Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εύα Λαμπροπούλου: Μια Πατρινή στην εθνική Ρομποτικής που «έπιασε κορυφή»

Εύα Λαμπροπούλου: Μια Πατρινή στην εθνικ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μιλάει στο thebest.gr για την εμπειρία της

Σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του Υπουργείου Παιδείας βραβεύτηκαν οι μαθητές που αποτελούν την Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece”, η οποία κέρδισε τρία μετάλλια στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge “Discover and Recover 2021”, που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως και στην οποία συμμετείχαν εθνικές ομάδες από 191 χώρες. Η ομάδα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award στον τομέα της Υγείας, το ασημένιο μετάλλιο για το project «Πανάκεια» στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award και το χάλκινο μετάλλιο καθώς και την 3η θέση στην γενική κατάταξη της Ολυμπιάδας.

Το ρομπότ «Πανάκεια» έχει τη δυνατότητα να απολυμαίνει ένα μικρό χώρο, να παρακολουθεί την πίεση, τη θερμοκρασία, το οξυγόνο πολλών ασθενών συγχρόνως, να υπενθυμίζει τη λήψη και τη δοσολογία φαρμάκων, να λαμβάνει φωτογραφίες, να μπορεί να παρέχει οξυγόνο σε ένα ασθενή και μέσω μιας εφαρμογής να ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό για την πορεία του ασθενή.

 

Η «Πανάκεια» αποτελεί την απόδειξη ότι νέοι με μικρό κόστος αλλά με θέληση μπορεί να δώσουν χρήσιμες και λειτουργικές λύσεις. Από εδώ και πέρα περιμένουμε το επόμενο θέμα του διαγωνισμού για να ξεκινήσουμε από την αρχή»

Η Πατρινή Εύα Λαμπροπούλου, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, στο 2ο Γενικό λύκειο Πάτρας και μέλος της ομάδας, μίλησε στο thebest.gr για την εμπειρία της. 

Όπως αναφέρει: «Η Ολυμπιάδα φέτος έγινε διαδικτυακά και ήταν διαφορετική από αυτό που ξέραμε. Υπήρχε πολύ άγχος γιατί δεν ήξερα σε ποιο επίπεδο βρίσκονταν τα υπόλοιπα παιδιά. Όταν πλέον έμαθα ότι είμαι μέλος της εθνικής ομάδας χάρηκα πολύ. Βοήθησε και η εμπειρία μου σε προηγούμενους διαγωνισμούς. Η διαδικασία λοιπόν το άγχος και τα αποτελέσματα δεν ήταν πρωτόγνωρα, όμως ήταν πρωτόγνωρο το γεγονός ότι όλα έγιναν διαδικτυακά. Το καλοκαίρι μαζευτήκαμε όλοι μαζί στην Χαλκιδική και για επτά ημέρες δουλεύαμε ασταμάτητα ενώ το ρομπότ που δημιουργήσαμε είχε τη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης και αποφυγής εμποδίων αλλά και κάμερα προκειμένου να μπορεί να πάρει μία συγκεκριμένη θέση κοντά στον ασθενή. Ο ρομποτικός μας βοηθός περιλαμβάνει μικροελεγκτές και εργαλεία μέτρησης, θερμική κάμερα, κάμερα υψηλής ευκρίνειας κ.α. Μπορεί να μετρήσει τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία, έχει τη δυνατότητα να απολυμαίνει ένα μικρό χώρο, να παρακολουθεί την πίεση, τη θερμοκρασία, το οξυγόνο πολλών ασθενών συγχρόνως, να υπενθυμίζει τη λήψη και τη δοσολογία φαρμάκων, να λαμβάνει φωτογραφίες, να μπορεί να παρέχει οξυγόνο σ' έναν ασθενή και μέσω μιας εφαρμογής να ενημερώνει τον θεράποντα.

Η Ολυμπιάδα διεξήχθη σε τρεις φάσεις και για την πρώτη επιλέξαμε τον νευραλγικό τομέα της υγείας και αναπτύξαμε την Πανάκεια. Για τη δεύτερη φάση η ελληνική ομάδα έπρεπε να δημιουργήσει μία συμμαχία με ομάδα από διαφορετική ήπειρο, με την ίδια θεματική κατηγορία. Ελλάδα και Καναδάς προχώρησαν μαζί στην τρίτη φάση και συνδύασαν τις καινοτόμες λύσεις τους σε μία ολοκληρωμένη πρόταση που ανακηρύχθηκε κορυφαία στον κόσμο και πήρε την πρώτη θέση. Δεν δουλέψαμε όλοι πάνω στα ίδια πράγματα ενώ η ομάδα έχει μαθητές από όλη την Ελλάδα. Έχουμε από την Πάτρα, από τη Ναύπακτο, από την Κρήτη, από την Ορεστιάδα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα…  Η «Πανάκεια» αποτελεί την απόδειξη ότι νέοι με μικρό κόστος αλλά με θέληση μπορεί να δώσουν χρήσιμες και λειτουργικές λύσεις. Από εδώ και πέρα περιμένουμε το επόμενο θέμα του διαγωνισμού για να ξεκινήσουμε από την αρχή»

 

Λίγα λόγια την ομάδα και την Ολυμπιάδα

Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής αποτελείται από 30 παιδιά από όλη την Ελλάδα ηλικίας 14 – 18 χρονών, που επιλέχθηκαν βάση των γνώσεων τους στον προγραμματισμό και την ρομποτική, την ενασχόλησή τους με τις επιστήμες και τέλος με την εμπειρία τους από συμμετοχές σε αντίστοιχες εθνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η φετινή Ολυμπιάδα έχει θέμα Discover & Recover και σκοπό έχει να ενεργοποιήσει τους νέους όλου του κόσμου να ερευνήσουν και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις που θα θέτουν ως στόχο τους την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 σε τέσσερις τομείς: της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και του περιβάλλοντος». Η Ελληνική Εθνική Ομάδα επέλεξε τον πολύ νευραλγικό τομέα της υγείας, μιας και με το περιβάλλον και την εκπαίδευση ασχοληθήκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελληνική Εθνική Ομάδας Ρομποτικής “FIRST Global Challenge Team Greece” ξεκίνησε την πορεία της τον Μάιο του 2018 με τον συντονισμό του μη κερδοσκοπικού – Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση. Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge διοργανώνεται από την FIRST Global, που ιδρύθηκε από την FIRST® ως μη κερδοσκοπική κοινωφελής φιλανθρωπία με έδρα τις ΗΠΑ για να διοργανώνει την ετήσια Ολυμπιάδα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις