Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

«Καρναβάκχαι»: Μία πρόταση με διονυσιακά στοιχεία για το Πατρινό Καρναβάλι

«Καρναβάκχαι»: Μία πρόταση με διονυσιακά...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ζαπάντης

Μία άκρως καρναβαλική πρόταση με τα διονυσιακά στοιχεία της μεταμφίεσης- μεταμόρφωσης θα παρουσιαστεί στην Πάτρα και στα Παλαιά Σφαγεία, με τίτλο «Καρναβάκχαι».

Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Δημήτρης Ζαπάντης, «η πρότασή μας είναι αμιγώς καρναβαλική, γιατί περιλαμβάνει τα διονυσιακά στοιχεία της μεταμφίεσης- μεταμόρφωσης μάλιστα έκπληξη θα αποτελεί το γεγονός της διπλής μεταμόρφωσης. Λέγοντας διπλή εννοούμε την μεταμόρφωση των ηθοποιών και του κοινού σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Το έργο θα έχει διαφορετική κατάληξη κάθε φορά, καθώς αν συμμετέχει το κοινό θα κερδίζει κάθε φορά ο Καρναβαλο-Διόνυσος με  επηρεασμένο (το κοινό) από τη «μέθη» του διονυσιακού στοιχείου.

Όπως εξηγεί, «αν δεν συμμετέχει το κοινό, θα κερδίζει ο Άρχοντας της Πάτρας που στο τέλος θα απεκδύεται τον εαυτό του και θα γίνεται καρναβαλιστής, ηττημένος ο ίδιος από τον θεό Καρναβαλο-Διόνυσο. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε το γεγονός πως το συγκεκριμένο παραστασιακό δρώμενο ανήκει στο περιβαλλοντικό είδος θεάτρου που εκμεταλλεύεται τοποθεσία και κοινό. Έτσι, μπορεί να παρασταθεί είτε ως θέατρο δρόμου, σε συγκεκριμένες διαδρομές του κέντρου της Πάτρας είτε σε θέατρο για ποιο ελεγχόμενο περιβάλλον, είτε στον χώρο των σφαγείων, όπου πάλι θα υπάρχει έλεγχος. Ο καρναβαλικός του πυρήνας είναι η μεταμφιέσεις που θα υπάρχουν σε όλο το έργο και θα προβάλλουν την απέκδυση του εαυτού μέσα από χορό και τραγούδια καρναβαλικού ύφους».

«Η παρούσα πρόταση αφορά τον πρωτότυπο συνδυασμό της Ευριπίδειας ιστορίας των Βακχών και του καρναβαλιού της Πάτρας. Συγκεκριμένα, στο έργο του Ευριπίδη, συνυπάρχουν το διονυσιακό και το θεατρικό στοιχείο.

 Ο Διόνυσος, που εδώ θα είναι ο βασιλιάς καρνάβαλος, πρωταγωνιστεί ως ανθρωποποιημένος θεός, καθώς αυτό αποτελεί το κωμικό δράμα του θεού του καρναβαλιού. Θα εισάξουμε την εμφάνιση του βασιλιά καρνάβαλου -Διόνυσου ως νέο κωμικό ήθος στην κοινωνία της Πάτρας, που ενώ αρχικά τον απορρίπτει, μετά τον αποδέχεται και τον κάνει στοιχείο της ταυτότητάς της. Ο Καρνάβαλος- Διόνυσος, (γιος του Δία και της κόρης του Κάδμου Σεμέλης) φτάνει στην αρχαία Πάτρα με μορφή ανθρώπου, για να επιβάλει τη διασκέδασή του.

Οι Πατρινοί αμφισβητούν τη θεϊκή- διασκεδαστική του καταγωγή και πρόθεση, και τον απορρίπτουν, αλλά τρελαίνονται από αυτόν και ως Καρναβαλικές μαινάδες πλέον, πηγαίνουν στο θέατρο (ή στα παλαιά σφαγεία ή στους δρόμους της Πάτρας) λατρεύοντας το βασιλιά με χορικά δρώμενα. Ο Άρχοντας της Πάτρας αποφασίζει να στραφεί ενάντια στις μαινάδες. Συλλαμβάνει τον Καρνάβαλο- Διόνυσο, αλλά αυτός ελευθερώνεται μέσα από καρναβαλικές μεταμφιέσεις-μεταμορφώσεις. Στη συνέχεια ο Άρχοντας της Πάτρας μεταβαίνει στο θέατρο(ή στα παλαιά σφαγεία) αλλά εκεί οι καρναβαλικές μαινάδες τον εισάγουν στα νέα καρναβαλικά έθιμα» λέει ο κ. Ζαπάντης.

Ο σκηνοθέτης- θεατρολόγος, Δημήτρης Ζαπάντης

Ο σκηνοθέτης- θεατρολόγος, Δημήτρης Ζαπάντης

*Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα Παλαιά Σφαγεία αίθουσα κ6 (εκεί που γίνονται οι συναυλίες) 23/2 και 4/3, 21:00 το βράδυ και τις δύο μέρες

 Συντελεστές:

Σκηνοθεσία Δημήτρης Ζαπάντης, Δραματουργική επεξεργασία Φοιτητική επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Πατρών «Φρύνιχος» (αφιλοκερδώς), Ηθοποιοί Μαριλένα Τρακαλιανη, Κυριάκος Νάσος-Αμερικάνος, Σάντυ Πατσαούρα, Κατερίνα Μπεγκο, Βάλια Πλώτα, Νεφέλη Στάμου Λυδία Ζαπάντη, Χορογράφος επιμέλεια κίνησης Σαντυ Πατσαουρα, Σκηνικά Ιωάννης Κοψίνης, Ενδυματολογική σύμβουλος Ελένη Ασλανίδη, Μουσική Νάσος Ευστρατιάδης, επεξεργασία teaser Νεφέλη Στάμου- camera obscura (αφιλοκερδώς) οργάνωση παραγωγής Mosaic.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture