια που δίνουν νέο χρώμα στην τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη.

Στον πρόλογο του κειμένου τονίζεται πως η Πάτρα δεν συμπεριλαμβάνεται στους ειδυλλιακούς προορισμούς της Ελλάδας, μία μεγαλούπολη είναι που οι περισσότεροι την έχουν συνδέσει με το καρναβάλι, τις σκάλες της οδού Αγ. Νικολάου και τις ελάχιστες  αφορμές επιστροφής.

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος που ήρθε στην Πάτρα και κατέγραψε την εναλλακτική της εικόνα, «τους τελευταίους μήνες η πόλη λες και με καλούσε. Έβλεπα τις αναρτήσεις του ενημερωμένου δισκάδικου MONO record store, θαύμαζα μεγάλες, εντυπωσιακές τοιχογραφίες που κοσμούν κτίρια της πόλης, άκουγα για βιντατζάδικα, βιβλιοπωλεία, βίγκαν εστιατόρια και άλλα μέρη όπως κουλ αρχιτεκτονικά γραφεία και καφέ για σκύλους και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μου είπαν και για έναν νέο πολυχώρο που συγκεντρώνει φασέους μέσα στο Δασύλλιο, ξέρετε από εκείνους που φοράνε σορτσάκια και ψηλές κάλτσες».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την οδό Πατρέως, σημείο συνάντησης των εναλλακτικών ενώ λίγο πιο κάτω είναι η έδρα των Mono record store του Χρήστου Σωτηρόπουλου & Mono bar καθώς και του Rubik’s με τις υγιεινές λιχουδιές. Υπάρχουν αναφορές στο Dear Deli Dog, το pet-friendly καφέ του Νίκου Τσουρούτα στην Παντανάσσης, το Πίξελbooks στην Κανακάρη, το Motel, κατάστημα με second hand ρούχα στην οδό Καραϊσκάκη & το εναλλακτικό βιβλιοπωλείο Nouveau σχεδόν απέναντι. Υπάρχει αναφορά στην Πατρινή δισκογραφική εταιρεία Inner Ear, στα συγκροτήματα και καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν εδώ στην Πάτρα όπως οι Raining Pleasure, οι Abbie Gale, ο ντράμερ Σωτήρης Ντούβας και το Παιδί Τραύμα.

Το αφιέρωμα του περιοδικού της «Καθημερινής»  περιλαμβάνει και την αρχιτέκτονα Τατιάνα Δήμου που έχει δημιουργήσει ένα νέο θαυμάσιο, εικαστικό χώρο στην οδό Τσαμαδού 24, την δυναμικά ανερχόμενη Veego records πίσω από την οποία ιθύνων νους είναι ο Ανδρέας Μητρέλης, ο οποίος πριν από 2 χρόνια πραγματοποίησε μία σειρά από podcasts με θέμα τη μουσική σκηνή της Πάτρας από το 1965 έως το 2020.

Από το αφιέρωμα αυτό της εναλλακτικής Πάτρας δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Κλεομένης Κωστόπουλος, εικαστικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας που μεταξύ άλλων αναφέρει «δεν είμαστε παιδιά που κάνουν ζωγραφιές».

Αίσθηση κάνει η περιγραφή του δημοσιογράφου που αποτυπώνει ένα νέο, ιδιαίτερο πρόσωπο της πόλης της Πάτρας.

"Βράδυ Σαββάτου, τα αγόρια κάνουν σκέιτ στην πλατεία Γεωργίου, τα κορίτσια περπατάνε τη Ρήγα Φεραίου σε στιλ πασαρέλας και όλοι μΑζί σχηματίζουν ανάμεικτες παρέες σε κλασικά στέκια όπως η Aquarela, το Χασομέρι. Οι λιγότερο κοινωνικοί αράζουν με μπίρες και κινητά στην πλατεία Παντάνασσας και καθώς τους παρατηρώ σκέφτομαι τον στίχο του Αγγελάκα, «τι γυρεύουμε εμείς μέσα στη νύχτα των άλλων;»".

Τέλος γίνεται αναφορά και στο Dexameni project, το οποίο υποδέχεται νέους ανθρώπους για καφέ και σειρά δραστηριοτήτων στο Δασύλλιο. «Πρόθεση μας ήταν να φτιάξουμε μία προέκταση του Δασυλλίου», εξήγησε η Θεοδοσία Μάργαρη "με τον κόσμο να κινείται ελεύθερα ακριβώς όπως μέσα στο δάσος".

Όσο για το συμπέρασμα από τη βόλτα στη νέα, εναλλακτική Πάτρα και τι συνδέει αυτά τα στέκια και αυτούς τους ανθρώπους το αναφέρει ο Ανδρέας Μητρέλης: «Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε, γιατί αυτό είμαστε και μας πήρε τελικά μερικά χρόνια μέχρι να το βρούμε. Τώρα πια μπορούμε και το κάνουμε καλά, ίσως επειδή έσφιξαν τα λουριά με υποχρεώσεις, παιδιά, δεν ξέρω. Κάτι μας έτρωγε μέσα μας όλα αυτά τα χρόνια και το βγάλαμε έξω».

*Το περιοδικό της εφημερίδας «Η Καθημερινή της Κυριακής» που περιελάμβανε το ωραίο αυτό αφιέρωμα στη νέα εναλλακτική Πάτρα που έκανε και εμάς τους ίδιους τους Πατρινούς να προσέξουμε και να δούμε με άλλο μάτι την όντως νέα αυτή εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην πόλη, είναι το τεύχος με εξώφυλλο τον Ελληνοουκρανό χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννη Μητράκη, ο οποίος έκανε αίσθηση πριν από τρεις εβδομάδες όταν εμφανίστηκε με τη σημαία της χώρας της μητέρας του στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο εσωτερικός χώρος του MONO Record Store στην οδό Πατρέως 96.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις