Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Η πελώρια αράχνη «Μaman» της διάσημης γαλλίδας εικαστικού Λουίζ Μπουρζουά στο Νιάρχος

Η πελώρια αράχνη «Μaman» της διάσημης γα...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ευτυχώς υπάρχει ο προορισμός που μας συνδέει συστηματικά με τη διεθνή πρωτοπορία της τέχνης των δημόσιων χώρων

Εάν επισκεφθείτε το ΚΠΙΣΝ στην πρωτεύουσα από τα τέλη του μήνα, θα έρθετε αντιμέτωποι με το εμβληματικό έργο «Maman» (1999), τη διάσημη γιγαντιαία αράχνη- της γαλλίδας εικαστικού και γλύπτριας Λουίζ Μπουρζουά. Ο  Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης «ΝΕΟΝ» συνεργάστηκε ώστε να δούμε αυτή την εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση  με κριτήριο τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης και τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου.

Με ύψος πάνω από 10 μέτρα, αποκαλύφθηκε το 2000, ως πρώτη ανάθεση για το «Turbine Hall» της Tate Modern και στη συνέχεια χυτεύθηκε σε μπρούτζο, χάλυβα και μάρμαρο. Όπως έχει δηλώσει η Μπουρζουά, το συγκεκριμένο έργο συμβολίζει τη μητέρα της, η οποία ύφαινε και αποκαθιστούσε ταπισερί. Έχοντας δέκα μαρμάρινα αυγά στην κοιλιά-κλωβό της, το γλυπτό υποδηλώνει τη μητρική προστασία. Ωστόσο, η σχέση της καλλιτέχνιδας με τη μητρότητα ήταν αντιφατική και περίπλοκη. Κυριαρχώντας στον χώρο και παραπαίοντας πάνω σε λεπτά, αρθρωτά πόδια, το «Maman» προκαλεί ταυτόχρονα φόβο και υποδηλώνει παγίδευση.

Γενικότερα όμως, η τέχνη της Λουίζ Μπουρζουά εξέφρασε τους φόβους της και τις επιρροές των παιδικών της χρόνων. Δημιούργησε τα πρώτα της σχέδια με αράχνες στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ενώ 50 χρόνια αργότερα παρουσίασε τις γιγαντιαίες τρισδιάστατες αράχνες που εκτόξευσαν την αναγνωρισιμότητά της. Παρ’ όλο που εργάστηκε ως καλλιτέχνης για επτά δεκαετίες, η δουλειά της  καθιερώθηκε μόνο όταν, σε ηλικία 71 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα γλύπτρια της οποίας αναδρομική έκθεση εκτέθηκε στο ΜοΜΑ (1982). Σήμερα έργα της φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, στις συλλογές των Museum of Modern Art και Whitney Museum of American Art στη Νέα Υόρκη, Tate Gallery στο Λονδίνο και Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, ενώ  φέτος αναμένεται έκθεση με πίνακές της στο Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη.

*Η εγκατάσταση στο Νιάρχος θα υλοποιηθεί μέσα από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και θα πλαισιωθεί με θεατρικές αναγνώσεις, εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες καθώς και ξεναγήσεις.

 Maman| LouiseBourgeois
31 Μαρτίου – 6 Νοεμβρίου 2022 
Εσπλανάδα, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό
neon.org.gr / snfcc.org

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View