Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γκάγκα: 170.000 νοσηλείες για covid από την αρχή της πανδημίας, ήρθαν τα χάπια της Pfizer

Γκάγκα: 170.000 νοσηλείες για covid από ...

Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας

Η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου ενημερώνουν για την πορεία της πανδημίας. 

Μίνα Γκάγκα: «Βλέπουμε όλοι γύρω μας ότι η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν γνωστούς που το περνάνε ήπια στο σπίτι. Δεν παύουμε να έχουμε πάνω από 20.000 κρούσματα την ημέρα. Έχουμε από την αρχή της πανδημίας 170.000 νοσηλείες. Παράλληλα έχουμε 2.600.000 νοσηλείες για άλλα νοσήματα. Μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ, αύξησε πάρα πολύ τις ανάγκες για προσωπικό, αλλά και πάλι τα πολλά περιστατικά ήταν τα μη covid. Π΄ρέπει να μάθουμε να ζούμε μ' αυτό. Πρέπει να μπούμε σιγά - σιγά σε μια κανονικότητα. 

Έχουν έρθει τα χάπια της Pfizer από σήμερα στη χώρα. Ξεκινά η τοποθέτηση της ταινίας για να διανεμηθούν. Μέσα στην εβδομάδα θα τελειώσει η διαδικασία. Σ' αυτό το μέτρο πάμε καλά. Ο εμβολιασμός δίνει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, είναι πολύ πιο οικονομικό για το δημόσιο. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τα φάρμακα». 

Βάνα Παπαευαγγέλου: Αυξητική τάση της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, παρατηρήθηκε αύξηση που το βλέπουμε στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ βλέπουμε σταθεροποίηση τις τελευταίες 3-4 μέρες. Ακολουθούμε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αντίστοιχη αύξηση. Το ποσοστό θετικότητας έδει αυξηθεί στο 7,6% παρά τους σταθερά αρκετούς εργαστηριακούς ελέγχους. Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Η εικόνα του Συστήματος Υγείας, παραμένει σταθερή. Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε απλές κλίνες και κλ΄ίνες ΜΕΘ. 

 Μειώνονται οι συνάνθρωποί μας που χάνονται καθημερινά. Όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συναντήσουμε τον ιό. Η παρατηρούμενη νέα έξαρση είναι πολυπαραγοντική, οφείλεται στην εμφάνιση της Ομικρον 2, μαζί με την χαλάρωση των μέτρων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι αξιοσημείωτη η αύξηση της Όμικρον 2, που βρίσκεται στο 50% των κρουσμάτων και πολύ σύντομα θα επικρατήσει. Η νοσηρότητά της δεν διαφέρει σημαντικά απ΄ο αυτή της Ομικρον, η οποία παρότι φαίνεται να είναι ΄΄ηπια στους νέους, μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο μεγαλύτερους. Έχουμε αρκετές επαναλοιμώξεις. Από την αρχή του 2022, έχουν καταγραφεί 90.000 κρούσματα, διάμεση ηλικία 27 έτη και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων 8 μήνες. 

 Ο ΕΟΔΥ πρόσφατα ανακοίνωσε νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο με την επικράτηση της Όμικρον. Η διασπορά της μείωσε την προστασία έναντι της μόλυνσης. Όμως ο εμβολιασμός με τις τρείς δόσεις προστατεύει 91% έναντι διασωλήνωσης. Καθώς και προχωράμε σε μια νέα πραγματικότητα παρατηρούμε σαφή αποσύζευξη μεταξύ κρουσμάτων και σκληρών δεικτών. Περνάμε σε φάση που θα συνυπάρχουμε με τον ιό καθένας θα πρέπει να συμμετέχει σε δραστηριότητες, με βάση την ηλικία του και τις επιλογές του. Η άρση της υποχρεώτικοτητας σε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, δεν σημαίνει κατάργηση. Καθένας πρέπει να ξέρει πότε θα φορά τη μάσκα του και σε εξωτερικούς χώρους. Σήμερα είμαστε σε μια κοινωνία που η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί και κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει τη συμπεριφορά του». 

Τέταρτη δόση; Φάρμακα για τον κορονοϊό; Τέταρτη δόση χορηγείται σε ηλικιωμένους σε χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι το βασικό όφελος έρχεται από την τρίτη δόση. Νομίζω θα χρειαστούν άλλες μια με δύο εβδομάδες συζήτηση σχετικά. 

Το εμβόλιο είναι η λύση δεν είναι τα φάρμακα. Το εμβόλιο θα κάνει έναν άνθρωπο άνοσο με πολύ λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει και λίγότερο πιθανό να το μετα΄δώσει. Τα φάρμακα θα προστατέψουν κάποιον που είναι θετικός, δεν θα κάνει κάτι στη δημόσια υγεία. Τα φάρμακα είναι για να βοηθήσουν το άτομα, τα εμβόλια είναι και για το άτομο και για την κοινότητα. Έχουμε φέρει όλα τα εμβόλια για να εμβολιαστούν όλοι. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις