Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Έντονες οι αντιδράσεις φοιτητών μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Έντονες οι αν...

Οι Αντιδράσεις των καθηγητών και ο αναβρασμός στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα

Έντονες ήταν οι ζυμώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πολλά μέλη πήραν σαφή θέση υπέρ των φοιτητών και φοιτητριών και διαχώρισαν κατηγορηματικά τη στάση τους απαιτώντας να συγκληθούν άμεσα τα συλλογικά όργανα και να παραιτηθεί ο καθηγητής από κάθε αξίωμα, ενώ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απαιτούν την απαγόρευση εισόδου του στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ο Κοσμήτορας Νίκος Ζαχαριάς εγκάλεσε τον Πρύτανη για απόκρυψη της καταγγελίας από τη Σύγκλητο και ο ίδιος είναι βέβαιος ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης θα είναι άμεση, παραδειγματική και σε βάθος. Η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σοφία Ζυγά, ζητά την άμεση διερεύνηση όσων καταγγέλλονται υπογραμμίζοντας: «Ως καθηγήτρια, γυναίκα και μάνα θεωρώ ότι, αν έχουν συμβεί τέτοιες συμπεριφορές, είναι τουλάχιστον απαράδεκτες, καταδικαστέες και μη αποδεκτές σε κάθε εργασιακό χώρο, πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας». Ο Εμμανουήλ Σπυριδάκης, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας υποστηρίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με τη σειρά του τονίζοντας: «Αλίμονο, εάν εμείς οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που θεωρητικώς υπηρετούμε την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη κρυβόμαστε πίσω από εκκωφαντικές σιωπές».

Εντονότατη υπήρξε η αντίδραση και του ανα πληρωτή καθηγητή Μανόλη Γουάλλες ο οποίος και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και τη μεγάλη ανησυχία του σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ειδικότερα έθεσε σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας και ορθής λειτουργίας των διοικητικών οργάνων και των πανεπιστημιακών επιτροπών. O κ. Γουάλλες ζήτησε από τον Πρύτανη να συγκαλέσει άμεσα τη Σύγκλητο και αμφισβήτησε τη σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας υπογραμμίζοντας ότι πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα να γνωρίζει σε τι ενέργειες έχουν προχωρήσει τα αρμόδια όργανα. Συνεχίζει τονίζοντας ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει χώρο σε κανένα ακαδημαϊκό περιβάλλον ενώ ταυτοχρόνως υποστηρίζει ότι κανένα τεκμήριο αθωότητας προς το θύτη δεν χωράει εδώ όταν τα θύματα εκεί έξω συνεχί- ζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο ίδιος αναφέρεται σε ανειλικρινές κάλεσμα προς τους φοιτητές να μιλήσουν επώνυμα λέγοντας ότι τα βλέμματα αντί να εμμείνουν στην αθλιότητα των πράξεων στρέφονται στην αρμοδιότητα του ατόμου που κοινώνησε πρώτο δημόσια τις καταγγελίες. Τέλος, η καθηγήτρια Δέσποινα Καρακατσάνη, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας συμπαράσταση στα θύματα και ανησυχία γενικώς δηλώνει: «Απαιτούμε άμεση διερεύνηση και απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης μέσω της διεξαγωγής ΕΔΕ και όλων των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών».

Στον αντίποδα, υπήρξαν και δύο αντίθετες φωνές. Η καθηγήτρια Αγγελική Ρόδη-Μπουριέλ εξέφρασε την άποψη ότι η φύση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ευνοεί τέτοιες συμπεριφορές Η ομότιμη καθηγήτρια, Άλκηστις Κοντογιάννη με δηλώσεις της σε τοπικό κανάλι, χαρακτήρισε παρεξήγηση την όλη υπόθεση λόγω του φιλικού κλίματος που επικρατεί στα μαθήματα του καταγγελλόμενου, ενώ υπαινίχθηκε ότι οι κατηγορίες είναι σκηνοθετημένες. Στο μεταξύ, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο με ψήφισμά τους απαιτούν, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνσή του από κάθε πανεπιστημιακό/εκπαιδευτικό χώρο και την άμεση αντικατάστασή του, καθώς το μάθημά του είναι υποχρεωτικό για την απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας, άρση των θεσμικών του αρμοδιοτήτων κ.ά.

πηγή gargalianoionline.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις