Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ένα ξεχωριστό λεύκωμα που φωτίζει το μωσαϊκό ψηφιδωτό της Πατραϊκής ιστορίας και όλης της χώρας

Ένα ξεχωριστό λεύκωμα που φωτίζει το μωσ...

Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφόρησε το δίτομο έργο «Δημήτρης Π. Συναδινός (1910-2001) Μελέτη του Αρχείου του», μία έκδοση του Ιδρύματος Δημητρίου & Λιλής Σταυροπούλου

Ξεχωριστό είναι το δίτομο έργο «Δημήτρης Π. Συναδινός (1910-2001) Μελέτη του Αρχείου του» που αποτελεί μία έκδοση του Ιδρύματος Δημητρίου & Λιλής Σταυροπούλου.

Το συγκεκριμένο Ίδρυμα φυλάσσει στην έδρα του στην οδό Ηρώδου Αττικού 9 στην Αθήνα το ιστορικό αρχείο του πρώτου Διοικητή του ιδρύματος Δημήτρη Συναδινού, ενώ το 2007 εγκαινίασε και λειτουργεί στην Πάτρα, τόπο καταγωγής του Δημήτρη Συναδινού, έναν Ξενώνα υψηλών προδιαγραφών στον Καστελλόκαμπο, στην οδό Γερασίμου Σκλάβου 2. Ο Ξενώνας είναι ένα πραγματικό στολίδι για την Πάτρα. Περιλαμβάνει συνεδριακό χώρο τουλάχιστον 60 θέσεων, 58 δωμάτια διαστάσεων φοιτητικής εστίας με κλιματισμό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και ειδικούς χώρους, κατάλληλους για επιστημονικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου. Το έργο ξεκίνησε το 2005 και εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2007.

Το ιστορικό αρχείο του Δημήτρη Π. Συναδινού είναι ένα πλούσιο αρχείο 4.500 εγγράφων που καλύπτουν κοντά 60 χρόνια δημόσιου βίου (1933-1994) και αφορούν στη λογοτεχνική και πολιτική του δράση, τη πολύχρονη θητεία του στην κρατική / δημόσια διοίκηση, τη συμβολή του στην οικονομική και νομική επιστήμη και τη μελέτη και διάδοση του έργου του ποιητή Κωστή Παλαμά μέσα από τη λειτουργία του ομώνυμου Ιδρύματος.

Πέρα από τα έγγραφα, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που είναι αναπόσπαστο μέρος του αρχείου. Οι φωτογραφίες εποχής ακολουθούν τα βήματα της ζωής του Δημήτρη Συναδινού, αναδεικνύοντας όψεις της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και αθλητικής εξέλιξης της γενέτειράς του, της Πάτρας αλλά και της χώρας γενικότερα.

Όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε, είναι ένα εξαιρετικά προσεγμένο λεύκωμα, που καλύπτει πολλά κενά στο μωσαϊκό ψηφιδωτό της Πατραϊκής ιστορίας, το οποίο κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό και αξίζει κάποιος να αποκτήσει.

Ξεχωριστής εξάλλου ιστορικής αξίας είναι η Συλλογή «Επιστολικά Δελτάρια (Cartes Postales) της Πάτρας», της περιόδου 1903-1914 με εκδότες τους Πέτρο και Κωνσταντίνο Συναδινό, που διέσωσε ο Δημήτρης Π. Συναδινός και αντιπροσωπευτικό δείγμα των οποίων συμπεριλαμβάνεται στο παρόν έργο.

Τα ενδιαφέροντα και εν πολλοίς άγνωστα ιστορικά στοιχεία, τα οποία αποκάλυψε η μελέτη και ταξινόμηση του αρχείου του Δ. Συναδινού, γέννησαν την ανάγκη μίας αυτοτελούς έκδοσης για τη ζωή και τη δράση του, συγκροτημένης από το υλικό των τεκμηρίων του αρχείου του. Μέσα από την αφήγηση και τα στιγμιότυπα της ζωής του, παρουσιάζονται στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και αναδεικνύονται φάσεις της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής της εξέλιξης.

Το Ίδρυμα Δημητρίου & Λιλής Σταυροπούλου" όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, πιστεύει ότι με την παρούσα έκδοση θα συνδράμει στον εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας τόσο για την μεταπολεμική διαδρομή της Ελλάδας όσο και για την Πατραϊκή ιστορία.

Επιμελητής της έκδοσης είναι ο Νικόλαος Χούτας, διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος είχε αναλάβει το έργο της μελέτης και καταγραφής του αρχείου, σε συνεργασία με τον Πέτρο Συναδινό, εγγονό του Δημητρίου.

Η συγκεκριμένη έκδοση βγήκε τον Φεβρουάριο του 2022.

Βασικός σκοπός του Ιδρύματος Δημητρίου & Λιλής Σταυροπούλου είναι όπως αναφέρεται στη διεύθυνση stavropouloufound.gr, η στέγαση φοιτητών-σπουδαστών–εκπαιδευμόμενων ατόμων,  η προώθηση αναπτυξιακού – ερευνητικού και ακαδημαϊκού έργου μέσω συνεργασιών στον χώρο της εκπαίδευσης και συναντήσεων δημιουργικών κοινωνικών ομάδων που συμβάλουν στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της χώρας και  η χρηματοδότηση, η επιχορήγηση και η υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και φορέων, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω καινοτόμων εκδόσεων.

Στο συγκεκριμένο Ίδρυμα φιλοξενήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, σπουδαστές, καθηγητές, νέες και νέοι, αθλητές σε συνεργασία τόσο με Πανεπιστημιακούς φορείς της Ελλάδας και του Εξωτερικού όσο και με φορείς Αθλητισμού και Πολιτισμού.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στις  σημαντικότερες δραστηριότητες που εκπληρώνουν τους σκοπούς του Ιδρύματος Δημητρίου & Λιλής Σταυροπούλου περιλαμβάνονται η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και το  Αθλητικό Σωματείο Πατρών «Προμηθέας» για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών σπουδαστών και νέων, η οργάνωση διεθνών επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων (summer school, Ημερίδες) και οι εκδόσεις για την προώθηση της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας της πόλης των Πατρών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture