Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σία Αναγνωστοπούλου: Αδιαφάνεια και έλλειψη λογοδοσίας έργο αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Σία Αναγνωστοπούλου: Αδιαφάνεια και έλλε...

Κατέθεσε ερώτηση μαζί με άλλους 37 βουλευτές - Ζητούν ενημέρωση των πολιτών, δημόσια διαβούλευση και διαφάνεια ειδικά για δημόσια έργα τέτοιας εμβέλειας

Αδιαφάνεια, έλλειψη λογοδοσίας, μη ενημέρωση των πολιτών, χαρακτηρίζουν τις διαδικασίες που ακολουθεί το ΥΠΠΟΑ  - Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για  το εμβληματικό έργο της αναβάθμισης, ανάδειξης υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου. Αυτό αναφέρει η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου, με πρωτοβουλία της οποίας κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, για το θέμα των αδιαφανών διαδικασιών που δείχνει να ακολουθεί το ΥΠΠΟΑ. Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 37 βουλευτές. 

Η ανάδειξη-αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με υπόγεια επέκταση των εγκαταστάσεών του, εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2019. Τον Οκτώβριο 2019, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού,  ξεκίνησε να εκπονείται η μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητα του έργου  με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου (ΙΣΝ). Η Μελέτη αυτή κατατέθηκε στην Υπουργό Πολιτισμού τον Απρίλιο 2021,δεν παρουσιάστηκε σε κάποια συνέντευξη τύπου από την ίδια την Υπουργό στους πολίτες, τους επιστήμονες ή στα ΜΜΕ και δεν κατατέθηκε για έγκριση σε αρμόδιο όργανο του ΥΠΠΟΑ.

Αρκετούς μήνες μετά, η κ. Μενδώνη ανακοινώνει εκ νέου την υπογραφή σύµβασης δωρεάς µε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οικογένεια Νικολάου Σ. Λαιμού ΑΜΚΕ», για την «εκπόνηση της µελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου».

Πρόκειται απ’ ότι φαίνεται για έναν sui generis κλειστό διαγωνισμό, ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά σε αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού. Για ακόμα μια φορά η σύμβαση αυτή δεν δίνεται στη δημοσιότητα, ούτε έρχεται στη Βουλή για να κυρωθεί, τονίζεται στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο της και η πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη στην ΕφΣυν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν με την ερώτησή τους, ενημέρωση των πολιτών, δημόσια διαβούλευση και  διαφάνεια  ειδικά για δημόσια έργα τέτοιας εμβέλειας. Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά τις θεσμικές διαδικασίες μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Για ένα τέτοιο εμβληματικό έργο πολιτισμού, θα έπρεπε να μην αποκλείονται τα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία, αλλά να πρωτοπορούν στη διαδικασία του διαγωνισμού και να μην υποβιβάζονται σε βοηθητικά γραφεία δεύτερης γραμμής.

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκρατης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις